Käräjäoikeus on hylännyt Päivi Räsästä vastaan nostetut syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – näin Räsänen kommentoi

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt kansanedustaja Päivi Räsästä (kd.) vastaan nostetut syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syytteet koskivat Räsäsen homoseksuaaleja koskevia lausumia.

Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa Räsästä vastaan nostettuihin syytteisiin tänään.

Oikeus vapautti myös Luther-säätiön asiamiehen ja hallituksen jäsenen Juhana Pohjolan syytteestä.

Valtakunnansyyttäjä nosti viime vuonna Räsästä vastaan syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan kolmen Räsäsen lausuman vuoksi. Syyttäjä katsoi Räsäsen solvanneen homoseksuaaleja.

MTV Uutiset kertoo tuomion suorassa lähetyksessä, jossa kuullaan tuoreeltaan myös Räsäsen omat kommentit käräjäoikeuden tuomion jälkeen. MTV Uutiset Livessä kuullaan kello 14.30 alkaen niin syyttäjän kommentit kuin rikosoikeuden professori Matti Tolvasen näkemys tapauksesta. 

Räsästä syytetään kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syyttäjä on vaatinut hänelle rangaistukseksi 120 päiväsakkoa. 

Kolme lausumaa tarkastelussa

Syytteet koskivat kolmea eri Räsäsen lausumaa. Niistä ensimmäinen on Suomen Luther-säätiön sivuilla vuonna 2004 julkaistu kirjoitus, toinen Räsäsen hänen omissa sosiaalisen median kanavissaan jakama viesti vuonna 2019 ja kolmas toimittaja Ruben Stillerin radio-ohjelmassa Ylellä esitetyt kannanotot samana vuonna.

Syyttäjät vaativat lisäksi Räsäsen syytteisiin liittyvän kirjoituksen poistoa Suomen Luther-säätiön verkkosivuilta kuten myös sosiaalisessa mediassa jaetun verkkoviestin poistoa.

Syyttäjät vaativat myös Yleä poistamaan lainvastaisiksi katsomiaan osia radio-ohjelmasta, jossa Räsänen oli vierailulla.

Näin Päivi Räsänen kommentoi oikeudenkäyntiä MTV Uutisille tammikuussa:

Räsänen: Kritisoin tekoja, en ihmisiä

Syyttäjän mukaan esimerkiksi Räsäsen sosiaalisessa mediassa jakama viesti antoi ymmärtää, että on häpeällistä olla homoseksuaali. Jakamassaan viestissä Räsänen kommentoi sitä, että evankelis-luterilainen kirkko oli Pride-tapahtuman virallinen kumppani. Räsänen kysyi viestissään, miten Raamattu sopii yhteen sen kanssa, että "häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi".

Räsänen on vedonnut oikeudenkäynnissä siihen, että ei kritisoi homoseksuaaleja tai kiistä heidän ihmisarvoaan, vaan hän kritisoi tekoja. Hänen mukaansa teot ovat syntisiä, ei ihminen.

Syyttäjä on painottanut, että asiassa ei ole kyse ajatusten estämisestä vaan siitä, miten käsityksiä ilmaistaan. Syyttäjän mukaan Raamatun tekstejä ei syytteessä tulkita lainvastaiseksi, vaan merkitykselliset oikeusseikat liittyvät Räsäsen viestiin ja siinä käytettyyn ilmaisuun homoseksuaalisuuden häpeällisyydestä.

Tammikuun lopussa alkanut oikeudenkäynti on välillä poukkoillut Raamatun tulkintaan ja uskon kysymyksiin. Esimerkiksi laamanni, oikeuden puheenjohtaja Tuomas Nurmi, joutui oikeudenkäynnin aikana puuttumaan keskusteluun toteamalla, että oikeussalissa tulkitaan Suomen lakia, ei Raamattua.

Myös Räsänen itse on sanonut joutuneensa ensimmäisessä oikeusistunnossa tilanteeseen, jossa syyttäjä kuulusteli häntä kristinuskon oppikysymyksistä. Hän sanoi joutuneensa alueelle, jossa hänen "uskonvakauttaan alettiin tutkimaan". 

Lue myös:

    Uusimmat