Hamstrausta, suunnittelua vai punalappukyttäämistä? Toimi nyt näin, niin säästät ruokalaskussasi
Miten säästää ruokamenoissa? Koostimme yhteen vinkkejä, joista voi olla apua ruokakassin hinnan noustessa tänä vuonna.
Ukrainassa käytävä sota ja Venäjälle asetetut talouspakotteet nostavat energian, lannoitteiden ja vehnän hintaa, mikä tulee näkymään ruoan hinnan kallistumisena myös Suomessa. Lisäksi esimerkiksi kahvin hinta on noussut merkittävästi johtuen sään ääri-ilmiöistä: maailman suurimman kahvintuottajamaa Brasilian tuleva sato meni osittain pilalle kuivuuden ja hallan vuoksi.
Miten alati nousevaa ruokakassin hintaa voisi hilata alaspäin? Koostimme muutamia vinkkejä ruokalaskussa pihistämiseen.
Suunnitelmallisuutta peliin
Marttaliiton kotitalousneuvoja Outi Mehtovinkkasi vuonna 2018 MTV:n lähetyksessä hyviä keinoja ruokalaskun pienentämiseen. Suunnitelmallisuus on tässä avainasemassa.
Mehton mukaan tärkeää olisi aina ennen kauppaan lähtöä tarkistaa, mitä kaapeissa on jo valmiina. Tällä keinolla torjutaan hävikin syntymistä.
– Voi vaikka ottaa aamulla kuvan jääkaapista, Outi Mehto neuvoi.
Valitse sesongin tuotteita
On sanomattakin selvää, että kotimaisia varhaisperunoita ei välttämättä kannata ostaa kevään ensimmäisestä kauppasatsista, ellei sitten halua välttämättä maksaa niistä jättimäistä kilohintaa.
Eri kasvisten ja myös esimerkiksi kalojen sesonkeja kannattaa seurata. Ota avuksi vaikka Satokausikalenteri. Kun tuotteet ovat sesongissa, niitä on yleensä paljon tarjolla, mikä laskee myös tuotteiden hintaa.
– Kun valitsee sesongin kasviksia ja hedelmiä, niin silloin niiden hinta on aina matalimmillaan. Taloudellinen syy on hyvä syy valita sesongin kasviksia, totesi Satokausikalenterin toimitusjohtaja Natalia Salmela taannoin MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Videolla kerrotaan, millaisia ruoan hintoja on odotettavissa vuoden lopulla. Juttu jatkuu videon alla.
Osta tarjouksesta, mutta älä haksahda tarjousansaan
Vaikka tarjoukset ovat hyvä keino säästää rahaa, myös niiden kanssa kannattaa olla tarkkana.
– Helposti ihmiset ostavat tarjouksesta suuria määriä ja luulevat säästävänsä, mutta puolet siitä saattaa mennä roskiin, kun sitä ei ehdi käyttämään, Marttojen Outi Mehto totesi MTV:n haastattelussa.
Myöskään liian isoja pakkauksia ei kannata kotiin ostaa tarjouksen kiilto silmissä. Riskinä on tällöinkin, että osa ruoasta päätyy roskiin.
Niin sanotut punalapputuotteet ovat mainio tapa säästää rahaa, mutta niitäkin kannattaa ostaa vain tarpeeseen.
Vertaile hintoja nyt erityisen tarkasti
Tänä vuonna elintarvikkeiden hinnoissa saatetaan nähdä suurtakin vaihtelua epävakaan maailmantilanteen ja sen aiheuttamien raaka-ainehaasteiden vuoksi. Asiantuntijan mukaan raaka-aineiden kallistuminen näkyy ruokakaupoissa viiveellä.
Kauppojen hyllyillä saa nyt olla erityisen tarkkana hintojen suhteen, eikä ostaa tuotteita vain vanhasta tottumuksesta hintaan vilkaisematta.
Vertaile tasaisin väliajoin tuotteiden hintoja eri kaupoissa ja laske, missä juuri sinun ostoksesi tulisivat mahdollisesti halvimmaksi. Myös erilaisia etnisiä kauppoja kannattaa hyödyntää esimerkiksi kuivatuotteita hankkiessa.
Kannattaako ruokaa hamstrata?
Moni miettii nyt, kannattaisiko joitain hyvin säilyviä ruokatuotteita nyt hamstrata kaupasta kaappeihin, kun hinnat eivät vielä ole nousseet jyrkästi. MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin keskiviikkona, miten kannattaa toimia esimerkiksi kahvin hamstraamisen suhteen
Hyvin säilyviä ruokia voi toki hamstrata isommankin määrän tarjouksesta kotiin, jos tietää niille olevan käyttöä lähiaikoina ja muistaa niiden olemassaolon kaapissa.
Asiantuntijoiden mukaan lähes kaikkien ruokien hinnoissa on tänä vuonna nostopainetta.
Karu totuus: Liha on kallista
Kerroimme aiemmin, että hintapaine näkyy tänä vuonna erityisesti lihatuotteissa. Eläimet tarvitsevat syötäväkseen paljon rehua, joka tehdään tällä hetkellä kalliista viljasta. Lisäksi karjanpito vaatii paljon energiaa, mikä tuo sekin lisäkustannuksia.
Härkäpapujen tyyppisissä runsasproteiinissa kasveissa akuuttia hintapainetta on sen sijaan vähemmän. Valkuaispitoisten kasvien yksi iso etu on niiden kyky sitoa itseensä typpeä, minkä vuoksi ne tarvitsevat suhteessa vähemmän lannoitteita.
Suomalaisten ostoskorit saattavakin muuttua konfliktin heijastevaikutusten myötä terveellisempään ja ympäristöystävällisempään suuntaan, kun kalliit lihatuotteet kannustavat kokeilemaan kasviperäisiä proteiinin lähteitä. Lisäksi ne ovat myös usein edullisempi vaihtoehto, mikä auttaa pihistämään ruokalaskussa.
Tietty summa sivuun kauppareissun jälkeen
Brittilehti The Sunin sivuilla kerrottiin viime syksynä erään australialaisäidin ruokakauppasäästökikasta.
Perheenäiti pyrkii nappaamaan ostoskoriinsa joka kerta alennettuja tuotteita. Ruokaostokset maksettuaan hän katsoo kuitilta, paljonko rahaa on säästynyt – siis sen rahamäärän, joka on alennustuotteiden ansiota lähtenyt kokonaissummasta pois.
Sitten nainen siirtää kuitissa näkyvän säästetyn summan käyttötililtään säästötilille. Jos vaikkapa 100 euron kauppalaskuun on tullut 15 euron säästö alennustuotteiden ansiosta, hän siirtää 15 euroa säästötililleen.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"