Helpota jouluruokastressiä huippukokki Pekka Terävän muistilistan avulla

Pekka Terävä kertoo vinkit jouluruokastressin välttämiseen.

Joulustressi iskee päälle viimeistään siinä kohtaa, kun alkaa miettiä joulun ruokalistaa. Mitä tehdä ja missä järjestyksessä? Joulun kattaus on kuitenkin tavallista arkea huomattavasti laajempi valikoimiltaan.
 

Huippukokki ja ravintoloitsija Pekka Terävä laati esimerkkiruokineen muistilistan, jolla joulustressin voi välttää. Ravintoloissa niin sanotut misalistat ovat aktiivisessa käytössä.

– Se on meille sellainen tarkistuslista ja aina kun joku työvaihe on tehty, se vedetään yli. Me pystymme seuraamaan reaaliajassa, miten meidän työ edistyy ja kaikki olisi silloin valmista kun illalla tulee asiakkaat syömään, kertoo Terävä. 

Jouluruokien ennakkovalmistelun voikin aloittaa hyvissä ajoin. Esimerkiksi laatikoiden massat kannattaa tehdä, vaikka jo viikkoa tai kahta aikaisemmin. Samoin kalat, jotka saavat seurakseen marinadin, sillien ja silakoiden maku vain paranee, kun kalat saavat marinoitua pidempään. 

Pakasteiden sulattamiseen kannattaa varata riittävästi aikaa. Eikä esimerkiksi katkarapujen sulattamista kannata jättää viime tinkaan.

– Katkaravut ovat sellaisia, että ne voi sellaisen 48 tuntia olla rauhassa. Silloin se solukko ei rikkoudu ja mehukkuus säilyy. Mitä nopeammin me niitä yritämme sulattaa sen pinta rikkoutuu, jolloin niistä tulee kuivempia, kertoo Terävä. 

Pilalle katkaravut eivät ehdi mennä, kunhan jääkaappi on riittävän kylmä eli 2–4 astetta. 

Nappaa tästä talteen Pekka Terävän luoma jouluillallisen misalista: 

1.    Graavilohi ja hovimestarinkastike
Tee perjantaina ja leikkaa sunnuntaina
Hovimestarinkastike, tee perjantaina

2.    Muikunmäti, punasipuli ja smetana
Punasipuli leikataan sunnuntaina
Tilli nypitään sunnuntaina
Smetana laitetaan esille sunnuntaina

3.    Rosolli
Punajuuri, kypsennä torstaina ja leikkaa perjantaina
Porkkana, kypsennä torstaina ja leikkaa perjantaina
Sipuli, hienonna sunnuntaina
Kerma, vatkaa sunnuntaina

4.    Katkarapu ja aioli
Katkaravut sulamaan viimeistään lauantaina / sunnuntaina esille
Aioli, valmista perjantaina

5.    Leivät ja voi
Tumma leipä ja vaalea leipä, leikkaa vasta sunnuntaina ja suoraan esille
Piimälimppu, leikkaa vasta sunnuntaina ja suoraan esille

6.    Silli, silakka ja peruna
Peruna, kuori perunat lauantaina ja kypsennä sunnuntaina
Sinappi- ja tomaattisilli, valmista jo viikkoa kahta aikaisemmin ja laita esille sunnuntaina 
Silakat, valmista jo aikaisemmin ja  laita esille sunnuntaina
Silli Haugesund, leikkaa silli sunnuntaina

7.    Laatikot: peruna-, porkkana- ja lanttulaatikko
Lanttulaatikko, valmista viikkoa ennen pakkaseen / kypsennä lauantaina
Porkkanalaatikko, valmista viikkoa ennen pakkaseen / kypsennä lauantaina
Imelletty perunalaatikko, valmista viikkoa ennen pakkaseen / kypsennä lauantaina

8.    Sienisalaatti
Creme fraise
Sekasieniä, valuta ja huuhdo hyvin, sekoita aineet sunnuntaina

9.    Aladoopi
Sinappi
Leikkaa sunnuntaina

10.    Rullasyltty
Suolakurkku, leikkaa sunnuntaina

11.    Kinkku tai kalkkuna
Kypsennä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä
Herne

12.    Lipeäkala
Valkokastike, valmista perjantaina
Lämmitä lipeäkala sunnuntaina

13.    Jouluhalko
14.    Joulutortut
15.    Piparit ja juustot
Stilton
Brie
Gouda
 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat