Joulustressi iskee päälle viimeistään siinä kohtaa, kun alkaa miettiä joulun ruokalistaa. Mitä tehdä ja missä järjestyksessä? Joulun kattaus on kuitenkin tavallista arkea huomattavasti laajempi valikoimiltaan.
Huippukokki ja ravintoloitsija Pekka Terävä laati esimerkkiruokineen muistilistan, jolla joulustressin voi välttää. Ravintoloissa niin sanotut misalistat ovat aktiivisessa käytössä.
– Se on meille sellainen tarkistuslista ja aina kun joku työvaihe on tehty, se vedetään yli. Me pystymme seuraamaan reaaliajassa, miten meidän työ edistyy ja kaikki olisi silloin valmista kun illalla tulee asiakkaat syömään, kertoo Terävä.
Jouluruokien ennakkovalmistelun voikin aloittaa hyvissä ajoin. Esimerkiksi laatikoiden massat kannattaa tehdä, vaikka jo viikkoa tai kahta aikaisemmin. Samoin kalat, jotka saavat seurakseen marinadin, sillien ja silakoiden maku vain paranee, kun kalat saavat marinoitua pidempään.
Pakasteiden sulattamiseen kannattaa varata riittävästi aikaa. Eikä esimerkiksi katkarapujen sulattamista kannata jättää viime tinkaan.
– Katkaravut ovat sellaisia, että ne voi sellaisen 48 tuntia olla rauhassa. Silloin se solukko ei rikkoudu ja mehukkuus säilyy. Mitä nopeammin me niitä yritämme sulattaa sen pinta rikkoutuu, jolloin niistä tulee kuivempia, kertoo Terävä.
Pilalle katkaravut eivät ehdi mennä, kunhan jääkaappi on riittävän kylmä eli 2–4 astetta.
Nappaa tästä talteen Pekka Terävän luoma jouluillallisen misalista:
1. Graavilohi ja hovimestarinkastike 2. Muikunmäti, punasipuli ja smetana 3. Rosolli 4. Katkarapu ja aioli 5. Leivät ja voi 6. Silli, silakka ja peruna 8. Sienisalaatti 9. Aladoopi 10. Rullasyltty 11. Kinkku tai kalkkuna 12. Lipeäkala 13. Jouluhalko |