Euroopan unioni pääsi sopuun uudesta Venäjän vastaisesta pakotepaketista – MTV seurasi sotaa

2:08img
Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta on kulunut vuosi – katso videolta sodan merkittävimmät käänteet
Julkaistu 24.02.2023 05:39(Päivitetty 24.02.2023 23:42)

MTV UUTISET – STT – REUTERS

Tämä seuranta on päättynyt. Lauantai 25. helmikuuta 2023 seurantaan pääset tästä.

LK 3.3. Ukrainan sota

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sodan vuosipäivänä perjantaina 24.2.2023.

  • Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta on kulunut tänään vuosi
  • Euroopan unioni sopuun uudesta Venäjän vastaisesta pakotepaketista

  • Maailmanpankilta 2,5 miljardin dollarin lisärahoitus Ukrainalle
  • Ruotsi lähettää 10 Leopardia Ukrainaan
  • Puola lähettänyt Ukrainalle ensimmäiset Leopardinsa
  • YK: Yli 13 miljoonaa ukrainalaista on joutunut jättämään kotinsa
  • Kysely: Suomalaisten tuki Ukrainalle säilynyt vahvana
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.35: Euroopan unioni sopuun uudesta Venäjän vastaisesta pakotepaketista

Euroopan unioni on saanut sovituksi uudesta Venäjä-pakotteita koskevasta paketista. Kyseessä on EU:n järjestyksessään kymmenes Venäjän vastainen pakotepaketti.

Asiasta ilmoitti puheenjohtajamaa Ruotsi.

Pakotteet kohdistuvat henkilöihin ja yhteisöihin, jotka tukevat sotaa, levittävät propagandaa tai toimittavat Venäjälle sen sodassa käyttämiä lennokkeja.

Neuvottelut paketista olivat alkaneet jo keskiviikkona.

22.58: Maailmanpankilta uusi 2,5 miljardin dollarin lisärahoitus Ukrainalle

Maailmanpankki ilmoitti tänään uudesta 2,5 miljardin dollarin lisärahoituksesta Ukrainalle. Avustus on tarkoitettu välttämättömien palveluiden ja valtion ydintoimintojen tukemiseen.

Hyökkäyssodan vuosipäivänä ilmoitetun avustuksen myötä Maailmanpankki on myöntänyt Ukrainaan hätärahoitusta yli 20,6 miljardilla dollarilla.

–Jatkamme Ukrainan kansan tukemista kiireellisillä korjausprojekteilla sekä koordinoimalla hallituksen kanssa elvytys- ja jälleenrakennustoimia, Maailmanpankin johtaja David Malpass sanoi lausunnossa.

Lausunnon mukaan Ukrainan julkisten menojen rahoitus on suunniteltu minimoimaan korruptioriskiä.

21.35: Kanadalta Ukrainalle neljä Leopardia lisää

Kanadan pääministeri Justin Trudeau kertoo, että Kanada antaa Ukrainalle neljä Leopard 2 -taistelupanssarivaunua lisää jo aiemmin luvatun neljän lisäksi. Asiasta uutisoi Reuters.

Lisäksi Kanada lahjoittaa Ukrainalle yhden panssaroidun hinausvaunun, joka kuljettaa huollettavaksi ja korjattavaksi pois taistelukentältä vauroituneita tankkeja.

Kanada asettaa Trudeaun mukaan uusia Venäjän vastaisia pakotteita 129 ihmiselle ja 63 yhteisölle. Uusien pakotteiden kohteita ovat muun muassa Venäjän varapääministeri ja muut maan hallinnon virkamiehet.

20.44: G7-maat varoittavat maita, jotka lähettävät Venäjälle sotilaallista apua

G7-maat vetoavat sen puolesta, ettei mikään maa lähettäisi Venäjälle sotilaallista apua. G7-maat varoittavat yhteisessä lausunnossaan vakavilla seurauksilla niitä maita, jotka jatkavat Venäjän auttamista sen aloittamassa hyökkäyssodassa.

Lausunnossa vaaditaan lopettamaan Venäjän auttaminen kansainvälisten pakotteiden välttämisessä.

Maailman johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän johtajat piti tänään etäyhteyksin huippukokouksen Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Kokouksessa jäsenmaat korostivat tukeaan Ukrainalle ja varoittivat Venäjää ydinaseiden käytöstä.

20.20: Zelenskyi aikoo tavata Kiinan presidentin Xi Jinpingin

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo aikovansa tavata Kiinan presidentin Xi Jinpingin. Ukrainalaispresidentin mukaan tapaaminen on tärkeää maailman turvallisuudelle.

Zelenskyi kertoi asiasta toimittajille, muttei täsmentänyt mahdollisen tapaamisen ajankohtaa ja paikkaa.

Aiemmin tänään Zelenskyi sanoi, että Ukrainan täytyy tehdä yhteistyötä Kiinan kanssa sodan päättämiseksi.

Kiinan ulkoministeriö julkaisi tänään asiakirjan, jossa se esittää ehdotuksensa poliittisen ratkaisun löytämiseksi sotaan Ukrainassa.

19.51: Britannian puolustusministeriö arvioi Venäjän muuttaneen taktiikkaansa

Venäjä on viime aikoina todennäköisesti muuttanut lähestymistapaansa Ukrainan sodassa, arvioi Britannian puolustusministeriö. Se arvioi Venäjän nyt ensisijaisesti pyrkivän heikentämään Ukrainan armeijaa sen sijaan että se tavoittelisi merkittäviä aluevaltauksia.

Arviossa sanotaan Venäjän johdon luultavasti nyt pyrkivän pitkäaikaiseen operaatioon ja luottavan siihen, että Venäjän laajempi väestö ja resurssit riittävät uuvuttamaan Ukrainan.

Tänään venäläinen palkkasotilasyhtiö Wagner ilmoitti saaneensa haltuunsa Berhivkan kylän lähellä Bahmutin kaupunkia, jossa on käyty kiivaita taisteluita kuukausien ajan. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP, joka ei ole voinut vahvistaa asiaa riippumattomasti.

Bahmutista käydyt taistelut ovat olleet pisimmät hyökkäyssodan aikana. Bahmutin valtaaminen olisi Venäjälle merkittävä mutta symbolinen voitto, koska kaupungilla ei ole strategisesti juuri merkitystä.

19.02: Zelenskyi: Ukrainan täytyy tehdä yhteistyötä Kiinan kanssa sodan päättämiseksi

Ukrainan täytyy tehdä yhteistyötä Kiinan kanssa sodan päättämiseksi, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Kiinan ulkoministeriö julkaisi aiemmin tänään asiakirjan, jossa se esittää ehdotuksensa poliittisen ratkaisun löytämiseksi sotaan Ukrainassa.

Zelenskyin mukaan ei ole suinkaan huono asia, että Kiina on alkanut puhua Ukrainasta. Hänen mukaansa vaikuttaa siltä, että Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja turvallisuuskysymyksiä kunnioitetaan.

Hän painottaa, että tavoitteena on yhdistää kaikki yhden eristämiseksi, ja Kiinan kanssa tulee tehdä yhteistyötä.

18.09: Venäjän suurlähettiläs keskeytti hiljaisen hetken YK:n turvallisuusneuvostossa

Venäjän suurlähettiläs on keskeyttänyt Ukrainan hyökkäyksen uhreille pidetyn hiljaisen hetken YK:n turvallisuusneuvostossa. Asiasta uutisoi brittiläinen uutiskanava Sky News.

Minuutin hiljaista hetkeä oli pyytänyt pidettäväksi Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba.

Venäjän suurlähettiläs Vasili Nebenzja alkoi naputella mikrofoniaan muiden noustessa ylös ja pyysi puheenvuoroa.

– Nousemme seisomaan kunnioittaaksemme kaikkien niiden uhrien muistoa, jotka ovat kärsineet siitä, mitä Ukrainassa on tapahtunut vuodesta 2014 alkaen, hän sanoi viitaten ilmeisesti sodassa menettäneisiin venäläishenkiin. 

– Kaikkia niitä, jotka menehtyivät. Kaikki henget ovat korvaamattomia. 

17.45: Ukrainan ulkoministeri: Putin häviää paljon nopeammin kuin hän luulee 

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleban mukaan uusien rauhanehdotusten tulisi olla YK:n yleiskokouksen päätöslauselmassa esitettyjen vaatimusten mukaisia. Kuleba puhui asiasta Reutersin mukaan YK:n turvallisuusneuvostolle.

– Ukraina tulee torjumaan (Venäjän hyökkäyksen), kuten se on tehnyt tähänkin asti, ja Ukraina tulee voittamaan. Putin häviää paljon nopeammin kuin hän luuleekaan, Kuleba sanoi 15-jäseniselle turvallisuusneuvostolle tänään perjantaina. 

17.37: Puolan pääministeri: Ehdotus EU:n uudeksi Venäjän pakotepaketiksi on liian hento ja heikko

Viimeisin ehdotus EU:n uudeksi Venäjän vastaiseksi pakotepaketiksi on liian heikko, sanoo Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki. Pääministeri kommentoi asiaa vieraillessaan Ukrainassa Venäjän hyökkäyssodan vuosipäivänä.

Brysselissä eurooppalaisdiplomaatit olivat toivoneet voivansa ilmoittaa uudesta pakotepaketista vuosipäivän paikkeilla, mutta heidän mukaansa neuvottelut ovat jumiutuneet Puolan vastustuksen vuoksi.

– Mitä tulee kymmenenteen pakotepakettiin, me emme ole tyytyväisiä siihen, koska se on liian pehmeä, liian heikko. Me ehdotamme, että mukaan otetaan lisää ihmisiä, Morawiecki sanoi.

– Olemme jo pitkään ehdottaneet, että lisää venäläistuotteita otettaisiin mukaan, hän lisäsi.

Brysselissä diplomaattilähteet ovat, että Puolan vaatimukset kovemmista otteista viivyttävät paketin käyttöön ottoa. Yksi diplomaateista kuvaili paketin olevan joka tapauksessa erittäin tuntuva.

17.12: MTV Kiovassa: Näin Ukrainan pääkaupungissa on varauduttu sodan vuosipäivään

3:08img

15.30: Ruotsi lähettää 10 Leopardia Ukrainaan

Uutistoimisto Reutersin mukaan Ruotsin puolustusministeri Pål Jonson on kertonut Ruotsin lähettävän 10 Leopard-taistelupanssarivaunua Ukrainaan.

Saksalaislehti Spiegelin mukaan panssarit olisivat tyyppiä Leopard 2A5 ja 2A6.

14.47: Yli 13 miljoonaa ukrainalaista on joutunut jättämään kotinsa

Ukrainassa yli 13 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa Venäjän aloittaman täysimittaisen hyökkäyssodan jälkeen. Lähes kahdeksan miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta muualle Eurooppaan, ja maansisäisiä pakolaisia on yli viisi miljoonaa.

– Kolmasosa Ukrainan väestöstä on joutunut jättämään kotinsa, ja tilanne on edelleen arvaamaton. Meidän täytyy jatkaa heidän tarpeisiinsa vastaamista ja varmistaa heidän turvallisuutensa siihen saakka, että he voivat palata kotiin, sanoo UNHCR:n Euroopan alueen johtaja Pascale Moreau tiedotteessa.

14.20: Rahanpesun vastainen toimintaryhmä jäädytti Venäjän jäsenyyden – "Toiminta sotii perusperiaatteitamme vastaan"

Maailmanlaajuinen rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen vastainen toimintaryhmä (FATF) ilmoitti perjantaina jäädyttävänsä Venäjän jäsenyyden ryhmässä.

Ryhmän mukaan Venäjän toimet ovat päinvastaisia järjestön perusperiaatteiden kanssa, joihin kuuluvat turvallisuuden ja kansainvälisen finanssijärjestelmän läpinäkyvyyden edistäminen.

– FATF tuomitsee vahvasti Venäjän aggressiivisen sodan Ukrainaa vastaan. Kuluneen vuoden aikana Venäjä on lisännyt epäinhimillisiä ja brutaaleja hyökkäyksiään kriittistä infrastruktuuria vastaan.

Järjestön mukaan Venäjä on yhä velvollinen toimimaan järjestön standardien mukaan. Venäjä pysyy myös Euraasian alueellisen rahanpesua vastustavan EAG-ryhmän jäsenenä.

FATF kertoi myös tukevansa YK:n yleiskokouksen lausumaa, joka vaati Venäjää vetämään joukkonsa Ukrainasta heti ja ehdoitta.

14.04: Puola lähettänyt ensimmäiset Leopard-tankit Ukrainaan

Puolan puolustusministeri Mariusz Błaszczak kertoo maan lähettäneen ensimmäiset Leopard-tankkinsa Ukrainaan. 

Puola ei ole paljastanut lähetettyjen tankkien tarkkaa lukumäärää, mutta se on aikaisemmin luvannut lähettää useampia Leopardeja. 

Asiasta kertovat muun muassa Reuters ja The Guardian.

13.50: Kysely: Suomalaisten kannatus Ukrainan tukemiseen on säilynyt vahvana

Suomalaisten kannatus Ukrainan tukemiseen on säilynyt vahvana, ilmenee tuoreesta Kansalaispulssi-kyselystä. Sen mukaan EU:n asettamia talouspakotteita Venäjälle kannattaa 89 prosenttia ja ukrainalaisten pakolaisten vastaanottamista 80 prosenttia vastaajista.

Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama tilanne Ukrainassa ja sen vaikutukset aiheuttavat yhä melko paljon tai erittäin paljon huolta 40 prosentilla vastaajista.

Valtioneuvoston kanslian tilaamaan kyselyyn vastasi helmikuussa runsaat 1 200 ihmistä. Kysely toteutetaan verkkokyselynä 4–6 viikon välein.

13.45: Yhdysvalloilta uusi apupaketti Ukrainalle ja pakotteita Venäjälle

Presidentti Joe Bidenin hallinto on päättänyt uudesta noin 1,8 miljardin euron arvoisesta aseapupaketista Ukrainalle sodan vuosipäivänä. 

Pakettiin kuuluu muun muassa ammuksia Himars-raketinheitinjärjestelmiin. Ukraina on pyytänyt länsimailta hävittäjiä ja pitkän kantaman ohjuksia, mutta näitä ei Yhdysvaltain tuoreeseen pakettiin sisälly.

Lisäksi Yhdysvallat ilmoitti perjantaina uusista Venäjän vastaisista pakotteista. Ne kohdistuvat erityisesti Venäjän pankki-, kaivos- ja puolustussektoriin.

Yhdysvaltain mukaan pakotteet kohdistuvat yli 200 ihmiseen tai yhteisöön. Joukossa on niin venäläisiä tahoja kuin muita Euroopassa, Aasiassa ja Lähi-idässä olevia toimijoita, joiden Yhdysvallat katsoo tukevan Venäjän hyökkäyssotaa.

12.58: Japani: G7-maat vetoavat tänään, ettei Venäjälle lähetettäisi sotilasapua

G7-maat aikovat tänään virtuaalikokouksessaan Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa vedota sen puolesta, ettei mikään maa lähettäisi Venäjälle sotilaallista apua. Asiasta kertoi pääministeri Fumio Kishida toimittajille virtuaalisesti järjestettävän kokouksen alla.

Kishida ei maininnut mitään tiettyä maata, mutta Venäjä on käyttänyt Ukrainan sodassa iranilaisia lennokkeja ja Yhdysvallat on varoittanut Kiinan harkitsevan tarvikkeiden lähettämistä Venäjälle. Kiina on kiistänyt Yhdysvaltojen väitteet.

Kishida sanoi G7-maiden aikovan keskustella uusista Venäjälle asetettavista pakotteista.

Japanilaisjohtaja ei ottanut kysyttäessä kantaa siihen, aikooko hän vierailla Kiovassa. Hän on ainoa G7-johtaja, joka ei ole vielä vieraillut Ukrainan pääkaupungissa. Japanin hallinto on perustellut asiaa muun muassa turvallisuustoimilla.

12.36: Puolan pääministeri vieraili Kiovassa

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki on vieraillut Kiovassa Venäjän hyökkäyssodan ensimmäisenä vuosipäivänä. Asiasta kerrotaan esimerkiksi pääministerin kanslian Twitter-tilillä, jolla on myös julkaistu kuvia vierailusta.

Puolan hallituksen tiedottaja Piotr Müller kertoo Twitterissä, että vierailulla Morawiecki antaa selkeän signaalin siitä, että Puola jatkaa Ukrainan tukemista taistelussa Venäjää vastaan.

Ukrainan naapurimaa Puola on ollut yksi Ukrainan vankimmista tukijoista ja vaatinut sotilasliitto Natoa ja EU:ta lisäämään sotilasavun määrää. Puolassa on yli miljoona ukrainalaista pakolaista.

12.33: Ukrainan puolustusministeri: "Edessä on vastahyökkäys" – karttavideo näyttää, miten rintama nyt kiemurtelee

Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov sanoo, että maa on valmistautumassa vastahyökkäykseen puskeakseen Venäjän joukot ulos maasta.

– Vuosi sitten meidän oli vaikeaa saada tärkeitä aseita. Tänään sivistyneet maat ymmärtävät, että te olette Euroopan kilpi idässä, hän sanoi puhuessaan maan asevoimille sodan vuosipäivänä.

– Edessä on vastahyökkäys. Teemme kovasti töitä valmistellaksemme ja turvataksemme sen, hän lisäsi.

Lue aiheesta lisää täältä.

0:44img

Katso kartalta: Näin rintamalinjat ovat muuttuneet Ukrainassa Venäjän hyökkäyssodan aikana.

11.05: Nato: Venäjän sotarikoksia ei voida jättää rankaisematta

Sotilasliitto Nato vaatii Venäjää lopettamaan välittömästi sotansa Ukrainassa.

Venäjän sotarikoksia ja muita julmuuksia ei voida jättää rankaisematta, Nato toteaa. Naton mukaan se aikoo jatkaa Ukrainan tukemista niin kauan kuin on tarpeellista.

Venäjä on yksin vastuussa sodasta, joka on kansainvälisen oikeuden vastainen, Nato toteaa. Naton mukaan Venäjä ei ole osoittanut minkäänlaista aitoa tahtotilaa kestävän rauhan tavoitteluun.

Venäjän laajamittaisen hyökkäyssodan alusta Ukrainaan on tänään kulunut vuosi.

9.43: Zelenskyi suurhyökkäyksen vuosipäivänä: Vuosi sitten heräsimme emmekä ole enää nukahtaneet

24. helmikuuta vuosi sitten ukrainalaiset heräsivät eivätkä ole sen jälkeen enää nukahtaneet, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vuosipäivän lausunnossaan. Zelenskyi kutsuu vuoden takaista päivää ukrainalaisten elämän pisimmäksi ja maan nykyhistorian vaikeimmaksi.

Presidentti kiittää muiden muassa Ukrainan puolustusta ja turvallisuusjoukkoja, lääkäreitä, pelastajia ja rautatietyöläisiä sekä kaikkia Ukrainan kumppaneita. Lisäksi hän lupaa Venäjän miehityksen alla eläville, ettei Ukraina ole unohtanut heitä eikä antanut periksi vaan vapauttaa alueet.

Zelenskyin mukaan Ukraina tekee kaikkensa saavuttaakseen tänä vuonna voiton.

9.13: Britannian puolustusministeriö arvioi Venäjän muuttaneen taktiikkaansa sodassa

Venäjä on viime aikoina todennäköisesti muuttanut lähestymistapaansa Ukrainan sodassa, arvelee Britannian puolustusministeriö katsauksessaan Twitterissä. Ministeriö arvioi Venäjän nyt ensisijaisesti pyrkivän heikentämään Ukrainan armeijaa sen sijaan että se tavoittelisi merkittäviä aluevaltauksia.

Arviossa sanotaan Venäjän johdon luultavasti nyt pyrkivän pitkäaikaiseen operaatioon ja luottavan siihen, että Venäjän laajempi väestö ja resurssit riittävät lopulta uuvuttamaan Ukrainan.

Ministeriö sanoo Venäjän strategisen tavoitteen Ukrainassa pysyneen erittäin todennäköisesti samana vuodesta 2014, eli Venäjä haluaa kontrolloida naapuriaan.

9.05: Butsha, Moskva, Mariupol ja HIMARS: Nämä 12 videota näyttävät Venäjän suurhyökkäyksen "kylmät kasvot"

Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan on tuottanut valtavan määrän videomateriaalia. Videoiden avulla ruutujen takaa on voitu todistaa niin epäiltyjä sotarikoksia kuin raskaita taisteluitakin. 

Kokosimme 12 kuukaudelta 12 videota.

Sota Ukrainassa on vaatinut arviolta yli 300 000 ihmisen hengen.

Pääset katsomaan koonnin tästä. 

8.43: MTV Uutiset Kiovassa: Ukrainalaiset valmistautuvat Venäjän uusiin iskuihin sodan vuosipäivänä

1:55img

8.40: Maailma heräsi järkytykseen tasan vuosi sitten – tältä uutisotsikot ja -kuvat näyttivät Venäjän aloitettua suurhyökkäyksen

Räjähdyksiä Kiovassa, venäläisjoukot vyöryneet rajan yli. Uutisvälineiden etusivut täyttyivät 24.2. aamulla dramaattisesta sisällöstä.

Venäjä oli aloittanut suurhyökkäyksen Ukrainaan.

1:29img

8.35: Presidentti Niinistö: Suomi tukee Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on julkaissut lausunnon Venäjän suurhyökkäyksen vuosipäivänä. 

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan vuosi sitten 24.2.2022. Presidentti Niinistö kuvailee hyökkäyssotaa julmaksi ja laittomaksi.

– Se kuvitteli voittavansa. Se kuvitteli Ukrainan murtuvan, ja meidän tukemme Ukrainalle horjuvan. Se oli väärässä, Niinistö kirjoittaa viitaten Venäjään. 

Niinistö kuvailee Ukrainan puolustustavan urheasti vapauttaan ja itsenäisyyttään.

– Hinta, jota ukrainalaiset maksavat, on kauhea. Muistamme tuhansia henkensä menettäneitä.

5.45: Kiina kehottaa Venäjää ja Ukrainaa jatkamaan rauhanneuvotteluja

Kiina kehottaa Venäjää ja Ukrainaa käymään rauhanneuvottelut mahdollisimman pian.

Kiinan ulkoministeriö julkaisi 12-kohtaisen asiakirjan tänään Venäjän hyökkäyssodan vuosipäivänä. Se myös varoitti, ettei ydinaseita saa käyttää konfliktissa.

Samassa asiakirjassa Kiina kehotti maita välttämään siviileihin kohdistettuja hyökkäyksiä.

Asiakirjan mukaan konfliktin osapuolten tulee noudattaa tiukasti kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja välttää hyökkäysten kohdistamisen siviileihin tai siviilikohteisiin.

5.38: Sodan viisi vaihetta

Päättäessään hyökätä Ukrainaan Venäjän presidentti Vladimir Putin aloitti suurimman Euroopan maahan kohdistuvan hyökkäyksen sitten toisen maailmansodan.

Joulukuussa 2021 Venäjä esitti litanian turvallisuusehdotuksiksi kutsumiaan vaatimuksia sotilasliitto Natolle ja Yhdysvalloille. Venäjä vaati esimerkiksi sitoumuksia siitä, ettei Nato laajene Ukrainaan tai muihin maihin ja ettei Naton jäsenmailla ole sotilaallista toimintaa Ukrainassa tai muissa Itä-Euroopan, Etelä-Kaukasian ja Keski-Aasian maissa.

Jo tuolloin Venäjä oli keskittänyt sotilasosastoja Ukrainan rajan läheisyyteen, ja länsi syytti Venäjää hyökkäyksen valmistelusta. Venäjän presidentti Vladimir Putin, ulkoministeri Sergei Lavrov ja muut Venäjän poliittiset ja sotilaalliset johtajat kuitenkin kiistivät aikeet kerta toisensa jälkeen.

Lue sodan viidestä vaiheesta täältä.

5.36: Zelenskyi: "Tulemme voittamaan"

Vuorokaudenvaihteessa julkaistussa jokailtaisessa puheessaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi, että tilanne Ukrainassa on vaikea idässä sekä osassa etelää. Ukrainan asevoimien tiedustelupäällikkö varoitti aiemmin, että Venäjä suunnittelee tekevänsä ohjushyökkäyksen vuosipäivänä.

Presidentti kertoi merkittävän osan torstaista kuluneen perjantain diplomaattisiin tapahtumiin valmistautumisessa.

– Meidän on tehtävä kaikkemme, jotta ne olisivat hedelmälliset Ukrainalle, Zelenskyi sanoi.

Presidentin mukaan neuvottelut ovat erittäin merkittävät sekä hyökkäyksen vuosipäivän tuovan symboliikan vuoksi että Ukrainan puolustuksen vuoksi.

Aiemmin torstaina Zelenskyi sanoi Facebook-sivullaan luottavansa maansa voittoon.

– Emme ole hajonneet, olemme selvinneet monista koettelemuksista ja tulemme voittamaan. Aiomme pitää tilivelvollisena ne, jotka toivat tämän pahuuden, tämän sodan maahamme, Zelenskyi sanoi.

5.27: Britannian pääministeri: G7-maiden lisättävä apuaan Ukrainaan

Britannian pääministeri Rishi Sunak aikoo vaatia G7-liittolaismaita lisäämään Ukrainalle toimitettavaa apua, jotta Ukraina saa ratkaisevan taisteluedun. Asiasta kertoo pääministerin kanslia.

Maailman johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän johtajat pitävät tänään etäyhteyksin huippukokouksen Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Tänään tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan.

5.15: "Poliitikkona Putin on ruumis": Osa Venäjä-mielisistä sotakommentaattoreista murskasi presidentin puheen

Presidentti Vladimir Putinin tiistaina pitämä puhe Venäjän tilasta oli sota-ajan puhe omalle kansalle.

Vaikka Putinin hallinnon ja puheiden kritisointi voi olla Venäjällä hengenvaarallista puuhaa, ovat useat suositut Venäjä-mieliset sotakommentaattorit moittineet presidentin sanoja.

Suosituimmat Venäjä-mieliset sotakommentaattorit ovat vahvasti nationalistisia ja sotaa kannattavia. 

Kielteisesti puheeseen suhtautuneiden sotakommentaattorien huomio kiinnittyi ennen kaikkea siihen, mitä Putin ei sanonut.

Käytännössä Putinilta haluttiin konkretiaa siihen, miten Venäjän surkeasti sujunut suurhyökkäys Ukrainassa saataisiin kulkemaan Kremlin kannalta paremmin.

– Poliitikkona Putin on ruumis, kirjoitti Anatoli Nesmiyan -tili Telegramissa yli 87 000 seuraajalleen.

– Hän ei kykene arvioimaan tilannetta tai tarjoamaan päteviä ratkaisuja ongelmiin. Tosin, jos et pysty tunnistamaan ongelmaa, niin siihen ei myöskään voi löytää ratkaisua.

Lue aiheesta  lisää täältä.

9:53img

Mikä vaikutus on Putinin ydinaseuhkailuilla? – Tämä jäi käteen Putinin ja Bidenin puheista.

Torstai 23.2.

22.57: YK:n yleiskokous vaatii Venäjää vetäytymään Ukrainasta heti

YK:n yleiskokous vaatii Venäjää vetämään joukkonsa Ukrainasta heti ja ehdoitta.

Se hyväksyi vetäytymistä vaativan päätöslauselman äänin 141–7. Lisäksi Kiina, Intia ja 30 muuta maata pidättäytyivät äänestämästä.

Yleiskokouksen päätöslauselman merkitys on pelkästään symbolinen, sillä se ei sido Venäjää mihinkään.

Lokakuussa 143 YK:n jäsenvaltiota tuomitsi Venäjän ilmoituksen liittää valtaamiaan Ukrainan alueita itseensä.

Tilannetta paikan päällä seuraa MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

– Päätöslauselmalla YK siis pyrkii painostamaan Venäjää kunnioittamaan YK:n peruskirjaa, Karppinen selventää.

2:53img

Katso tästä MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtajan raportti New Yorkista hetkeä ennen kuin päätöslauselma hyväksyttiin.

22.48: Biden tapaa G7-maat ja Zelenskyin huomenna virtuaalisesti

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden osallistuu G7-maiden kokoukseen huomenna virtuaalisesti, kertoo Valkoinen talo. 

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi osallistuu kokoukseen, tiettävästi virtuaalisesti.  

– Vuosi sitten tämä ryhmä kokoontui vain tunteja sen jälkeen, kun venäläiset panssarit saapuivat Ukrainaan, sanoi Valkoisen talon lehdistösihteeri Karine Jean-Pierre tänään.

– Huomenna G7-maat keskustelevat siitä, kuinka jatkamme Ukrainan tukemista ja painostuksen lisäämistä Putinia kohtaan.

21.51: Ukraina: Venäjä ampunut noin 5000 ohjusta sodan aikana

Ukrainan armeijan mukaan Venäjä on ampunut Ukrainaan koko sodan aikana noin 5000 ohjusta, tehnyt 3500 ilmaiskua sekä 1100 droneiskua Ukrainaan. Luvut ovat Ukrainan ilmoittavat eikä niitä ole pystytty varmistamaan muista lähteistä.

Lue lisää torstain tapahtumista täältä.

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota