Ylen suosikkisarjan jakso poistettiin kaikessa hiljaisuudessa – syynä rasistinen kieli

Tom Lindholm paljastaa suosikkikohtauksensa Kyllä isä osaa -sarjasta 0:48
Katso myös: Tom Lindholm paljastaa suosikkikohtauksensa Kyllä isä osaa -sarjasta

Kyllä isä osaa -sarjan ensimmäisen kauden 12. jakso poistui Yle Areenasta.

90-luvun suosikkisarja Kyllä isä osaa teki tänä keväänä näyttävän uuden tulemisen, kun sarjaan perustuva, samanniminen elokuva saapui valkokankaille maaliskuussa.

Vuosina 1994–1995 tehty Kyllä isä osaa -tv-sarja on tälläkin hetkellä katseltavissa Yle Areenassa– yhtä jaksoa lukuunottamatta. Sarjan ensimmäisen tuotantokauden 12. jakso Matkalla  näyttää nimittäin poistuneen kaikessa hiljaisuudessa Areenasta jo maaliskuussa. 

Ylen arkistojulkaisutoimituksen päällikkö Maija Hupli kertoo sähköpostitse MTV Uutisille, että jakso poistettiin, koska Ylen uusiessa arkisto-ohjelmia varmistetaan, että ohjelmien sisällöt toimivat tässä ajassa. Ohjelmissa voi olla muun muassa vanhentuneita tietoja tai ilmaisutapoja, joita ei nykypäivänä käytettäisi.

– Kyllä isä osaa -sarjan jaksoja arvioitiin suunniteltaessa sarjan tv-uusintaa. Ylen ydinarvoihin kuuluu ihmisen arvostaminen, ja toimintamme lähtökohtia ovat tasa-arvo, yhdenvertainen kohtelu ja oikeudenmukaisuus. Arkisto-ohjelmien julkaisullakin pyrimme lisäämään ymmärrystä toisistamme ja maailmasta.

– Jaksossa Matkalla käytetyt rasistiset ilmaisut eivät täyttäneet Ylen julkaisuvaatimuksia.

Huplin mukaan ei olisi riittänyt, että jakson yhteydessä olisi ilmoitettu jakson sisältävän vanhentuneita ilmaisuja.

– Jaksossa käytetyistä ilmaisuista muodostui kokonaisuus, joka ei täyttänyt eettisten ohjeiden vaatimuksia.

Hän kertoo, että Yle saa säännöllisesti palautetta julkaisupäätöksistä ja suurin osa fiktiivistä ohjelmistoa on katsottavissa ja kuunneltavissa rajoitetun ajan Ylen Areenassa.

– Palautetta tulee niin uudelleenjulkaisujen yhteydessä kuin myös julkaisujen poistuessa Areenasta.

Kyllä isä osaa -sarjassa sekä elokuvassa perheen isää esittää Tom Lindholm, äitiä Tuija Ernamo, Jonna-tytärtä Maiju Jokinen ja Jussi-poikaa Jarno Jokinen.

Lue myös:

    Uusimmat