Asiantuntijalta kuohuviinitärppi vappuun: Kuin samppanjaa "pilkkahintaan"
Viiniasiantuntija Ilkka Sirén jakoi kuplivia vinkkejä vappuun.
Moni suomalainen pohtii nyt vapun kuohuviinivalintoja: Pitäisikö kippistellä edullisella kuplivalla vai satsata kalliimpaan samppanjaan? Viiniasiantuntija Ilkka Sirén vieraili viikonloppuna Huomenta Suomessa ja vinkkasi kolme erilaista kuohuviinivaihtoehtoa vappuun.
Kun edellisenä viikonloppuna lähetyksessä keskityttiin samppanjan saloihin Master of Wine Essi Avellanin johdolla, nyt oli hieman edullisempien vaihtoehtojen vuoro.
– Samppanja on kuohuviinien kruununjalokivi, mutta kuohuviinien maailma on todella monipuolinen ja laadukkaita kuohuviinejä valmistetaan ympäri maailmaa, Ilkka Sirén muistutti.
Sirén oli valinnut esiteltäväksi kolme erilaista ja eri menetelmillä valmistettua kuohuviiniä, hieman eri hintaluokista.
Corpinnat on edullisempi vaihtoehto samppanjalle
Yksi kuplajuomista edusti kuohuviinimaailman ”uutta tulokasta”, espanjalaista corpinnat-kuohuviiniä. Kyseessä on muutama vuosi sitten kehitelty katalonialainen laatuluokitus.
Alkon mukaan corpinnat ei ole cavan tapaan oma alkuperämerkintänsä vaan EU:n suojaama tuotemerkki, jossa tuottajat ovat sitoutuneet tarkkoihin sääntöihin.
Corpinnat-kuohuviinit ovat muun muassa luomutuotettuja ja niiden rypäleet poimitaan käsin.
– Erityistä on se, että niitä kypsytetään pitkään pulloissa. Tämäkin viini on kypsynyt kolme vuotta pullossa.
Corpinnat-viinit valmistetaan siis samalla perinteisellä pullokäymismenetelmällä kuin samppanjakin.
– Jos tässä kyljessä lukisi samppanja, niin tämä maksaisi 60 euroa, mutta nyt maksaa vain parikymppiä, kun kyseessä on corpinnat.
Ilkka Sirénin mukaan corpinnat onkin usein hinta-laatusuhteeltaan hyvä samppanjan korvike. Sirénin lähetyksessä vinkkaama kuohuviini oli Nadal Original Reserva Corpinnat Brut.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa