Edullinen ja hyvin säilyvä proteiinipommi jää monilta ostamatta yksinkertaisesta syystä: "Se on sääli"
Kasvisruoan maustaminen on monelle suomalaiselle haastavaa, selviää Meiran teettämästä kyselytutkimuksesta. Monet vieroksuvat esimerkiksi kasviproteiinien ostamista, koska eivät tiedä, miten ne pitäisi maustaa.
Iso osa suomalaisista haluaisi kasvattaa kasvisruoan osuutta ruokavaliossaan, selviää Meiran teettämästä kyselytutkimuksesta. Kasviruoan kokkaamista jarruttaa kuitenkin yksi olennainen ongelma: moni kokee kasvis- ja vegaaniruokien maustamisen haastavaksi.
43 prosenttia vastaajista ei aivan tiedä, millä kasvis- tai vegaanista ruokaa pitäisi maustaa. 39 prosenttia kokee kasviproteiinien maustamisen puolestaan hankalaksi.
Soijarouhe on edullinen proteiinipommi – ja se on helppo maustaa!
Moni ehkä yliajattelee kasviproteiinien maustamista, sillä esimerkiksi tofun tai soijarouheen maustamiseen soveltuvat aivan samat mausteet kuin lihaankin.
– Mutta suomalaisille kotikokeille tämä ei ole täysin selvää. Se on sääli, sillä soijarouhe on helppo, säilyvä ja edullinen kasviproteiini arkiruokiin kuten makaronilaatikkoon tai bolognesekastikkeeseen. Myös tofu on todella monipuolinen raaka-aine, kertoo Chocochili-blogistaan tunnettu keittokirjailija Elina Innanen Meiran tiedotteessa.
Olemme myös MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla testanneet jauhelihan korvaamisen soijarouheella makaronilaatikossa. Soijarouheen sai maustettua helposti pannulla samaan tapaan kuin jauhelihankin.
Tofua ei kannata kuutioida
Innasen mukaan sekä soijarouheen että tofun valmistamiseen liittyy muutama niksi, joita monet kasvissyöjätkään eivät tunne.
– Esimerkiksi tofu kannattaa repiä paloiksi mielummin kuin leikata kuutioiksi – tällöin mausteet tarttuvat sen pintaan paremmin. Soijarouheesta saa maistuvaa, kun sen sekoittelee öljyn ja mausteiden kanssa pannulla kuivana.
Myös maustevalmistajat ovat tunnistaneet kuluttajien tarpeen ja tuoneet markkinoille erityisesti kasviproteiinien maustamiseen tarkoitettuja mausteseoksia. Meiran soijarouheen maustamiseen tarkoitetusta mausteseoksesta nousi syksyllä 2023 pienimuotoinen kohu, kun tuote oli kaupoissa hinnoiteltu hämmentävällä tavalla. Meiran jauhelihamausteen ja soijarouheen mausteseoksen ainesosaluettelot vaikuttivat olevan täysin identtiset, mutta kasvisruoan maustamiseen tarkoitettu seos oli lähes tuplasti lihaversiota kalliimpi. Meiralta kerrottiin tuolloin MTV Uutisille kyseessä olleen hinnoitteluvirhe.
Meiran teettämän verkkokyselytutkimuksen toteutti Bilendi, ja siihen vastasi 500 ruokaa laittavaa suomalaista. Vastaajat olivat 18–69-vuotiaita. Kysely tehtiin syyskuussa 2023.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"