Eri väri, eri hinta – mutta miksi? Tätä et taatusti tiennyt erivärisistä paprikoista
Kauppojen vihannestiskeiltä löytyvät punaiset, keltaiset ja vihreät paprikat eroavat toisistaan ennen kaikkea kypsyysasteeltaan.
Paprikoita löytyy kauppojen hyllyiltä useissa eri väreissä, mutta myös eri hintaisina. Toisin kuin moni saattaa luulla, paprikoiden väri ei johdu siitä, että ne olisivat eri lajikkeita.
Punaiset ja keltaiset paprikat ovat itse asiassa kypsytettyjä vihreitä paprikoita. Kyseessä on siis sama paprika, mutta eri kypsyysvaiheissa.
Lähes kaksi kertaa enemmän C-vitamiinia
Punaiset paprikat ovat saaneet kasvaa pitkään, ja ne ovatkin täysin kypsyneitä versioita vihreistä paprikoista. Pitkä kasvuaika tekee punaisista paprikoista makean ja hedelmällisen makuisia – mutta samalla myös kaikkein kalleimpia.
Vihreät paprikat, jotka voidaan poimia nopeasti myyntiin, ovat puolestaan hintalapultaan kaikkein edullisimpia. Koska vihreät paprikat eivät ole ehtineet kypsyä, ne ovat maultaan lievästi karvaita.
Keltaiset paprikat ovat yksinkertaisesti kypsyydessään punaisen ja vihreä paprikan välimaastossa.
Erilaisten kypsyyksien vuoksi myös paprikoiden ravintosisältö vaihtelee. Science Explorerin mukaan keltaiset ja punaiset paprikat sisältävät lähes kaksinkertaisen määrän C-vitamiinia, ja lähes yhdeksän kertaa enemmän beetakaroteenia vihreään paprikaan verrattuna.
Lähteet: TastingTable,Science Explore
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"