Kotimaisten varhaiskasvisten pääsato ilmestyy pian kauppoihin, muistuttaa Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK.
Nyt niitä taas saa! Kotimaisten varhaisvihannesten ensisadot alkavat pikkuhiljaa virrata kauppoihin. Maa- ja Metsätaloustuottajan Keskusliitto MTK:sta kerrotaan, että ensisadot valmistuvat nyt noin viikon verran tavanomaista myöhemmin kylmän alkukevään vuoksi.
Viljelijät toiveikkaina, mutta hinnat nousevat väistämättä
Viljelijät suhtautuvat alkaneeseen satokauteen toiveikkaasti, vaikka monenlaisia haasteita tuotannossa nyt onkin. Kuluttaja saattaa tänä vuonna yllättyä kaupan vihanneshyllyllä tai kassalla.
– Tuotantokustannukset ovat nyt ennätyskorkealla polttoaineiden, siementen, taimien ja rahtikulujen hintojen nousun takia. Tämä tulee näkymään myös kuluttajahinnoissa, MTK:n tiedotteessa muistutetaan.
Esimerkiksi ensisadon kotimaisia, harsojen alla tunnelikasvatettuja varhaisperunoita on jo voinut ostaa kaupoista, mutta varhaisvihannesten pääsesonki starttaa juhannusviikolla. Odotettua avomaan varhaiskaalia päästään tänä kesänä leikkaamaan kesäkuun puolivälin tienoilla.
– Siitä alkaen varhaiskaali nousee salaattiainesten ja kasvislisäkkeiden ykköskaartiin.
Lue myös: Nappaa tämä halpa raaka-aine nyt ostoskoriisi: "Niin helppoa ja hyvää, että ehdottomasti ihan jokaisen syytä kokeilla"
Kokeile myös näitä kotimaisia raaka-aineita
Lisäksi kaupasta voi jo MTK:n mukaan löytää muun muassa kotimaisia niputettuja sipuleita ja porkkanoita. MTK:sta suositellaan myös alkukesän retiisiä, joka maistuu rapsakalta dippikastikkeen kanssa. Retiisejä voi myös paahtaa uunissa.
Moni ei ehkä tule ajatelleeksi, että kotimaista jäävuorisalaattia, joka on erityisen mehukasta ja maukasta, voi nautiskella myös kuumennettuna
– Lohkottuna sitä voi grillata. Uuden sadon kiinankaali, samoin kukka- ja parsakaali sekä broccoliini eli varsiparsakaali laajentavat ilahduttavasti kasvisvalikoimia.
Makeiksi herkuiksi sopivat sen sijaan jo kauppoihin tiensä löytäneet raparperit sekä myöhemmin kesällä pääsesonkinsa aloittavat mansikat ja vadelmat.
Lue myös: Katariinan raparperipiirakan ohje on käsittämättömän suosittu – nyt tehdään taas Maisemakahvilan raparperipiirakkaa!
Lähde: MTK