Zelenskyi: Neuvottelut Ukrainan EU-jäsenyydestä pitää aloittaa jo kesäkuussa

Ukrainan ja EU:n väliset neuvottelut Ukrainan EU- jäsenyydestä pitää aloittaa jo kesäkuussa, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi

Pohjoismaiden johtajat ja Zelenskyi osallistuivat tänään turvallisuus- ja puolustuskysymyksiä käsittelevään huippukokoukseen Tukholmassa. Suomesta paikalla oli tasavallan presidentti Alexander Stubb.

Zelenskyi toivoo myös Ukrainan Nato-jäsenyyden pikaista käsittelyä.

– Tänään keskustelimme yksityiskohtaisesta tarpeesta käynnistää neuvottelut Ukrainan EU-jäsenyydestä jo kesäkuussa, ja valmistelut Nato-huippukokoukseen Washingtonissa. 

– Huippukokouksen on oltava tuottelias, ja Ukraina uskoo, ettei sitä saada aikaan ilman käsittelyä Ukrainan kutsumisesta Natoon, Zelenskyi totesi. 

Zelenskyi: Asepäätös askel oikeaan suuntaan

Huippukokouksen jälkeen Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vahvisti, että yhdysvaltalaisaseita saa käyttää myös Venäjän puolella. Ukraina on pyytänyt lupaa toistuvasti viime viikkojen aikana. Päätöksen sinetöi Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden henkilökohtaisesti. 

– Jatkossa toimimme samoin kuin tähän asti, eli tarpeen mukaan muutamme ja sovellamme linjaamme, Blinken lisäsi.

Päätös koskee ainoastaan Harkovan puolustusta. Tänään perjantaina Venäjä kertoi, että se on iskenyt Harkovaan 25 kertaa viikon sisällä. 

– Ukrainakin oli saanut tietää amerikkalaisten päätöksestä vasta tänä aamuna. Zelenskyi sanoi, että katsotaan miten tuleman pitää, mutta askel on oikeaan suuntaan, kertoo Tukholmassa huippukokousta paikan päällä seurannut MTV Uutisten toimittaja Kitta Kohonen.

Kohosen mukaan myös Tanskan pääministeri Mette Frederiksen totesi huippukokouksen yhteydessä, että Tanskankin antamia asejärjestelmiä saa käyttää ja että kansainvälisen oikeuden mukaan Ukraina saa puolustaa itseään. 

Lue myös:

    Uusimmat