Aamiaiseksi mysliä jogurtilla, lounaaksi salaattia, välipalaksi terveyspatukka ja päivälliseksi riisiä ja kanaa – ei kuulosta kovinkaan epäterveelliseltä, vai? Tulit juuri nauttineeksi 53 palaa sokeria.
Sokeria on helppo syödä liikaa, vaikka omasta mielestään söisi suhteellisen terveellisesti – esimerkiksi tavallinen jogurttipurkki sisältää noin seitsemän palaa sokeria ja mehulasistakin voi tulla helposti yhdeksän palaa sokeria. Siihen vielä mysliä (9 palaa), niin olet saanut jo pelkästä aamiaisesta 25 palaa sokeria.
New York Times uutisoi vastikään, että sokerintuottajat ovat onnistuneet manipuloimaan tutkimustuloksia vuosikymmeniä, minkä ansiosta terveysongelmista on syytetty pääasiassa rasvaa ja sokerin vaikutukset ovat jääneet vähemmälle huomiolle.
Laillistetun ravitsemusterapeutin, Hanna Partasen mukaan 1960-luvun lahjomisepisodin vaikutukset tuskin vaikuttavat Suomen suosituksiin, sillä meillä otetaan huomioon myös ihan viimeaikaiset tutkimukset.
Ruokien, juomien ja herkkujen sokeripitoisuuksia:
- Ketsuppi, 1 rkl = 1 sokeripala
- Banaani= 4 sokeripalaa
- Suklaapatukka (50g) = noin 10-12 sokeripalaa
- Energiajuoma, 3,3 dl = 14 sokeripalaa
- Iso mansikkapirtelö = n. 16 sokeripalaa
- Jäätelö, 500ml = 28 sokeripalaa
- Tuoremehu, l litra = 38 sokeripalaa
- Jogurtti, 5 dl = 33 sokeripalaa
- Virvoitusjuoma, 1,5 litraa = 50 sokeripalaa
- Täytelakritsipussi, 250 g = 77 sokeripalaa
- Iso hedelmäkaramellipussi, 400 g = 120 sokeripalaa
– Nykyiset suositukset eivät missään nimessä ole mitenkään “sokerimyönteiset”, vaan sanotaan, että maksimissaan 10 prosenttia energiasta saa tulla sokerista. Tämä kohu itse asiassa minun mielestäni vahvistaa edelleen sitä ajatusta, julkinen rahoitus on jatkossakin tutkimuksessa äärimmäisen tärkeää.
Suosituksen mukaan nainen saisi syödä siis maksimissaan 20 palaa sokeria ja mies 25 palaa, mutta kuinka moni noudattaa suosituksia?
Sokeri lihottaa ja vanhentaa
Esimerkkimme mukaan nautit pelkästään aamiaisella 25 palaa sokeria. Lounaalla valitset salaatin, mutta lorautat joukkoon reippaasti salaatinkastiketta (12 palaa). Välipalaksi nappaat terveelliseksi mainostetun fitness-patukan, joka lupaa pitää huolta linjoistasi (4 sokeripalaa) ja päivälliseksi syöt riisiä ja kanaa valmiskastikkeella (12 palaa sokeria).
Kaiken kaikkiaan olet saanut päivän aterioista hurjat 53 palaa sokeria, vaikka iltapalakin on vielä syömättä (herkuista puhumattakaan).
Suomalaiset syövätkin sokeria keskimäärin liikaa. Se näkyy myös ulkonäössä, sillä miehistä ylipainoisia on Suomessa 66 prosenttia ja naisista 46 prosenttia.
– Moni sanoo, että sokeri pöhöttää. Hiilihydraatit kyllä sitovat elimistöön nestettä, joten sokerin ja hiilihydraatin vähentämisellä tällainen turvotus saattaa kyllä laskea. Sokerin syönti vaikuttaa toki myös hampaisiin ja sokeri onkin hammaspeikon paras eväs.
Lisäksi sokeri on epäterveellistä, sillä se vaikuttaa muun muassa tyypin 2 diabeteksen kehitykseen.
– Runsas sokerin syönti saattaa kohottaa veren triglyseridiarvoja ja tietenkin myös verensokeriarvoja. Nämä kyllä usein tasoittuvat jo muutamassa viikossa mikäli sokerin syöntiä selkeästi vähennetään.
On myös tutkimustuloksia, joiden mukaan liiallinen sokerin syönti vanhentaa – esimerkiksi Leiden yliopiston tekemässä tutkimuksessa mitattiin 600 50–70-vuotiaan koehenkilön verensokeri. Tämän jälkeen heidän ikänsä arvioitiin pelkän ulkonäön perusteella. Selvisi, että ihmiset, joilla oli korkea verensokeri näyttivät ikäistään vanhemmilta, kun taas vähemmän sokeria syövät pysyivät nuorekkaina pidempään.
Olisiko siis aika vaihtaa aamiainen maustamattomaan jogurttiin tai kaurapuuroon?
1:44
Osittaislähteet: Makuja, Universitet Leiden, Diabetes.fi, Sokeriton,