Hiilihydraateissa on eroja. Siinä missä toiset lähinnä kertyvät vyötärölle, toiset tarjoilevat monenlaisia hyötyjä.
Vaalea, puhdistettu vilja nostaa verensokeria nopeasti, kun taas täysjyvätuotteet imeytyvät hitaammin eivätkä saa aikaan rajua piikkiä verensokeriin. Sen sijaan että elimistö käyttäisi puhdistetut viljat energiaksi, se säilöö ne rasvaksi.
Vuonna 2015 julkaistu tutkimus kuitenkin osoitti, että resistenttinä tärkkelyksenä tunnetut hiilihydraatit voivat itse asiassa olla hyväksi vyötärönympärykselle. Resistentti tärkkelys voi auttaa painonhallinnassa, sillä se parantaa kylläisyydentunnetta. Kokojyvätuotteiden lailla resistentti tärkkelys imeytyy hitaasti. Lisäksi resistentti tärkkelys edistää hyvänlaatuista mikrobien kasvua suolistossa.
Resistenttiä tärkkelystä löytyy täysjyvätuotteista, kuten tummasta riisistä, palkokasveista, siemenistä ja jopa kypsentämättömistä perunoista ja puoliraaoista banaaneista. Erikoista kyllä sitä voi löytyä myös tavallisesta pastasta ja riisistä, sillä resistenttiä tärkkelystä muodostuu, kun ruoka jäähtyy.
Lähde: Shape
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.