Ylioppilastodistuksen merkitys kasvaa korkeakouluhauissa – "Aika merkittäväkin muutos on tapahtunut"

Yhä suurempi osa yliopistoihin ja korkeakouluihin hakevista valitaan ylioppilastodistuksella. Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun otetaan todistusvalinnalla jo nyt yli puolet hakijoista.

Espoon Otaniemessä jännitettiin tänään Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun pääsykokeissa. Noin 5000:sta yhteishaussa hakeneesta koulutiensä aloittaa opinahjossa vain 300 opiskelijaa.

– Koko kevät on jännitetty, kuinka tässä käy. Tämä on toinen yrittämä tällä kertaa. Varmaan nyt paremmalla onnella kuin viime kerralla, kertoi Rico Wathén juuri ennen valintakokeen alkua.

Valintakokeen kautta korkeakouluun pääsee kuitenkin hakijoista vain 120. Viime vuoteen nähden suoraan ylioppilastodistuksella valittujen kiintiö on kasvanut huomattavasti.

– Aika merkittäväkin muutos on tapahtunut. Viime vuonna todistuksen perusteella valittiin 20 prosenttia uusista hakijoista, tänä vuonna valitaan 60 prosenttia todistusvalinnassa, kertoi Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun opintoasiainpäällikkö Pia Lahti.

Yksi L, loput E:tä

Suoraan todistuksella Aalto-yliopiston kauppakorkeaan pääsy vaatii suhteellisen ansiokkaita ylioppilaskirjoituksia, suurin piirtein "yhden L:n ja loput E:tä", Lahti kertoi.

Valintakokeessa taas ei otettu huomioon enää ylioppilastodistusta, vaan osaaminen kokeessa ratkaisee. Ylioppilastodistuksen arvo tulee kasvamaan tulevaisuudessa entistäkin merkittävämmäksi korkeakouluihin hakiessa.

Yliopistot julkistivat tänään todistusvalinnan valintaperusteet eri koulutusaloille vuodelle 2020. Vuodesta 2020 lähtien suuri osa opiskelijoista valitaan yliopistoihin ylioppilastodistuksen perusteella. Pääsykokeita järjestetään kuitenkin edelleen lopuille hakijoille.

Osalle aloista tulee myös kynnysehtoja: esimerkiksi kauppatieteissä pitkän tai lyhyen matematiikan kirjoittaminen on jatkossa todistusvalintaan jopa vaatimus.

Ensikertalaisia suositaan

Myös niin sanotusti ensikertalaisia suositaan korkeakouluhauissa.

Viime vuosina ja tänäkin vuonna Aalto-yliopiston kauppakorkeaan sisään otettavista 70 prosentilla ei ole taustallaan aiempaa korkeakoulututkintoa.

– Pääosa paikoista varmistetaan opiskelijoille, joille ei ole muualla  Suomessa korkeakoulupaikkaa. Halutaan, että nuoret ajautuvat mahdollisimman nopeasti yliopisto- ja korkeakouluopintoihin, ja sitä kautta sitten työelämään, Lahti sanoi.

"Vahva luotto"

Auditorion ovi aukeaa ja valintakokeesta poistuu Jussi Virtanen hyvissä tunnelmissa.

Virtanen kertoo hakeneensa kouluun aiemmin jo kahdesti. Kolmas kerta toden sanoo?

– Aika vahva luotto on. Kilpakumppanit ovat varmasti myös kovia, paikasta saa ja saikin taistella. Vahva luotto ehdottomasti, Virtanen summaa tunnelmat.

Lue myös:

    Uusimmat