Olen kirjoittanut blogiini yhteensä 150 ravintola-arviota ja taannoisella toimittajakaudellani printtiin parikymmentä päälle. Ravintola-arvioiden kautta innostuin ruokaan aivan uudella tavalla. Kun jouduin heittämään ajatuksen kunnolla mukaan, sain ruoasta paljon enemmän irti. Jotkut ovat kritisoineet, pitääkö aina mennä syömään testaamismielessä. Enemmän tai vähemmän menen aina. Saan sen kautta maksimaalisen kokemuksen irti, vaikka pääpaino olisikin seurassa ja tunnelmassa eikä ruoassa. Kun antaa muutaman sekunnin omaa aikaa haarukalliselle, antaa samalla arvoa ruoan tekijälle ja sen taustavoimille. Usein se tarjoaa lisäpontta myös keskustelulle. Ruoasta on mahtavaa keskustella, kehua ja väitellä.
RAVINTOLA OPETTAA. Ravintolaruoan kautta olen oppinut valtavasti myös kokkaamisesta. Hyvien makujen kautta intouduin opettelemaan entistä haastavampien ruokien tekoa ja kehittymisen myötä olen oppinut ymmärtämään entistä paremmin raflassa eteen tuotujen ruokien hienouksia ja heikkouksia.
Nykyään olen päässyt onnelliseen asemaan, jossa mut kutsutaan testaamaan ravintoloiden antia. Moneen helsinkiläiseen paikkaan en ehdi, mutta onneksi Tampereellakin on Tampere Food Clubin kautta alkanut syntyä säpinää sen suhteen. Toki valtaosa arvioista syntyy yhä oman menemisen ja lompakon kautta.
USKOTTAVUUS. Arvostelun tärkein ominaisuus on uskottavuus. Oli ateria tarjottu tai omasta pussista maksettu, blogiin tuleva arvio on rehellinen. Se on ainoa tapa ylläpitää mielenkiintoa arvioitani kohtaan. Lukijamäärien perusteella mun kannattaisi kirjoittaa vain positiivisia arvosteluja, koska niitä jaetaan ravintolan ja fanien kautta paljon, negatiivisia ei tietty niinkään. Pitkällä tähtäimellä se kuitenkin kostautuisi.
Muutama kokki ja ravintoloitsija on vuosien varrella vetänyt herneen nenään perustellun kritiikkini pohjalta. Toivottavasti ottavat silti kritiikistä onkeensa. Suuri valtaosa arvosteluista on kuitenkin positiivisia siitä ymmärrettävästä syystä, että haluan saada parinsadan raflalaskulleni mahdollisimman hyvää katetta ja valikoin ruokapaikkani huolella. Väistämättä joskus silti pettyy. Sen kanssa on makunystyröitteni ja epäonnistuneiden kokkien elettävä.
Lue lisää ajatuksiani ravintolakriitikon anatomiasta ja palautteenannosta ravintolaan.
TAMPERE
4 vuodenaikaa (Sasu Laukkonen, Sami Tallberg, blinit)
Armas KuppilaAugust von Trappe
Bertha (2015, 2014, 2013 ja 2011, 2011 vanhan blogin puolella)
C (2016, 2013, 2011 sekä Chef Santerin menu, 2011 vanhan blogin puolella)
Como (vanhan blogin puolelle)
Malabadi, Tammela
Masu Asian BistroMiamiNäsinneula (2014, 2015 blinimenu)
Ohranjyvä (vanhan blogin puolelle)
Roast (vanhan blogin puolelle)
Tiiliholvi (Markus Aremo, Illallinen pimeässä)
Trattoria (vanhan blogin puolelle)
Gastropub TuulensuuVon Nottbeck, Näsilinna
Wistub Alsace (vanhan blogin puolelle)
Lopettaneita: Bistro Le Pot, Natalie, Tsaari
KANGASALA
HELSINKI
Chef Sommelier (* Michelin)
The CockGastone (vanhan blogin puolelle)
Grotesk (Dario Cecchini, 2011 vanhan blogin puolella)
Olo (* Michelin)
Muru (vanhan blogin puolelle)
Toscanini (vanhan blogin puolelle)
Lopettaneita: Glogatan 4, Mustachos
TURKU
Kaskis (feat. Sigurdur Haraldsson)MamiOsteria Ovo
KIRKKONUMMI
KUOPIO
OULU
JOENSUU
SAVONLINNA
PIETARSAARI
PORVOO SicaPelle
FISKARS
————- ULKOMAAT ————-
TANSKA, Kööpenhamina
VIRO, Tallinna
ITALIA Amalfin rannikko
Mamma Rosa, Salerno
Dedicato A Mio Padre, Salerno
Il Pacchero, Salerno
Saraceno d’Oro, Positano
Ristorante L’Abside, Amalfi
Il Teatro, Amalfi
Pizzeria Mimì, Ravello
Il Buco, Sorrento (* Michelin)
Rooma -- osa 1 Taverna Romana
Taverna Dei Fori Imperiali
La Cabana
Nipotino del Solitario
Osteria del Sostegno
Alle Carrette
Ristorante Il Papalino
Cul de Sac
La Montecarlo
Hostaria al 31
Ad Hoc
Da Carlone
Cavour 313
Melo
Osteria del Caffé Italiano
Vivoli
i’Vinaino
La Casalinga
Trattoria Zàzà
Il Latini
Gusta Pizza
Osteria del Cavalieri (Pisa)
L’aterier deo sapori liguri
Trattoria Rosmarino
Trattoria della Raibetta
Trattoria Antica Sa Pesta
La Taverna di Colombo
L’ Antica Pizzeria da Michele
Osteria Il Gobbetto
Pescheria Mattiucci
Pizzeria Di Matteo
Da Donato
UNKARI, Budapest
Onyx (* Michelin)
TSEKKI, Praha
La Degustation Boheme Bourgeoise (* Michelin)
A Champanheria, Setúbal
Dona Isilda, Palmela
SKOTLANTI, Edinburgh
The Greyfriars Bobby’s Bar
The Advocate
Mussel Inn
Omar Khayyam (intialainen)
Kenilworth
The Kitchin
Martin Wishart
Chéri Bibi
Le Percolateur
Chartier
Avilys
Bernelių užeiga
Gurme
Le Rouge
Saduté