Koska teit viimeksi uuniperunoita? Klassikkoruoan täytteitä voi vaihdella kätevästi jääkaapin sisällön mukaan.
Suomalaiset rakastavat perunaa ja keskiverto kansalainen syö pottua vuositasolla peräti 57 kiloa. Tuoreet tilastotiedot paljastavat, että viime vuonna erityisesti ranskanperunoiden suosio kasvoi entisestään. Kauppalehden mukaan ranskanperunoiden buumissa on kaikuja 1990-luvun lamavuosista: huokeat perunaruoat kasvattavat suosiotaan tiukassa taloudellisessa tilanteessa ja perunoilla korvataan kalliimpia raaka-aineita.
Yksi helppo ja huokea perunaruoka on tietysti perinteinen uuniperuna. Tätä klassikkoruokaa on Suomessa syöty jo vuosikymmenten ajan.
Lue myös: Tuukka keksi ratkaisun kotikokkeja piinaavaan ilmiöön: "Halpa ja helppo kikka on pelastanut useamman hernekeittosatsini"
Näin teet helposti uuniperunoita
Uuniperunoihin kannattaa valita jauhoinen lajike, esimerkiksi rosamunda. Ennen uunissa kypsentämistä perunat tulee pestä huolella ja kuivata. Pottuihin kannattaa myös pistellä muutamia reikiä, etteivät ne räjähdä uunissa. Foliota ei uuniperunoiden ympärille välttämättä tarvita.
Uuniperunoita paistetaan yleensä 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Kypsyyttä voi kokeilla esimerkiksi tikulla.
– Kun tikku menee vaivatta perunan läpi, peruna on kypsä. Jos haluat välttää uunin käyttöä, uuniperunat voi kypsentää myös mikrossa tai airfryerissä, vinkattiin Pro Kala -yhdistyksestä viime vuonna.
Uuniperunat voi täyttää esimerkiksi katkaraputahnalla, kasviksilla ja fetalla tai sitten suomalaisten rakastamalla savukalamoussella.