Älä missään nimessä tee näin, kun keität pastaa
Keitä elämäsi parasta pastaa asiantuntijan vinkeillä.
Perjantaina 25.10. vietettiin kansainvälistä pastapäivää. Kerroimme tuolloin, mitä tietoja pastapaketista kannattaisi aina tarkastaa, mikäli haluaa ostaa mahdollisimman laadukasta pastaa.
Vuodesta 1989 toimineen Pastificio Bragagnolo -pastaperheyrityksen omistaja ja toimitusjohtaja Furio Bragagnolo kertoi tiedotteessa myös parhaat vinkkinsä pastan keittämiseen. Asiantuntijan mukaan laadukaskin pasta on valitettavasti helppo pilata keittämällä se väärin.
Näin keität täydellistä pastaa
Pastaa keittäessä tulisi muistaa oikea keitinveden ja suolan määrä sekä kypsennysaika.
– Käytä suurta kattilaa, sillä pasta keitetään runsaassa vedessä. Jos keität 250 grammaa pastaa, tarvitset noin 2,5 litraa vettä ja reilun ruokalusikallisen suolaa,Bragagnolo sanoo.
Bragognolon mukaan pitkää pastaa ei pidä mennä pätkimään, joten spagetti kannattaa keittää korkeassa kattilassa. Pastat lisätään veteen vasta, kun vesi kiehuu kunnolla. Pastoja kannattaa myös kattilassa sekoittaa varovasti ajoittain.
– Kun keittoaika on lähestymässä loppua, maista pastaa, jotta voit tarkistaa halutun koostumuksen. Sopiva kypsyys on al dente. Tällöin pastassa on edelleen hieman purutuntumaa.
Älä ikinä huuhdo pastaa
Yhtä asiaa Bragagnolo ei missään nimessä tekisi pastan valmistamisen jäkeen:
– Pastaa ei missään tapauksessa kannata huuhdella, sillä makea vesi huuhtelee pois myös tärkkelyksen pastan pinnalta, jolloin kastike ei enää tartu niin hyvin pastaan.
Asiantuntija suosittelee kuitenkin ottamaan pastan keitinvettä hieman talteen. Sitä voi sitten lisätä pastaan tai kastikkeeseen.
Bragagnolo vinkkaa vielä yhden kätevän kastikesäännön: mitä leveämpi tai paksumpi pastan muoto on, sitä vahvempaa maustetta tarvitaan. Ohuen spagetin kanssa sopivat siis herkemmät raaka-aineet, kuten simpukat ja valkosipuli.
Katso myös: Näin valmistat Barbie-pastaa
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"