Älä koskaan tee näin paistinpannulle
Paistinpannuasiantuntija paljastaa varmimmat tavat pilata pannu kotikäytössä.
Keittiövälinevalmistaja Heirolin myyntijohtaja Petri Karvinen muistuttaa paistinpannujen oikeaoppisesta käytöstä.
Monille kotikokeille varmasti tuttu sääntö on jo se, ettei pinnoitetulla pannulla tulisi käyttää teräviä esineitä, kuten metallista lastaa.
– Keraamisissa pannuissa on se hyvä puoli, että vaikka pinta hajoaisi, niin se ei vielä muutu myrkylliseksi. Teflonissa varsinkin, kun sitä pinnoitetta alkaa menemään ruokaasi, niin et halua tietää, mitä siinä on. Minäkään en halunnut, mutta opin sen väkisin.
Karvisen mukaan on myös syytä pitää mielessä, että paistinpannuja ei ole tarkoitettu ruoan säilyttämiseen. Melkein kaikki ruoat, ja erityisesti tomaattipohjaiset ruoat, voivat syövyttää pannun pinnoitteen rikki.
Induktiolieden voimakkain taso voi pilata pannun
Karvinen itse myöntää tuhonneensa useamman paistinpannun käyttämällä induktioliettä väärin.
– Laitoin pannun induktioliedelle ja lieden päälle ja vasta sen jälkeen ryhdyin sipulin pilkkomiseen, Karvinen kertoo ja tarkentaa vielä:
– Induktio on sen verran vahva, että sitä lieden buustivaihetta ja toiseksi ylintä voimakkuutta pitäisi käyttää vain veden keittämiseen, ei ruoan valmistamiseen.
Fiksumpaa onkin asiantuntijan mukaan kuumentaa pannua puolikkaalla teholla ja antaa sen lämmetä öljy- tai vesitilkan kanssa muutaman minuutin. Näin pannu lämpeää tasaisesti.
Entä saako paistinpannua pestä astianpesukoneessa? Katso videolta asiantuntijan mielipide.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"