Lounasvirhe, jota ei missään nimessä kannata tehdä
Ravitsemusterapeutti kertoo vinkit ravitsevan lounaan koostamiseen.
MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin aiemmin elokuussa aamiaisen syönnin tärkeydestä. Painonhallintaan erikoistuneelta ravitsemustieteilijä Patrik Borgilta tiedusteltiin Huomenta Suomessa, millainen ruokarytmi olisi hyvinvoinnin ja painonhallinnan kannalta kaikista paras. Borg muistutti tuolloin, miksi runsaan aamiaisen syöminen kannattaa.
Lue myös: Aamupalaksi puuroa? Patrik Borgilta tärkeä muistutus: "Jos aiotte syödä tämän aamiaisen, niin..."
Lounasta ei kannata jättää väliin: "Ei missään nimessä"
Nyt Huomenta Suomessa nostettiin puheenaiheeksi puolestaan lounas. Terveystalon ravitsemusterapeutti Kirsi Englund perusteli, miksi myös lounaan sisältöön kannattaa kiinnittää huomiota.
– Kyllä se lounas on tärkeä myöskin. Sen tehtävä on antaa energiaa, jonka avulla jaksamme tehdä töitä, tai mitä nyt sitten tehdäänkään, Englund totesi.
Jos aamulla syö hyvän ja runsaan puuroannoksen hedelmillä ja marjoilla, eikö tämä kantaisi pitkälle iltapäivään?
– Ei missään nimessä. Hyvään ateriarytmiin kuuluvat aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Kaikki päivän ateriat ovat tärkeitä.
Liian pitkä ateriaväli kostautuu
Englundin mukaan lounas kannattaa syödä noin 3–4 tuntia aamupalan syönnin jälkeen, jotta ateriarytmi pysyy järkevänä.
Liian pitkä ateriaväli voi aiheuttaa kehossa energiavajeen, jonka jälkeen ruokaa tulee helposti ahmittua kaksin käsin.
Tämä kostautuu yleensä viimeistään illalla naposteltuntarveena tai makeanhimona.
Vääränlainen lounas väsyttää
Millainen lounas sitten olisi hyvä lounas?
– Toistaalta olisi hyvä, että lounas ei olisi kauhean tuhti, jotta se ei ala väsyttää. Se on monesti haasteena. Tutkimusten perusteella tiedetään, että tietyt ruoat tai valinnat lounaalla aiheuttavat väsymystä.
Väsymystä voi aiheuttaa esimerkiksi energia- tai rasvamäärältään iso lounas. Myös runsas määrä hiilihydraatteja suhteessa proteiinin määrään voi väsyttää. Kylläisyyttä kannattaa lisätä esimerkiksi kasviksilla.
– Kasvikset tuovat pureskeltavuutta ja saavat sitä kautta vatsalaukkua täyttymään.
Millaisia vinkkejä ravitsemusterapeutti antaisi buffelounastajille? Miten hyvä lounas koostetaan? Katso jutun yllä olevalta videolta haastattelu.
Lue myös: Nyt tuli kahvivaroitus yli 60-vuotiaille
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa