Pienikin säästö voi kasvaa suureksi eikä järkevillä valinnoilla ei tarvitse tinkiä ruoan terveellisyydestä.
Ruoan hinnan noustessa jatkuvasti pienilläkin teoilla voi olla vaikutusta budjettiin. Terveyden kannalta olisi kuitenkin hyvä pitää huolta siitä, että saa syötyä monipuolisesti.
CNN kokosi yhteen vinkkejä, joiden avulla pystyt karsimaan ruokakustannuksissa, mutta pystyt silti syömään terveellisesti.
Aterioiden valmistelu viikoksi kerrallaan
Säästä näillä vinkeillä
- Vaihda juustoraaste juustopalaan ja raasta itse.
- Osta pienten annospussien sijaan isompi määrä päkinöitä kerralla ja jaottele itse pienempii osasiin.
- Vaihda purkkipavut kuivattuihin papuihin.
- Korvaa tuore kala kalasäilykkeillä.
Koittaa maanantai-ilta ja tajuat, ettei kaapissa ole mitään syötävää. Kuinka todennäköistä on, että tilaat jotain herkullista, mutta valitettavan epäterveellistä ruokaa kotiinkuljetettuna, joka maksaa reilusti enemmän kuin jos olisit valmistanut sen itse?
Nälkäisenä on hankala ajatella järkevästi rahankäytön tai terveellisen syömisen kannalta, minkä takia olisi hyvä, että jääkaapista löytyisi tukiverkko hätätilanteita varten.
Aterioiden valmistaminen (meal prep) saattaa kuulostaa tylsältä ja erinomaisia organisaatiokykyjä vaativalta touhulta, mutta jos et yritäkään tehdä niistä yhtä kauniita, kuin sosiaalisessa mediassa, homma on lopulta melko helppoa.
Jos valmistat valmiita kulhoannoksia, noin 225 grammasta kanaa riittää viideksi päiväksi yhteen ruokailuun. Pilko kanan kaveriksi jotain helposti pilhottavaa kasvista kuten kesäkurpitsaa tai parsaa ja lisää joukkoon kvinoaa tai riisiä.
Tai valitse juuri omat suosikkisi! Mitä tahansa proteiinia, kasviksia ja jyviä – tärkeintä on tasapaino. Suosimalla sesongissa olevia tuotteita, säästät rahaa ja saat parhaan makuelämyksen.
Vaihtelua saat vaihtamalla kulhoruokaan eri kastikkeita, mausteita ja vihanneksia viikon mittaan.
Lue myös: Tee itse kesän hittiherkkua – raikas ja kevyt lounasvaihtoehto!
Käytä pakkasta aarrearkkuna
Houkuttelevilta ruokatilauksilta säästää myös pakastimen täyttäminen näppärillä ruoka-aineilla.
Jos pakkasesta löytyy esimerkiksi parsakaalia, katkarapuja ja kypsää riisiä, saat niistä 10 minuutissa aikaiseksi herkullisen ja samalla terveellisen wokin.
Pakasteruoka ei tule välttämättä aina halvemmaksi kuin tuore, mutta taatusti halvemmaksi kuin kotiin tilattu pikaruoka.
Lue myös: Ravitsemusterapeutti listasi yhdeksän proteiinipitoista ruokaa
Harkitse kasviproteiineja
Tasapainoisessa ruoassa olisi hyvä olla proteiinia, mutta liha ja kala maksavat usein paljon. Jollet vielä ole antanut mahdollisuutta kasviproteiineille, nyt on hyvä aika.
Tofu, tempe, pavut ja palkokasvit ovat terveellisiä ja usein huomattavasti halvempia kuin eläinproteiinit.
Tofussa on runsaasti proteiinia, minkä lisäksi se sisältää kaikki tarpeelliset aminohapot, joita kehosi vaatii.
Pienen opettelun jälkeen tofun kokkaaminen on myös hyvin yksinkertaista: pilko kuutioiksi, mausta suolalla, pippurilla, valkosipulilla ja paprikajauheella ja paista. Yhdistä tofu vihanneksiin ja täysjyväviljaan tai valmista tofusta herkullinen curry.
Lue myös: Takuurapeaa tofua ilman uppopaistamista – onnistu kolmen vaiheen taktiikalla
Heittäydy luovaksi
Pavut, riisi, kananmuna, kaurahiutaleet tai linssit eivät maksa paljoakaan, mutta ne toimivat pohjana moneen eri terveelliseen reseptiin.
Kokeile esimerkiksi tätä paahdettua linssi-munakoisokeittoa.
Luonnollinen, mutta usein ylenkatsottu tapa säästää rahaa on tietysti hyödyntää ruokien tähteet ja helposti hävikkiin menevät ainekset tehokkaasti.
Ylijääneen pastakastikkeen tai keiton voi esimerkiksi pakastaa myös jääpalamuotteihin, jolloin sitä on saatavilla valmiina hieman pienempiin resepteihin. Myös parhaat päivänsä nähneet hedelmät ja vihannekset voi pilkkoa ja pakastaa ja hyödyntää esimerkiksi smoothiessa.
MTV Uutisten omana vinkkinä todettakoon, että pasta-annoksen saa tehtyä lähestulkoon mistä tahansa kaapin antimista, kun käyttää hieman luovuutta: valkosipulia, chiliä, juustoa, tomaattia, pestopurkin jämät.. Kannattaa vain kokeilla rohkeasti!
Lue myös: Kari Aihinen paljastaa keinon, jolla saa kasvikset maistumaan superhyviltä: "Oho, nyt toimii!"
Lue myös: Huippukokki Henri Alén tietää sen tunteen, kun seinä tulee vastaan: "Joskus asiat menevät päin helvettiä, ja se on ihan ok"
Katso myös: Halpa vs kallis – pystyykö edullinen yleisperuna haastamaan kotimaisen varhaisperunan?
5:43
Lähde: CNN