Patrik Borg paljastaa aamupuuronsa ohjeen

Mustikka-chiatuorepuuro Patrik Borg
Ravitsemustieteilijä Patrik Borg syö aamupalaksi usein ravitsevaa tuorepuuroa. Shutterstock/MTV

Ravitsemustieteilijä jakaa uutuuskirjassan aamupuuroreseptinsä.

Painonhallintaan erikoistuneelta ravitsemustieteilijä Patrik Borgilta tiedusteltiin viikonloppuna Huomenta Suomessa, millainen ruokarytmi olisi hyvinvoinnin ja painonhallinnan kannalta kaikista paras

Borg korosti ohjelmassa ravitsevan aamiaisen tärkeyttä. Hänen mukaansa pieni annos kaurapuuroa nokareella marjoja ei riitä.

– Jos aiotte syödä tämän aamiaisen, niin kyllä niitä hiutaleita pitää olla 1,5–2 desiä ja raejuustoa puoli purkkia tai purkillinen. Tuplaat sen annoksen, Borg sanoi.

"Aamiainen syödään, maistui tai ei"

Ravitsemusasiantuntijalta ilmestyi elokuussa uusi Elämänmakua – Aikuisen ateriaviisaus -teos (Otava 2024). Mutkattoman painonhallinnan puolestapuhuja  kannustaa  uutuuskirjassaan ihmisiä saavuttamaan tavoitteensa elämästä nauttien. 

Myös kirjassa korostetaan ateriarytmiä ja aamupalan tärkeyttä. Borgin mukaan etenkin pimeään vuodenaikaan on erityisen tärkeää syödä
reilu aamupala, vaikka jaksamisen heikentyessä nimenomaan aamulla ei usein edes tee mieli syödä. 

– Siksi aamiaisrutiini on aivan keskeinen – aamiainen syödään, maistui tai ei. 

Jos jaksamisen vaikeutuessa aamiainen ei meinaa maistua lainkaan, niin aamiaista kannattaa ravitsemustieteilijän mukaan muuttaa nestemäiseen ja viileän suuntaan:

– Proteiinipitoinen smoothie, juotavat jogurtit, proteiinijuomat tai kylmät tuorepuurot voivat olla paljon helpompia ruokia kuin lämpimät puurot.

Tällaisen aamupuuron Patrik Borg itse syö

Borgin uutuusteoksessa on mukana myös ravitsemustieteilijän reseptejä. Yksi ohjeista on Borgin oma aamupuuro.

– Tämä on usein oma aamiaiseni, ja verkkokursseillani se on myös osoittautunut monen suosikiksi.

Mustikka-chiatuorepuuro

noin 1–1,5 dl kokonaisia kauranjyviä tai kaurahiutaleita
parahultainen määrä chiansiemeniä
1 plo (330 g) proteiinijuomaa (Propud Milkshake tai muu, vanilja)
1–2 dl mustikoita
kourallinen pähkinöitä

Sekoita ainekset yhteen ja anna muhia hetki, jos maltat
– muttei tarvitse, jos et malta. Jos kotona ei ole proteiinijuomia, niin laitan tilalle usein 3 dl maitoa ja 1–2 dl maitojauhetta, ja lopputuloksena on jymäkkää maitojuomaa, joka tuo mukavaa makeutta ja tukevoittaa proteiinin saantia.

Itse olen pureskeltavan ystävä ja käytän yleensä kauranjyviä aamiaisessa, vaikka niitä onkin yllättävän hankala saada kaupoista. Jos teet annoksen kauranjyvistä, niin tee se edellisenä iltana – kauranjyvät ovat vielä aamullakin melko kovia, joten ne ovat valinta henkilölle, joka haluaa purutuntumaa annokseen, mutta kaurahiutaleetkin käyvät.

Katso myös: Miksi aamupalalla ja lounaalla kannattaa syödä runsaasti?

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!