Oletko luottanut näihin? Professori tyrmää tutut ruokamyytit
Professori kertoo totuudet ruokamyyttien taustalta.
Huomenta Suomessa vieraillut professori Mikael Fogelholm antoi ohjelmassa tuomionsa muutamasta yleisestä ruokamyytistä.
Onko aamiainen päivän tärkein ateria?
– Ei, se oikeastaan ei ole niin. Vaikka ihmisillä, jotka jättävät aamupalan väliin, on huonompi terveysennuste, se johtuu siitä, että aamiaisen väliin jättäminen aika usein heijastaa sitä, että ei muutenkaan olla kiinnostuneita omasta terveydestä, Fogelholm sanoo.
Fogelholmin mukaan kovinkaan paljon näyttöä ei ole siitä, että jokin erityinen ruokarytmi olisi oleellinen.
– Ihmisen pitäisi löytää kuitenkin oma säännöllinen ruokarytminsä. Se voi olla tiheämpi, se voi olla harvempi.
Pitääkö oikeasti syödä 3–4 tunnin välein?
Usein neuvotaan kuitenkin syömään tasaisesti 3–4 välein, mutta onko se siis sittenkään tarpeen? Fogelholmin mukaan ei.
– Silä ei suoranaisesti ole merkitystä. Näyttäisi siltä, että oleellisempaa on se, että ihminen löytää sen oman ruokarytminsä. Toisilla se voi harvempi, toisilla se voi olla hieman tiheämpi.
– Jos me ollaan koko ajan syömässä, niin tämä nälän ja kylläisyyden säätely ei oikeastaan toimi. Ihminen ei ole lehmä, joka laiduntaa, vaan kyllä meillä pitää olla jotain ruokarytmejä. Ajattelisin, että jokainen ihminen löytäkööt oman ruokarytminsä, sen, joka sopii ja joka auttaa jaksamaan parhaiten.
Yllä olevalla videolla lisää ruokamyyttejä: Hyödyttääkö paasto terveyttä? Onko superfoodeja oikeasti olemassa?
Katso Fogelholmin koko haastattelu videolta. Haastattelussa Fogelholm kertoo myös, millaisten asioiden pitäisi toteutua, että sokeri- ja muut haittaverot vaikuttaisivat ruokaostoksiin ja ruokatottumuksiin.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka