Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Älä missään nimessä heitä roskiin! Edullinen raaka-aine jää yllättävän monelta hyödyntämättä

2:11img
KATSO VIDEO: Satokausikalenterin Samuli Karjula valmistaa superherkullisen salaatin kukkakaalin kukintoja ja lehtiä hyödyntäen.
Julkaistu 06.08.2023 17:26

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Fanni Parma

fanni.parma@mtv.fi

Ethän heitä kukkakaalin maukkaita lehtiä roskiin? Niistä voi nimittäin tehdä ruokaa kukintojen lailla. Kurkkaa videolta, miten koko kukkakaalista valmistetaan herkullinen salaatti.

Kukkakaali on totisesti kasvis, joka jakaa mielipiteitä. Monille on jäänyt kukkakaalista lapsuuden traumat, kun kasvista on esimerkiksi kouluruokalassa tarjoiltu vetisen ylikypsänä.

Jos kypsennetty kukkakaali ei ole sinun juttusi, kannattaa kasvikselle kuitenkin antaa mahdollisuus toisenlaisessa muodossa. Kukkakaalin kukinnot voi nimittäin nautiskella hienoksi pilkottuna ja hyvin maustettuna myös raakana, salaatin muodossa.

Lue myös: Kilohinta alle kaksi euroa! Kotimainen raaka-aine kannattaa nyt napata ostoskoriin

Et kai heitä kukkakaalin lehtiä roskiin?

Kukkakaalin lehdet ovatkin sitten oma juttunsa. Kerroimme viime kesänä, kuinka Natalia Salmela järkyttyi ruokakaupassa huomatessaan ihmisten heittävän kesäsipulien varret roskiin. Ruokakauppojen heviosastoilta saattaa löytyä pahvilaatikot, jonne ihmiset syystä tai toisesta repivät kasviksista muka syömäkelvottomia osia. Niin kuin kesäsipulin varret myös kukkakaalin lehdet ovat todellisuudessa erittäin maukasta syötävää. 

– Tiesitkö, että kukkakaalin lehdet voi syödä? Tämä monikäyttöinen hennon kukkakaalinen herkku kuuluu ehdottomasti lautaselle roskiksen sijaan!⁠ Satokausikalenteri vinkkasi kesäkuussa Facebookissa.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

Julkaisun kommenttikentästä päätellen osalle kukkakaalin lehtien hyödyntäminen on päivänselvää, mutta monille niiden syömäkelpoisuus tuli myös uutisena.

– Voi ei, en ole tajunnut, kommenttikentässä muun muassa todettiin.

– Olen kaupassa tietämättömyyttäni riipinyt nuo lehdet pois ennen tuotteen punnitsemista, kun en ole halunnut maksaa niistä itse kaalinpään kilohintaa. Kiva tietää, että lehdetkin ovat oivaa ravintoa., toinen kommentoija totesi.

Ethän siis heitä kukkakaalin lehtiä roskiin? Ne voi paistaa maustettuna pannulla ja tarjoilla kukkakaalin kukintojen kanssa salaatin muodossa.

Kurkkaa videolta, miten koko kukkakaalin saa hyödynnettyä maukkaaksi, aasialaisvivahteiseksi salaatiksi.

Testaa myös tätä versiota kukkakaalisalaatista: Kukkakaali aasialaisittain – Satokausikalenterin helppo ja koukuttava kukkakaaliohje

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran elokuussa 2022. 

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka