Älytön hittiruoka: Näin hurjasti suomalaiset ahmivat Ikean lihapullia vuodessa
Ikean lihapullat ovat Suomessakin vuosittain miljoonabisnes.
Ruotsalaisen sisustusketju Ikean vuonna 1943 perustanut Ingvar Kamprad on yksi maailman rikkaimmista ihmisistä, eikä suotta. Kamprad haistoi jo liiketoimintansa varhaisessa vaiheessa tärkeän ja tuottavan markkinaraon: asiakas on tyytyväisempi täydellä vatsalla.
– Voi olla ravintolakokin ansiota, että saamme myytyä sohvan, Kampradin kerrotaan sanoneen.
Nyt jo yli 70 vuotta toimineella Ikealla on satoja myymälöitä yli 30 maassa. Joka ikisessä myymälässä on myös ravintola, joka on tärkeä osa huonekalujätin bisnestä. Ikean onkin laskettu olevan suurin ruotsalaisten elintarvikkeiden maastaviejä.
Suomalaiset ahmivat 20 miljoonaa Ikean lihapullaa vuodessa
Suosituimpia ja maailmanlaajuisesti kuuluisimpia ruokatuotteita ovat Ikean ravintolan lihapullat. Lihapullien menekki on Suomessa niin suuri, että keskimäärin jokainen suomalainen syö vuodessa 3,6 Ikean lihapullaa.
– Ikea myi viime toimintavuonna noin 2 miljoonaa hot dogia ja noin 20 miljoonaa lihapullaa Suomessa, Ikea Food Suomen ravintolatoimen johtaja Minna Tuohimäki kertoo.
Vuonna 2014 Ikea Food teki maailmanlaajuisesti 1,46 miljardin liikevoiton. Lihapullien osuus tästä summasta on merkittävä. Edellisvuonna Ikea arvioi myyneensä maailmanlaajuisesti jopa 150 miljoonaa lihapullaa. Suurin pyörykkämenekki on Ikean arvioiden mukaan luultavasti Saksassa.
Keväällä 2015 Ikean laajentaa ruokavalikoimaansa tuomalla myyntiin kasvispyörykät lihapullien rinnalle.
Ikean tärkeät ruokavuodet:
1943: Ikea perustettiin.
1959: Ensimmäinen ravintola avattiin Ikeassa.
1976: Ikean bistro avattiin.
1983: Ikeassa avattiin ensimmäinen ruokamyymälä, joka tunnetaan nykyään nimellä Swedish Food Market.
1985: Lihapullat ilmestyivät Ikean ruokalistaan.
1996: Ensimmäinen Ikea avautui Suomeen, Espoon Karvasmäkeen.
Lähteet: Ikea, Expressen
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku