Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Nyt kannattaa napata ostoskoriin tämä terveyspommi – halvalla lähtee!

Kukkaaali salaatti tomaatti kasvikset
Nyt kannattaa syödä kotimaista kukkakaalia!Shutterstock
Julkaistu 07.08.2024 07:44

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kotimainen kukkakaali on nyt sesongissa ja sitä saa ruokakaupasta jopa alle euron kilohintaan. 

Nyt kannattaa napata ostoskoriin kukkakaalia! Sesongissa oleva kotimainen superruoka sopii monenlaisiin ruokiin, niin raakana kuin kypsänäkin. 

Tiesitkö? Kukkakaali on oikea terveyspommi, sillä se sisältää runsaasti esimerkiksi C-vitamiinia. Syömällä 100 grammaa kukkakaalia saat jo lähes täyteen päivittäisen C-vitamiinitarpeesi. 

Kotimaiset Kasvikset ry:n mukaan kukkakaalia voi raakana herkutella vaikka vihannestarjottimella, kermaviilikastikkeessa dipattuna tai salaatissa. 

– Salaatteihin sen voi raastaa, kuutioida tai lohkoa. Keitettynä kukkakaalia käytetään patoihin, keittoihin, muhennoksiin ja vuokaruokiin. Sen voi tarjota myös gratinoituna tai liharuokien lämpimänä lisäkkeenä.

Kukkakaalireseptejä:

Kukkakaaligratiini – gratinoitu kukkakaali on syksyn ehdoton herkkuruoka

Kukkakaali aasialaisittain – Satokausikalenterin helppo ja koukuttava kukkakaaliohje

Kari Aihisen rapeaa kukkakaalia, kukkakaalipyreetä ja satay-kastiketta

Paras kesäkeitto – Sadun ohjeella teet legendaarisesta ruoasta taivaallisen hyvää

Vuoden kalakeitto: Kaisun kukkakaali-siikakeitto

Lue myös: Älä missään nimessä heitä roskiin! Edullinen raaka-aine jää yllättävän monelta hyödyntämättä

Kaikki irti kukkakaalista: Älä heitä suojalehtiä roskiin

KukkakaaliKukkakaalin lehdet ovat myös syötäviä!Shutterstock

Muista, että kukkakaalista kannattaa kasviksen kukinnon lisäksi käyttää myös sen suojalehdet. Ruokakaupan heviosastolla saattaa törmätä laatikkoon, johon ihmiset ovat nämä suojalehdet hylänneet kukkakaalia ostaessaan.

Näin ei missään nimessä kannata toimia, sillä suojalehtiä voi myös syödä muun kaalin tapaan. Paista ne pannulla herkulliseksi kasvislisukkeeksi!

Lue myös: Syntisen hyvä lohturuoka kukkakaalista – halpaa, helppoa ja herkullista!

Kukkakaalin säilytys

Martat muistuttavat, että kukka- ja parsakaalit kuivuvat helposti, jonka vuoksi ne on säilytettävä muovin sisässä noin 2–5 asteen lämpötilassa. 

Kukka- ja parsakaalit säilyvät paremmin jos niihin on jätetty hieman suojalehtiä ja vartta. Tämänkään takia suojalehtiä ei kannata heittää pois!

Lue myös: Tummia pisteitä kukkakaalissa – onko vihannes vielä syömäkelpoinen?

Katso myös video: Näin hyödynnät kukkakaalin lehdet herkulliseen ruokaan!

2:11imgHelppo salaatti kukkakaalin lehdistä.

Tuoreimmat aiheesta

Kasvikset