Erikoinen juoma voi auttaa lihaskramppeihin: Maistuisiko sinulle suolakurkkuliemi?

Kolme yksinkertaista liikettä paljastaa, missä kunnossa kehosi on 10:05
KATSO MYÖS VIDEO: Pystytkö tekemään nämä kolme liikettä? Helppo testi paljastaa, missä kunnossa kehosi on

Kun hapottaa, ota huikka suolakurkkulientä! Maailmalla ammattiurheilijat käyttävät lientä lihaskramppien hoitoon, eikä suotta. Tutkimusnäytön mukaan suolakurkkupurkista löytyy nopea ja tehokas apu, kertoo Today-lehti.

Wimbledon-voittaja Carlos Alcaraz nosti taannoin suolakurkkuliemen maailmanlaajuiseksi puheenaiheeksi. 

Ammattiurheilija naukkaili kyseistä "herkkua" viisituntisen tennisfinaalin tauoilla. Ajatus etikkasuolaliemen juomisesta voi yököttää, mutta jos kärsit lihaskrampeista, kannattaa sille antaa mahdollisuus.

Vuonna 2022 julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että suolakurkkuliemi toi helpotusta maksavauriota sairastavien ihmisten elämää häiritseviin lihaskramppeihin.

Lähes 70 prosenttia tutkimuksessa mukana olleista potilaista ilmoitti kramppien loppuneen heti sen jälkeen, kun he olivat ottaneet kulauksen suolakurkkulientä.

Niistä potilaista, jotka olivat juoneet vettä krampin iskiessä, vain 40 prosenttia ilmoitti sen loppuneen juonnin jälkeen.

Tutkimustulos pätee myös heihin, joilla ei ole maksavauriota, koska lihaskramppien ja niiden laukeamisen toimintamekanismi on kaikilla ihmisillä sama, kertoo tutkimuksen tehnyt maksa-asiantuntija ja lääkäri Elliot Tapper Today-lehdessä.

Salaisuus ei piile suolaisuudessa vaan hapokkuudessa

Toisin kuin saattaisi luulla, ei suolakurkkuliemen kramppeja helpottava vaikutus perustu sen sisältämään suolaan, vaan liemessä olevaan happoon, joka laukaisee hermorefleksin kurkussa eli jo ennen liemen päätymistä vatsaan.

Kun happo päätyy suuhun ja roiskuu kurkun takaosaan, siellä oleva happoherkkä hermoreseptori syttyy ja viestii selkäytimeen, missä lihaskramppi tapahtuu. Ärsyke hermossa ilmoittaa lihakselle, että sen pitää lopettaa supistelu, Tapper selittää Today-lehdelle.

Suolakurkkumehu ei siis ehkäise kramppeja, vaan lopettaa ne, kun ne ovat jo alkaneet.

Toisaalta liikuntalääketieteen erikoislääkäri Jordan Metzl taas on sitä mieltä, että suolakurkkuliemen korkea natriumpitoisuus nimenomaan auttaa palauttamaan urheilijan elektrolyyttitasapainoa etenkin silloin, kun tämä hikoilee runsaasti.

Elektrolyyttitasojen ylläpitämisellä on tärkeä yhteys lihaskramppien ehkäisyssä.

Jo ruokalusikallinen tehoaa

Lihaskramppeihin voi hakea helpotusta suolakurkkumehusta, vaikka ajatus ei niin houkuttelisikaan, sillä sitä ei tarvitse nauttia suuria määriä kerralla.

Jo ruokalusikallinen voi riittää, pääasia on, että liemi osuu kurkun takaosaan, josta hermosignaali lähtee selkäytimeen. 

Ole kuitenkin tarkkana, että kurkkupurnukkasi sisältää juuri oikeanlaista lientä. Lihaksille saa helpotusta vain etikkapohjaisesta liemestä.

Suolakurkkuliemiä on kahdenlaisia: suolaa ja etikkaa sisältäviä, jotka eivät ole fermentoituja, eivätkä sisällä probiaatteja, seekä suolaa ja vettä sisältäviä, joka on fermentoitunut, sisältää probiaatteja, kertoo Today-lehti.

Lue myös:

    Uusimmat