Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Bongasitko ruokakaupassa hyvän tarjouksen? Asiantuntija varoittaa sudenkuopasta: "Sittenhän se ei ole säästöä"

8:48imgKATSO VIDEO: Näin voit säästää ruokamenoissa! Asiantuntijan vinkit.
Julkaistu 17.10.2023 08:19

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ruokakaupan tarjouksia kannattaa hyödyntää harkiten, muistuttaa Marttaliiton asiantuntija. 

Pellervon taloustutkimus julkaisi tiistaina ennusteensa, jonka mukaan ruoan voimakas hinnannousu on vähitellen taittumassa. Tänä vuonna hinnat nousevat vielä 8,5 prosentin tahtia viime vuoteen verrattuna, mutta hintojen nousu on hidastunut alkuvuodesta. Ensi vuonna hinnat lähtevät jo noin kahden prosentin laskuun.

Ruoan hinnannousu on jo saanut monet kotitaloudet sopeuttamaan omia ruokahankintojaan. Marttojen kehittämispäällikkö Taru Karosen mukaan omia ruokailutottumuksiaan ovat joutuneet pohtimaan ihan kaikki, eikä raju hinnannousu ole iskenyt pelkästään pienituloisiin. 

Moni hakee säästöjä ruokamenoihin esimerkiksi metsästämällä erilaisia tarjouksia. Mistä sitten tunnistaa hyvän tarjouksen ruokakaupassa? Karonen vinkkasi Huomenta Suomessa tarkkailemaan erityisesti tuotteiden kilo- ja litrahintoja. 

– Nyt puhutaan paljon tästä shrinkflaatiosta eli pakkauskoot pienenevät, mutta hinnat pysyvät samana tai jopa kasvavat. Se pakkaushinta ei siis välttämättä kerro kaikkea. 

Lue myös: Nämä ruokakaupan tuotteet ovat kutistuneet vaivihkaa – kilohinta noussut: "Paketti näytti edestä päin täysin samalta kuin ennen"

Halvempi kilohinta ei aina ole kannattava valinta

Karonen kuitenkin varoittaa yleisestä sudenkuopasta: aina ei välttämättä kannatakaan ostaa tuotetta halvempi kilohinta edellä. 

– Kannattaako ostaa halvempi kahden kilon pussi vai pikkuisen kalliimpi kilon pussi, jos se on sellainen tuote, että sitä kahta kiloa ei tule käytettyä. Sittenhän se ei ole säästöä, jos se menee ruokahävikkiin.

Erilaiset kuivatuotteet, kuten pasta ja jauhot, säilyvät kaapeissa pitkäänkin, joten isomman pakkauksen ostaminen ei välttämättä ole riski. Sen sijaan esimerkiksi kasvikset, juustot tai leikkeleet pilaantuvat nopeammin. 

– Toisia tuotteita voi tietysti pakastaa. Juustoakin voi pilkkoa pienempiin palasiin ja pakastaa, Karonen vinkkaa.

Raaka-aineista voi myös heti kokata ruokaa ja laittaa sitten valmiin ruoan annoksina pakkaseen. 

Lue myös: Aleksi bongasi vantaalais-Lidlin lohifileistä yllättävän yksityiskohdan

Omasta elämästään Karonen nostaa myös yhden, hieman yllättävänkin säästövinkin: ruokaostosten kotiinkuljetuksesta maksaminen voi nimittäin olla jopa kannattavaa.

Miten ruokien kotiin tilaaminen voi jopa säästää ruokamenoissa? Entä mitä kannatta pitää mielessä vessapaperia ostaessa? Katso videolta Huomenta Suomen haastattelu.

Lue myös: Loputtomasta kermajuustosta katosi 100 grammaa – Kuluttajaliitto selvitti "shrinkflaatio-tuotteet"

Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran lokakuun alussa 2023.

Tuoreimmat aiheesta

Ruokakauppa