Monet kahviin liittyvät uskomukset eivät paranna kahvin makua tai valmistuskokemusta – joskus jopa päinvastoin.
Raikas vesi, kahvin laatu ja tuoreus sekä laitteiden puhtaus ovat tärkeässä roolissa, kun halutaan keittää hyvää kahvia. Hyvän makuelämyken saamiseksi myös erilaiset kahviin liittyvät uskomukset, jotka eivät todellisuudessa pidä paikkansa, kannattaa unohtaa.
Seuraavasta listauksesta voit tarkistaa, ovatko yleisimmät kahvimyytit totta vai tarua.
Kuusi kahvimyyttiä – lue, pitävätkö ne paikkansa
1. Annostelen kahvin ruokalusikalla, ei sillä niin väliä
Myytti.
– Oikeat mittasuhteet ovat hyvän kahvin yksi tärkeimmistä elementeistä. Nyrkkisääntö on, että kahvia mitataan 6 grammaa desilitraa kohden. Yleensä kahvilaitteiden mukana tulee oikean kokoinen mittalusikka, josta näkee grammamääränkin, kertoo maajohtaja Lari Salomaa, kahvipaahtimo Johan & Nyströmiltä.
2. Lisäämällä määrällisesti enemmän kahvipuruja kahvista tulee vahvempaa
Myytti.
– Mittaamalla enemmän kahvipuruja keittimeen ei saa vahvempaa kahvia, vaan yleensä siitä tulee silloin kitkerää ja pahanmakuista. Jos haluaa vahvempaa kahvia, kannattaa käyttää paahtoasteeltaan tummempia papuja, Salomaa selventää.
3. Kahvinkeittimen vesisäiliö täytetään keittimen omalla kannulla
Myytti.
– Vesi kannattaa aina kaataa erillisellä kannulla keittimeen. Näin kahvinkeittimeen kertyy vähemmän rasvaa, ja se pysyy paremmin puhtaana, kertoo Moccamasterin maajohtaja Tiina Airola.
4. Kahvi säilyy paremmin jääkaapissa
Myytti/Fakta.
– Jääkaappisäilytys voi olla hyvä vaihtoehto kahvin säilyvyyden kannalta, mutta se ei kuitenkaan ole suositeltavaa, sillä jääkaapissa kahviin voi tarttua aromeja muista siellä säilytettävistä ruuista. Ei ole toivottavaa, että kahvi maistuu sinihomejuustolle tai vaikkapa graavilohelle, Salomaa korostaa.
5. Suodatinpaperin loppuessa voi käyttää talous- tai WC-paperia
Myytti.
– Suodatinpaperilla on väliä, sillä se vaikuttaa kahvin makuun. Suosittelisin myös aina kastelemaan suodatinpaperin vedellä ennen kahvipurujen lisäämistä, jolloin paperin makua irtoaa kahviin vähemmän, Salomaa jatkaa.
6. Kahvin ja veden voi mitata keittimeen valmiiksi jo reilusti ennen keittämistä, se ei vaikuta makuun
Myytti.
– Kahvi kannattaa aina keittää tuoreeltaan, ja sitä on hyvä tehdä vain sen verran mitä aikoo sillä hetkellä juoda. Mitä kauemmin kahvi seisoo, sitä pahemmalta se maistuu. Veden tulee olla raikasta ja kylmää sekä kahvijauheen tuoretta, Airola jatkaa.
Lähde: HelsinkiCoffeeFestival