Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Älä missään nimessä tee näin, kun keität pastaa

shutterstock_1305909751
Nappaa asiantuntijan vinkit pastan keittämiseen.Shutterstock
Julkaistu 27.10.2024 17:26

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Keitä elämäsi parasta pastaa asiantuntijan vinkeillä.

Perjantaina 25.10. vietettiin kansainvälistä pastapäivää. Kerroimme tuolloin, mitä tietoja pastapaketista kannattaisi aina tarkastaa, mikäli haluaa ostaa mahdollisimman laadukasta pastaa.

Lue lisää: Nämä tiedot kannattaa aina tarkastaa pastapaketista

Vuodesta 1989 toimineen Pastificio Bragagnolo -pastaperheyrityksen omistaja ja toimitusjohtaja Furio Bragagnolo kertoi tiedotteessa myös parhaat vinkkinsä pastan keittämiseen. Asiantuntijan mukaan laadukaskin pasta on valitettavasti helppo pilata keittämällä se väärin.

Näin keität täydellistä pastaa

Pastaa keittäessä tulisi muistaa oikea keitinveden ja suolan määrä sekä kypsennysaika.

– Käytä suurta kattilaa, sillä pasta keitetään runsaassa vedessä. Jos keität 250 grammaa pastaa, tarvitset noin 2,5 litraa vettä ja reilun ruokalusikallisen suolaa, Bragagnolo sanoo.

Bragognolon mukaan pitkää pastaa ei pidä mennä pätkimään, joten spagetti kannattaa keittää korkeassa kattilassa. Pastat lisätään veteen vasta, kun vesi kiehuu kunnolla. Pastoja kannattaa myös kattilassa sekoittaa varovasti ajoittain.

– Kun keittoaika on lähestymässä loppua, maista pastaa, jotta voit tarkistaa halutun koostumuksen. Sopiva kypsyys on al dente. Tällöin pastassa on edelleen hieman purutuntumaa. 

Lue myös: Parhaan makaronilaatikon salaisuus: "Yksinkertaisesti parasta kotiruokaa"

Älä ikinä huuhdo pastaa

Yhtä asiaa Bragagnolo ei missään nimessä tekisi pastan valmistamisen jäkeen: 

– Pastaa ei missään tapauksessa kannata huuhdella, sillä makea  vesi huuhtelee pois myös tärkkelyksen pastan pinnalta, jolloin kastike ei enää tartu niin hyvin pastaan. 

Asiantuntija suosittelee kuitenkin ottamaan pastan keitinvettä hieman talteen. Sitä voi sitten lisätä pastaan tai kastikkeeseen.

Bragagnolo vinkkaa vielä yhden kätevän kastikesäännön: mitä leveämpi tai paksumpi pastan muoto on, sitä vahvempaa maustetta tarvitaan. Ohuen spagetin kanssa sopivat siis herkemmät raaka-aineet, kuten simpukat ja valkosipuli.

Lue myös: Yllättävällä valmistustavalla täydellistä spagettia – oletko testannut?

Katso myös: Näin valmistat Barbie-pastaa

2:37img

Testaa pinkki pasta!

Tuoreimmat aiheesta

Pasta