Tunnetko erilaiset nuudelit? Ramen, udon, soba ja muut – hittituotteiden erot

Testissä kananmakuiset pikanuudelit – selkeä makuvoittaja löytyi testissä syntisen herkullisen liemensä ansiosta: ”Yllättävä kulinaristinen nautinto!” 5:54 Testissä kananmakuiset pikanuudelit – selkeä makuvoittaja löytyi testissä syntisen herkullisen liemensä ansiosta: ”Yllättävä kulinaristinen nautinto!”
KATSO MYÖS: Testissä kananmakuiset pikanuudelit – selkeä makuvoittaja löytyi testissä syntisen herkullisen liemensä ansiosta.

Eri aineksista valmistetuilla nuudeleilla on erilaisia käyttötarkoituksia. Katso, mikä nuudeli sopii parhaiten keittoon, mikä salaattiin ja mikä wokkiin.

Aasian eri ruokakulttuureissa nuudeleilla on suuri rooli.

Suomessakin tarjonta on vuosien saatossa laajentunut kaikkien tuntemista pikanuudeleista monipuolisempaan suuntaan. Jos omasta lähiruokakaupasta ei löydy erikoisimpia nuudelityyppejä, kannattaa vierailla aasialaisiin ruokiin erikoistuneissa ruokakaupoissa.

Osa nuudeleista pitää keittää, osa liottaa. Osa menettää rakenteensa viilennettäessä, osa lilluessaan liian kauan keitossa. Kypsennys- ja käyttötavan valinnassa kannattaakin olla silmä tarkkana.

Riisinuudelit

Riisitärkkelyksestä valmistettavia riisinuudeleita löytyy kaiken pituisina ja levyisinä ja lähes kaikista Aasian ruokakulttuureista, kirjoittaa Spruce Eats

Riisinuudeleissa on kiinteä ja kimmoisa rakenne, ja ne imevät hyvin itseensä kastikkeiden ja liemien maut.

Riisinuudeleita käytetään esimerkiksi thaimaalaisessa klassikkoannoksessa pad thai, vietnamilaisissa kesärullissa ja pho-keitossa sekä salaateissa, keitoissa ja wokeissa.

Lasi- eli sellofaaninuudelit

Lasinuudelit, toiselta nimeltään sellofaaninuudelit, ovat pitkiä, hyytelömäisiä nuudeleita, joita käytetään Kiinassa ja Kaakkois-Aasiassa monenlaisissa ruoissa keitoista wokkeihin ja hot potiin, kertoo Spruce Eats

Vaikka nuudeleita kutsutaankin lasinuudeleiksi, suurin osa niistä ei ole varsinaisesti läpinäkyviä vaan ennemminkin himmeän valkoisia tai ruskeita, riippuen siitä, mitä tärkkelystä niiden valmistamiseen on käytetty. 

Useimmiten lasinuudelien valmistuksessa käytetään joko mungopavuista, perunoista, bataateista tai tapiokasta valmistettua tärkkelystä. 

Lasinuudelit on helppo sekoittaa ulkonäkönsä puolesta vermisellinuudeleihin, mutta vermiselli valmistetaan riisijauhoista eikä niissä ole samankaltaista läpinäkyvyyttä kuin lasinuudeleissa.

Lasinuudeleita käytetään keitoissa, wokeissa sekä tarjoillaan kylminä salaatissa. Yksi lasinuudeleiden parhaimmista puolista onkin se, että niitä voi syödä lämpiminä ja kylminä. 

Toisin kuin vehnänuudelit, lasinuudeleista ei tule tahmaisia kun ne jäähtyvät. Tämän takia ne toimivat mainiosti esimerkiksi vietnamilaisten kesärullien täytteenä.

Ramen-nuudelit

Ramen-nuudelit tai ainakin niiden pikaversio ovat taatusti tuttuja kaikille.

Ramen-nuudelien kiharan muodon aiheuttaa suolainen kivennäisvesi kansui, jolla nuudelit käsitellään, Spruce Eats kertoo. 

Koska ramen-nuudelit ovat suhteellisen ohuita, ne pehmenevät helposti lilluessaan pidempään liemessä, joten on tärkeää, ettei niitä kypsennä liikaa.

Soba-nuudelit 

Japanilaiset soba-nuudelit valmistetaan tattarijauhoista ja niitä voidaan tarjoilla joko lämpimänä tai kylmänä. Yleensä nuudeleissa on myös rakenteen vuoksi hieman vehnäjauhoa.

Nuudeleissa on pähkinäinen maku ja sakea rakenne ja sitä käytetään salaateissa, keitoissa, wokeissa sekä tarjoillaan viilennettynä soijapohjaisen dippikastikkeen kanssa, kirjoittaa Spruce Eats

Soba-nuudeleita tarjotaan usein myös tempuran lisukkeena.

Udon-nuudelit

Udon on paksu japanilainen nuudelityyppi, joka valmistetaan tyypillisesti vehnäjauhoista. 

Udonia käytetään usein keitoissa tai simppelin liemen kanssa. Viilennettynä sitä tarjoillaan soba-nuudelien tavoin dippikastikkeen tai kylmän liemen kanssa, mutta sitä käytetään myös salaateissa, kirjoittaa Spruce Eats

Myös udon-nuudeleiden kanssa tarjoillaan usein tempuraa tai uppopaistettua tofua ja ravunpyrstöjä.

Shirataki-nuudelit

Japanilaiset shirataki-nuudelit valmistetaan aasialaisesta konjac-juuresta valmistetuista jauhoista. Niissä on hyytelömäinen rakenne ja vain vähän makua itsessään, mutta toisaalta ne imevät itseensä hyvin muiden ainesten maun, kirjoittaa Spruce Eats.  

Shirataki-nuudelit sopivat hyvin keittoihin ja lämpimien liemien kanssa tarjottavaksi, sillä toisin kuin esimerkiksi ramen-nuudelit, shirataki-nuudelit eivät muuttu mössöksi.

Somen-nuudelit

Ohuet japanilaiset somen-nuudelit sekoitetaan usein soba-nuudeleihin, kirjoittaa Spruce Eats.

Kumpaakin tarjoillaan kylmänä ja syödään dippikastikkeen kanssa, mutta lopulta ne ovat melko erilaisia.

Somen-nuudelit valmistetaan täysin vehnäjauhoista ja ne sisältävät myös hieman kasviöljyä.

Kylmänä somen-nuudelit sopivat lisäksi salaatteihin ja lämpimänä taas keittoihin ja wokkeihin.

Katso myös: Dippinuudelit, hitti vai huti? Testasimme hämmentävän ohjeen

Dippinuudelit, hitti vai huti? Testasimme hämmentävän ohjeen 2:06
Testasimme Jaajon ylistämät dippinuudelit: "Kerron teille maailman helpoimman tavan tehdä dippikastiketta…".

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!