Tänä kesänä suomalaisten grilleissä nähdään eksoottisia grillisuosikkeja ja erikoisleikattuja pihvejä – raakamakkaroita ja burgereita unohtamatta.
HK Scanin teettämän tutkimuksen mukaan grillaus kuuluu olennaisena osana suomalaisten kesää ja grillikausi alkaa monessa taloudessa jo pääsiäisen korvilla. Noin 30 prosenttia suomalaisista voidaankin kutsua niin kutsutuiksi Heavy-grillaajiksi, jotka grillaavat vähintään muutaman kerran viikossa – säällä kuin säällä.
Erilaiset makkarat ja nakit pitävät edelleen pintansa suomalaisten grilleissä, ja niitä kertoo grillaavansa peräti 84 prosenttia suomalaisista. Vaikka perinteinen grillimakkara on edelleen suosituin vaihtoehto, viime kesänä suomalaisten sydämet hurmanneiden raakamakkaroiden grillaaminen on yleistynyt hurjaa tahtia, ja näiden tuotteiden suosion uskotaan kasvavan tänä kesänä entisestään.
Raakamakkaroiden lisäksi tämän kesän grillitrendeissä on havaittavissa muutama selkeä suuntaus.
LUE MYÖS: Tiedätkö, milloin on valmista? Tästä tunnistat kypsän raakamakkaran
Monipuolisesti eri raaka-aineita ja makuja
HKScan Finlandin markkinointijohtaja Mikko Järvisen mukaan tänä kesänä suomalaisten grilleissä tullaan näkemään laadukkaita raaka-aineita.
– Yksi havaittavissa oleva trendi on olutmaailmasta tuttu craft-trendi. Craft-a-Q-trendi näkyy hyvin artesaanigrillattavissa, kuten raakamakkaroissa, mutta se on levinnyt myös esimerkiksi grillihiilien puolelle. Halutaan grillata laadukkailla hiilillä, Järvinen kertoo.
Se mitä grillataan, on Järvisen mukaan ehdottomasti laajenemassa. Enää ei valita pelkästään tuttua ja turvallista, vaan grilliin päätyy monipuolisesti eri raaka-aineita ja eri makumaailmoja ajatuksella, että kaikkea voi grillata.
– Haetaan uusia pihvejä ja erikoisleikkuita, jotka grillataan hitaasti ja yleensä epäsuoralla grillauksella, Järvinen kertoo.
Grillitrendit 2019
- Craft-a-Q Craft
- Fusion Q
- Low ’n’ slow
- Special cuts/new steaks
- Quick & easy grilling
- Burgermania
- Tools & Gadgets
Hitaan grillauksen vastapainona grillitrendeissä korostuu myös nopea ja helppo, aasiatyyppinen grillaaminen ja esikypsennettyjen lihojen käyttö.
– Amerikka hallitsee makumaailmaa edelleen, mutta mukaan alkaa tulla tiettyjen eksoottisten maiden grillisuosikkeja, kuten esimerkiksi jerk-broileri. Eri maiden grillisuosikkeja tuodaan esiin ja niitä yhdistellään ennakkoluulottomasti.
Grillitrendeistä puhuttaessa ei Järvisen mukaan voida ohittaa edelleen niin ravintoloissa kuin kotikeittiöissä jatkuvaa burgerimaniaa. Burgerit ovat tulleet jäädäkseen.