Zelenskyi kiitti Saksaa

Saksassa tänään vieraillut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi korosti puheessaan uusien aseiden tarvetta ja pyysi jälleen lupaa iskeä pitkän kantaman aseilla kohteisiin Venäjän maaperällä. 

Zelenskyi osallistui Ukrainaa tukevien maiden kokoukseen Ramsteinin sotilastukikohdassa.

– Tarvitsemme nämä pitkän kantaman kyvykkyydet ei vain Ukrainan miehitetyille alueille, vaan myös Venäjän alueille, Zelenskyi korosti kokouksen aluksi.

Kokousta isännöivä Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin puolestaan lupasi Ukrainalle 250 miljoonan dollarin arvosta uutta sotilasapua.

–  Voin ilokseni kertoa, että presidentti Joe Biden ilmoittaa tänään 250 miljoonan dollarin tuvallisuusapupaketista Ukrainalle, puolustusministeri sanoi. Yhdysvaltain puolustusministeriön edustaja Pat Ryder kertoi jo aikaisemmin, että kokouksessa on tarkoitus keskustella ainakin Ukrainan ilmatorjunnan parantamisesta ja rohkaista liittolaismaita kohentamaan puolustusvälineteollisuuttaan.

Saksan puolustusministeri Boris Pistorius ilmoitti kokouksen yhteydessä, että myös Saksa toimittaa Ukrainalle aseapua 150 miljoonan euron arvosta.

Kokouksessa on mukana osanottajia noin viidestäkymmenestä maasta. Suomea kokouksessa edustaa puolustusministeriön kansliapäällikkö Esa Pulkkinen.

Tapasi Scholzin Frankfurtissa

Zelenskyillä ja Saksan liittokanslerilla Olaf Scholzilla oli tänään kahdenvälinen tapaaminen Frankfurtissa. Scholz kommentoi tapaamista perjantaina viestipalvelu X:ssä.

– Saksa on ja pysyy Ukrainan vahvimpana tukijana Euroopassa. Tuemme Ukrainaa niin kauan kuin on tarve. Oli hienoa tavata sinut tänään Frankfurtissa, Zelenskyi, hän sanoi.

Zelenskyi vastasi olevansa kiitollinen Saksalle sen antamasta tuesta ja ilmapuolustusjärjestelmän vahvistamisesta.

– Olen kiitollinen kattavasta tuesta, erityisesti Ukrainalle annetusta sotilaallisesta avusta Venäjän täysimittaisen hyökkäyksen alkamisen jälkeen. Tämä tuki on erittäin tärkeää. Se on perusta menestyksekkäälle taistelullemme Ukrainan itsenäisyyden puolesta, hän kirjoitti X:ssä.

Zelenskyi kertoi päättäjien keskustelleen myös toisen rauhankokouksen valmisteluista. Zelenskyi on aiemmin maininnut, että seuraava Ukrainan rauhankokous tulisi pitää globaalissa etelässä.

Zelenskyin matka jatkui tänään Saksasta Pohjois-Italiaan talousfoorumiin. Hänen on määrä tavata Italian pääministeri Georgia Meloni.

Lue myös:

    Uusimmat