Helppo ja kekseliäs tapa tehdä puuroa!
Kuivahtanutta leipää ei kannata heittää roskiin.
Syyskuussa vietetään jälleen kansallista hävikkiviikkoa. Annoimme aiemmin MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla erilaisia vinkkejä hävikin välttämiseen ja kerroimme muun muassa, voiko saman pussin leipiä vielä syödä, jos yksi leivistä on homeessa.
5 tapaa hyödyntää kuivunut leipä:
- Paista lämpimiä voileipiä
- Tee krutonkeja pannulla
- Kokeile itse tehtyä leipägranolaa
- Kokkaa leipäpuuroa tai leipäressua
- Raasta korppujauhoksi
Yksi tapa välttää leipähävikkiä on tietysti leivän pakastaminen, jolloin leipää voi sulattaa ja käyttää vaikka viipale kerrallaan. Jos leipä on kuitenkin jo ehtiny kuivahtaa tai on jo saavuttanut parasta ennen -päivämääränsä, sitä ei välttämättä kannata enää heittää pakastimeen.
Lue myös: Aamupalaksi puuroa? Patrik Borgilta tärkeä muistutus: "Jos aiotte syödä tämän aamiaisen, niin..."
Kuivahtaneesta leivästä voi tehdä vaikka puuroa
Kuivahtanutta känttyä ei myöskään ole syytä heittää roskiin, sillä leivästä voi vielä jatkojalostaa erilaisia ruokia. Kuivasta patongista saa kätevästi raastettua korppujauhoja ja muut leivät hyödynnät helposti lämpimiin voileipiin tai köyhiin ritareihin.
Mutta tiesitkö, että kuivahtaneesta ruisleivästä voi tehdä myös puuroa? Testaa Maa- ja kotitalousnaisten suosittelemaa leipäpuuroa.
– Leipäpuuroon kuivahtaneet ruisleivät uppoavat kätevästi. Puuro maistuu erityisen aromikkaalta, koska hapatettu ruisleipä antaa puuroon makua. Keittoaika on lyhyempi kuin jauhoista tehdyllä ruismarjapuurolla, Maa- ja kotitalousnaiset vinkkasi viime vuonna.
1 l vettä
300 g kuivuneita ruisleivän palasia
4 dl g puolukoita tai 2 dl puolukkasurvosta (tai mustikoita)
1,5 dl sokeria tai maun mukaan
(ripaus suolaa)
- Paloittele leipäviipaleet veteen ja liota niitä kuivuudesta riippuen 0,5 - 2 tuntia.
- Keitä ruisleivän palasia hiljalleen vedessä välillä sekoitellen kunnes ne pehmenevät.
- Lisää sokeroidut puolukat. Anna hetki kiehahtaa.
- Jos leivät eivät hajoa riittävästi tai haluat aivan tasaista puuroa, soseuta sauvasekoittimella.
- Lisää tarvittaessa sokeria ja tarkista suola.
Leivän määrä voi vaihdella riippuen leivän kuivuudesta. Lisää puuroon vettä, jos se tuntuu liian paksulta. Myös mustikat sopivat hyvin tähän puuroon, käytä niitä hieman puolukoita enemmän, koska mustikat ovat miedomman makuisia. Lisää sokeria aluksi vähemmän.
Mitä muuta kuivahtaneesta leivästä voi tehdä? Katso video
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran syyskuussa 2023.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa