Henri Alén tyrmää suomalaisten suosikkirasvan: "Mautonta"
Tiesitkö, että rypsiöljy ei ole välttämättä makunsa puolesta paras vaihtoehto käytettäväksi, kun ruokaa paistetaan?
Huippukokki Henri Alén kertoi Makuja.fi:lle, että hän ei suosi ruoanlaitossa suomalaisten suosikkia, rypsiöljyä. Syynä Alénin mieltymyksiin on sekä maku – tai sen puute – että heikko säilyvyys.
– Monet sanovat, että rypsiöljy on neutraali öljy, mutta mielestäni se on lähinnä mautonta öljyä. Maku ei ole myöskään mielestäni miellyttävä, Alén toteaa.
Öljyissä on eroja
Huippukokki itse ei osta koskaan kotiinsa rypsiöljyä. Yhteen käyttötarkoitukseen rypsiöljy on kuitenkin erityisen sopivaa.
– Rypsiöljyn säilyvyys on aika heikko ja se härskiintyy äärimmäisen helposti. Käytän rypsiöljyä töissä majoneesiin, sillä oliiviöljy on siihen liian kitkerä, Alén huomauttaa.
Asiantuntija huomauttaa, että oliiviöljyissä saattaa olla merkittäviäkin eroja. Eri öljyjen ominaisuuksiin kannattaakin perehtyä, mikäli mielii valita kaikkein optimaalisimman vaihtoehdon kuhunkin käyttötarkoitukseen.
– Käytän paistamiseen mietoa, moneen kertaa puristettua oliiviöljyä, niin kutsuttua bulkkiöljyä. Se kestää korkeita lämpötiloja. Esimerkiksi pateisiin käytän sitten hieman parempaa oliiviöljyä, huippukokki kertoo.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"