Asiantuntijalta tärkeä neuvo pääsiäislampaan valmistamiseen: "On parhaimmillaan"
Nappaa vinkit pääsiäisen ruokapöytään.
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry kertoo vinkkejään pääsiäisen juhlapöydän kokkailuihin. Lammas kuuluu olennaisena osana monen pääsiäispöytään, ja MTK:n mukaan suomessa tuotetaankin 1,2 miljoonaa kiloa lampaanlihaa vuodessa.
Lampaan- tai naudanpaistia ei kannata ylikypsentää
Lammasruoan valmistus ei ole niin vaikeaa tai monimutkaista kuin moni luulee. Jos juhlavieras ei ole tottunut lampaanlihan makuun, voi pääsiäispöytään kokata vaikka yrteillä maustettuja lammaspyöryköitä.
Lampaan sijaan juhlapöydässä voi nautiskella esimerkiksi perinteikästä naudan paahtopaistia, joka yllättää helppoudellaan. Pienten esivalmistelujen jälkeen uuni hoitaa kypsennyksen. Sekä lampaan- että naudanlihan kypsentämiseen pätee yksi tärkeä sääntö:
– Naudan- tai lampaanpaisti kannattaa jättää rohkeasti puolikypsän pinkiksi. Kotimainen, laadukas liha on parhaimmillaan herkullisen roseena, vinkkaa ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK:n tiedotteessa.
Toki pääsiäispöydän antimet voivat olla myös puhtaasti kasviperäisiä. MTK suosittelee liharuokien kylkeen tai niiden sijasta esimerkiksi näyttävää perunakakkua, värikkäitä uunijuureksia, raikasta salaattia sekä monikäyttöistä hernedippiä.
Yrtit kuuluvat pääsiäispöytään
Pääsiäisen ruokapöytään kuuluvat olennaisena osana myös tuoreet yrtit. MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu yrttien myynnin kasvavan pääsiäisenä huomattavasti. MTK:n Siivonen muistuttaa, että yrteillä maustamalla voi myös vähentää suolan käyttöä ruoassa.
Tuttujen persiljan ja tillin lisäksi Siivonen kehottaa kokeilemaan rohkeasti uusiakin makuja.
– Kotimaisten yrttien valikoima on kattava. Minttu ja lehtipersilja sopivat erinomaisesti lampaanlihan makupariksi. Rosmariini ja timjami maustavat paistin. Lähes mistä tahansa tuoreyrtistä ja raikkaista hapanmaitotuotteista syntyy herkullinen kastike kasviksille tai vaikkapa lihapullille.
Pääsiäisenä kannattaa muistaa myös pakastimen aarteet: omasta pakastimesta voi vielä löytyä vaikkapa marjoja. Muistutimme myös aiemmin pakastekasvisten hyödyntämisestä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku