Tunnetko erilaiset nuudelit? Ramen, udon, soba ja muut – hittituotteiden erot
Eri aineksista valmistetuilla nuudeleilla on erilaisia käyttötarkoituksia. Katso, mikä nuudeli sopii parhaiten keittoon, mikä salaattiin ja mikä wokkiin.
Aasian eri ruokakulttuureissa nuudeleilla on suuri rooli.
Suomessakin tarjonta on vuosien saatossa laajentunut kaikkien tuntemista pikanuudeleista monipuolisempaan suuntaan. Jos omasta lähiruokakaupasta ei löydy erikoisimpia nuudelityyppejä, kannattaa vierailla aasialaisiin ruokiin erikoistuneissa ruokakaupoissa.
Osa nuudeleista pitää keittää, osa liottaa. Osa menettää rakenteensa viilennettäessä, osa lilluessaan liian kauan keitossa. Kypsennys- ja käyttötavan valinnassa kannattaakin olla silmä tarkkana.
Riisinuudelit
Riisitärkkelyksestä valmistettavia riisinuudeleita löytyy kaiken pituisina ja levyisinä ja lähes kaikista Aasian ruokakulttuureista, kirjoittaa Spruce Eats.
Riisinuudeleissa on kiinteä ja kimmoisa rakenne, ja ne imevät hyvin itseensä kastikkeiden ja liemien maut.
Riisinuudeleita käytetään esimerkiksi thaimaalaisessa klassikkoannoksessa pad thai, vietnamilaisissa kesärullissa ja pho-keitossa sekä salaateissa, keitoissa ja wokeissa.
Lasi- eli sellofaaninuudelit
Lasinuudelit, toiselta nimeltään sellofaaninuudelit, ovat pitkiä, hyytelömäisiä nuudeleita, joita käytetään Kiinassa ja Kaakkois-Aasiassa monenlaisissa ruoissa keitoista wokkeihin ja hot potiin, kertoo Spruce Eats.
Vaikka nuudeleita kutsutaankin lasinuudeleiksi, suurin osa niistä ei ole varsinaisesti läpinäkyviä vaan ennemminkin himmeän valkoisia tai ruskeita, riippuen siitä, mitä tärkkelystä niiden valmistamiseen on käytetty.
Useimmiten lasinuudelien valmistuksessa käytetään joko mungopavuista, perunoista, bataateista tai tapiokasta valmistettua tärkkelystä.
Lasinuudelit on helppo sekoittaa ulkonäkönsä puolesta vermisellinuudeleihin, mutta vermiselli valmistetaan riisijauhoista eikä niissä ole samankaltaista läpinäkyvyyttä kuin lasinuudeleissa.
Lasinuudeleita käytetään keitoissa, wokeissa sekä tarjoillaan kylminä salaatissa. Yksi lasinuudeleiden parhaimmista puolista onkin se, että niitä voi syödä lämpiminä ja kylminä.
Toisin kuin vehnänuudelit, lasinuudeleista ei tule tahmaisia kun ne jäähtyvät. Tämän takia ne toimivat mainiosti esimerkiksi vietnamilaisten kesärullien täytteenä.
Ramen-nuudelit
Ramen-nuudelit tai ainakin niiden pikaversio ovat taatusti tuttuja kaikille.
Ramen-nuudelien kiharan muodon aiheuttaa suolainen kivennäisvesi kansui, jolla nuudelit käsitellään, Spruce Eats kertoo.
Koska ramen-nuudelit ovat suhteellisen ohuita, ne pehmenevät helposti lilluessaan pidempään liemessä, joten on tärkeää, ettei niitä kypsennä liikaa.
Soba-nuudelit
Japanilaiset soba-nuudelit valmistetaan tattarijauhoista ja niitä voidaan tarjoilla joko lämpimänä tai kylmänä. Yleensä nuudeleissa on myös rakenteen vuoksi hieman vehnäjauhoa.
Nuudeleissa on pähkinäinen maku ja sakea rakenne ja sitä käytetään salaateissa, keitoissa, wokeissa sekä tarjoillaan viilennettynä soijapohjaisen dippikastikkeen kanssa, kirjoittaa Spruce Eats.
Soba-nuudeleita tarjotaan usein myös tempuran lisukkeena.
Udon-nuudelit
Udon on paksu japanilainen nuudelityyppi, joka valmistetaan tyypillisesti vehnäjauhoista.
Udonia käytetään usein keitoissa tai simppelin liemen kanssa. Viilennettynä sitä tarjoillaan soba-nuudelien tavoin dippikastikkeen tai kylmän liemen kanssa, mutta sitä käytetään myös salaateissa, kirjoittaa Spruce Eats.
Myös udon-nuudeleiden kanssa tarjoillaan usein tempuraa tai uppopaistettua tofua ja ravunpyrstöjä.
Shirataki-nuudelit
Japanilaiset shirataki-nuudelit valmistetaan aasialaisesta konjac-juuresta valmistetuista jauhoista. Niissä on hyytelömäinen rakenne ja vain vähän makua itsessään, mutta toisaalta ne imevät itseensä hyvin muiden ainesten maun, kirjoittaa Spruce Eats.
Shirataki-nuudelit sopivat hyvin keittoihin ja lämpimien liemien kanssa tarjottavaksi, sillä toisin kuin esimerkiksi ramen-nuudelit, shirataki-nuudelit eivät muuttu mössöksi.
Somen-nuudelit
Ohuet japanilaiset somen-nuudelit sekoitetaan usein soba-nuudeleihin, kirjoittaa Spruce Eats.
Kumpaakin tarjoillaan kylmänä ja syödään dippikastikkeen kanssa, mutta lopulta ne ovat melko erilaisia.
Somen-nuudelit valmistetaan täysin vehnäjauhoista ja ne sisältävät myös hieman kasviöljyä.
Kylmänä somen-nuudelit sopivat lisäksi salaatteihin ja lämpimänä taas keittoihin ja wokkeihin.
Lue myös: Maukkaita broileripyöryköitä ja nuudeliwokkia – nappaa Kaappaus keittiössä -sarjan reseptit talteen
Katso myös: Dippinuudelit, hitti vai huti? Testasimme hämmentävän ohjeen
Lähteet: Spruce Eats, Spruce Eats 2, Spruce Eats 3, Spruce Eats 4, Spruce Eats 5, Spruce Eats 6, Spruce Eats 7,
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa