Kauppojen makeat naposteluporkkanat ovat suosittu ja terveellinen eväs, mutta mitä ne oikeastaan ovat?
2000-luvun alussa kaupoissa yleistyneet naposteluporkkanat ovat olleet menetys.
Vuonna 2005 Elintarviketeollisuusliitto palkitsi Pirkka-sarjan pikkuporkkanat Vuoden suomalaisena elintarvikkeena jälkiruoka- ja välipalasarjassa.
Yhdysvalloissa miniporkkanat nousivat suosioon jo 1960-luvulla, kun epämuodostuneille porkkanoille haluttiin löytää sekä viljelijöitä että kuluttajia miellyttävä ratkaisu.
Epämuodostuneet porkkanat keksittiin hioa pieniksi ja myydä erityisesti lapsille sopivina vihanneksina.
Nykyisin pikkuporkkanat kuuluvat maan suosituimpien vihannesten joukkoon.
Naposteluporkkanoiden suosio on helppo ymmärtää.
Pussi suuhun sopivia vihanneksia on helppo ottaa mukaan syötäväksi sellaisenaan – ja ennen kaikkea: porkkanat ovat hyviä ja terveellisiä.
Lue myös: Porkkanatutkimus osoitti, kuinka helposti ravinnosta voisi saada lisää terveyshyötyjä
Alkuperä pohdituttanut
Suomessa myytävien napostelu- tai babyporkkanoiden alkuperä on herättänyt aika ajoin pohdintaa.
Toiset ovat olleet sitä mieltä, että ne ovat keskenkasvuisina nostettuja porkkanoita tai oma lajikkeensa pienikasvuisia ja pyöreitä porkkanoita, jotka vain pestään ennen pussittamista.
Niiden on myös arveltu olevan tavallisia porkkanoita, jotka on palasteltu sopivan kokoisiksi ja muotoisiksi Amerikan malliin.
Tässä yhteydessä myös hävikki on herättänyt keskustelua.
Lue myös: Suomalaiset haluaisivat syödä enemmän kasviksia, mutta samalla niitä heitetään runsaasti roskiin
Myynnissä kahdenlaisia pikkuporkkanoita
S-ryhmän marketkaupan myyntipäällikkö Katarina Vikman kertoo, että S-ryhmän kaupoissa on myynnissä kahdenlaisia miniporkkanoita.
– Naposteluporkkanaksi käytetään ihan omaa porkkanalajikettaan. Se on kokonainen porkkana, jota peittää ohut kuori. Naposteluporkkanasta poistetaan multa pelkällä vedellä, Vikman kertoo MTV Uutisille sähköpostitse.
Baby-porkkanat taas on sorvattu isommasta porkkanasta, ja ne ovat siksi kokonaan kuorettomia. Myös ne on pesty vain vedellä.
– Baby-porkkana on aikanaan kehitetty tuotteeksi, jonka raaka-aineeksi hyödynnetään niitä porkkanoita, joita ei mittojensa vuoksi hyväksytä tavallisen porkkanan pussituotteeksi, eli on ajateltu nimenomaan hyödyntää hävikkiraaka-ainetta uudella tavalla, Vikman kommentoi.
Toisaalta sitä hävikkiä, jota tulee väistämättä porkkanoita palastellessa, viljelijät kertovat Vikmanin mukaan pyrkivänsä hyödyntämään esimerkiksi eläinten rehuna.
Miniporkkanat ovat useimmiten kotimaisia
S-ryhmän Kotimaista-merkin napostelu- ja baby-porkkanaa on Vikmanin mukaan saatavilla aina silloin, kun kotimaista raaka-ainetta on saatavilla, eli elo–maaliskuussa.
– Muuna aikana nämä porkkanatuotteet korvataan tuontituotteilla. Usein naposteluporkkana tulee Tanskasta ja baby-porkkana muualta Euroopasta.
Keskon osto- ja myyntipäällikkö Liisa Eronen kertoo, että myös K-ryhmän kaupoissa myytävät baby-porkkanat ovat kotimaisia silloin, kun Suomesta raaka-ainetta saa.
– Kun kausi päättyy, valmistaja Karotia Oy käyttää tuontiporkkanaa, Eronen viestittää sähköpostitse.
Makeutusaineita porkkanoissa ei käytetä. Lajikkeet vaihtelevat.
Lue myös: Suomalaiset bongasivat S-ryhmän porkkanapussista hämmentävän yksityiskohdan
Suosio kasvaa
Naposteluporkkanoita myydään S-ryhmän marketkaupan ketjuissa noin 400 000 kiloa vuodessa.
Muita porkkanatuotteita, eli tavallisia pakattuja ja irtomyynnissä tarjolla olevia porkkanoita menee Katarina Vikmanin mukaan yli kymmenen miljoonaa kiloa.
Keskon Liisa Eronen kertoo, että myös K-ryhmän kaupoissa suurin osa porkkanoista myydään kokonaisina, mutta naposteluporkkanatkin ovat varsin suosittuja. Niiden suosio on yhä kasvussa.
– Voi olla, että naposteluporkkanoita päätyy sellaisten kuluttajien koriin, jotka eivät muuten ostaisi porkkanoita. Niiden käyttötarkoitus on kuitenkin vähän erilainen kuin kokonaisten porkkanoiden, ja niitä ostetaan usein evääksi tai naposteltavaksi, Eronen arvelee.
Lue myös: Kuuluvatko porkkanat kotona huoneenlämpöön vai jääkaappiin?
Monia terveyshyötyjä
Porkkana sisältää muun muassa C- ja B1-vitamiinia, kalsiumia, kaliumia, magnesiumia ja rautaa.
Viime kesänä esitellyssä amerikkalaistutkimuksessa havaittiin, että pikkuporkkanoiden syöminen kolmesti viikossa lisäsi merkittävästi karotenoiden määrää nuorten aikuisten ihossa.
Karotenoidit toimivat kasvikunnan tuotteissa hapettumista ehkäisevinä yhdisteinä ja väriaineina. Niillä on havaittu olevan myös tulehdusta ehkäisevää vaikutusta.
Osa karotenoideista toimii A-vitamiinin esiasteina.
A-vitamiini on tärkeä sydämen, keuhkojen ja muiden elinten terveyden kannalta, kertoo Yhdysvaltain terveysvirasto, National Institutes of Health.
Beta-karoteenia sisältävä ruokavalio saattaa ehkäistä myös kaihia ja silmänpohjan ikärappeutumista sekä hämäräsokeutta, joka estää silmiä sopeutumaan pimeään.
Porkkanoiden tiedetään myös alentavan kolesterolia liukoisen kuitunsa ansiosta.
Katso myös: Henri Alénilla on hämmentävä tapa pilkkoa porkkanat
0:40Pilkotko sinä porkkanat näin?