Tulista ruokaa syödessä ei kannattaisi koskaan juoda vettä, mikäli poltteen ei toivo leviävän suussa entisestään.
Maito ja jäätelö helpottavat tulisen ruoan suuhun jättämää poltetta. Toisin kuin moni uskoo, vesi ei suinkaan aja tätä samaa asiaa.
TIESITKÖ? Chileissä poltteen tunteen aiheuttaa kapsaisiini-niminen yhdiste. Kun tulista ruokaa haukkaa, aivoihin lähtee viesti siitä, että pian tulee sattumaan.
Vesi pahentaa chilin poltetta
Foodbeast-sivuston mukaan syy siihen, että vesi vahvistaa tulisen ruoan aiheuttamaa poltetta löytyy molekyyleistä: veden molekyylit eivät sekoitu tulisen ruoan molekyylien kanssa. Tästä syystä helpotus mielessä kulautettu vesilasillinen vain pahentaa ruoasta suuhun jäänyttä poltetta.
Chilin sisältämän kapsaisiinin molekyylit ovat eri tyyppiä kuin veden sisältämät molekyylit. Tästä syystä kapsaisiini ja vesi eivät sekoitu suussa, vaan jäävät toistensa rinnalle. Ilmiötä voidaan verrata esimerkiksi veden ja öljyn sekoittamiseen, joka ei sellaisenaan onnistu.
Maidon molekyylit sitä vastoin ovat samaa tyyppiä kapsaisiinin kanssa. Maitotuotteet siis helpottavat chilin poltetta siksi, että kapsaisiinin molekyylit liukenevat maitoon. Maidon sisältämä kaseiini-proteiini vauhdittaa liukenemista entisestään.
Lähde: Foodbeast