Helsinki Coffee Festivalin asiantuntijat murtavat kahvin valmistukseen liittyvät myytit.
Laadukkaan kahvin valmistamiseen ja nauttimiseen liittyy monia sitkeitä myyttejä. Kahvielämystä voi parantaa pienillä nikseillä, kun tietää mitä tekee. Veden raikkaus, kahvin laatu ja tuoreus sekä laitteiden puhtaus vaikuttavat huomattavasti kahvin makuun, mutta usein niihin ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota. Kahvin ja veden oikea mittasuhde on kaiken A ja O.
1. Kahvi säilyy paremmin jääkaapissa.
– Jääkaappisäilytys voi olla hyvä vaihtoehto kahvin säilyvyyden kannalta, mutta se ei kuitenkaan ole suositeltavaa, sillä jääkaapissa kahviin voi tarttua aromeja muista siellä säilytettävistä ruoista. Jos kahville olisi erikseen oma jääkaappi, säilyttäminen siellä olisi hyvä ratkaisu, kertoo Lari Salomaa kahvipaahtimo Johan&Nyströmiltä.
2. Suodatinpaperin loppuessa voin hyvin käyttää talous- tai WC-paperia.
– Suodatinpaperilla on väliä, sillä se vaikuttaa kahvin makuun. Suosittelisin myös aina kastelemaan suodatinpaperin kuuman veden alla ennen kahvipurujen lisäämistä, jolloin makua irtoaa vähemmän, Salomaa jatkaa.
Suodatinpaperia ei siis kannata korvata talous- tai wc-paperilla.
Helsinki Coffee Festival 22.–24.4.2016 Kaapelitehtaalla, Helsingin Ruoholahdessa
Tapahtuma tuo saman katon alle mielenkiintoisimmat kahvit, paahtimot, laitevalmistajat ja ammattilaiset. Festivaaleilla pääsee maistelemaan eri kahveja ympäri maailman ja oppimaan kaiken kahvista. Tapahtumassa mitellään myös SCAE Suomi ry:n järjestämät Brewers Cup- ja Vuoden Barista -kilpailut.
3. Kahvinkeittimen vesisäiliö kuuluu täyttää keittimen omalla kannulla.
– Kahvi kannattaa aina kaataa erillisellä kannulla keittimeen. Näin kahvinkeittimeen kertyy vähemmän rasvaa, ja se pysyy paremmin puhtaana, kertoo Tiina Airola, Moccamasterin maajohtaja.
4. Nopeutan aamujani mittaamalla kahvin ja veden keittimeen jo illalla, samalta se maistuu.
– Kahvi kannattaa aina keittää tuoreeltaan, ja sitä kannattaa tehdä vain sen verran kuin aikoo sillä hetkellä juoda. Mitä kauemmin kahvi seisoo, sitä pahemmalta se maistuu – sama pätee myös veden ja kahvipurujen mittaamiseen, Airola jatkaa.
5. Kallis ja hieno kahvilaite tekee kahvista hyvää.
– Tämä pitää osin paikkansa, sillä halpa laite on harvoin tasalaatuinen tai kestävä. Mutta kalliillakaan laitteella ei saa huonolaatuisista raaka-aineista hyvää kahvia. Toisaalta huonolla laitteella voi pilata hyvänkin raaka-aineen, Salomaa selventää.K
Miten maito tulisi kaataa purkista kahvin joukkoon? Katso video:
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähde: Kaiku Helsinki