Näitä ruokia kannattaa juuri nyt ostaa kaupasta! Hinta alhaalla, laatu parhaimmillaan
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry muistuttaa, että sadonkorjuun tuoreet kasvikset ovat nyt parhaimmillaan. Näitä raaka-aineita kannattaa nyt napata ostoskoriin.
Nyt on hyvä hetki suunnata ruokakaupan hedelmä- ja vihannesosastolle, sillä sadonkorjuun tuoreet kasvikset ovat nyt parhaimmillaan. MTK kertoo tiedotteessaan viljelijöiden luonnehtivan kasvisten laatua juuri nyt erinomaiseksi. Olosuhteet kasvulle ovat olleet suotuisat ja tuholaisvaurioiltakin on säästytty.
Satojen kypsyminen ja kasvisten hinta kaupassa riippuu aina monesta eri tekijästä. Esimerkiksi kotimaista kukkakaalia jouduttiin juhannuksen jälkeen myymään suorastaan polkuhintaan, kun kaupoissa oli samanaikaisesti myös tuontituotteita.
"Kannattaa nyt tasata ruokabudjettia kasviksilla"
MTK:n mukaan kasvisten tarjonta ja hinta-laatusuhde ovat tällä hetkellä hyvässä tasapainossa.
– Kotitalouksien kannattaa nyt tasata ruokabudjettia kasviksilla, koska edelleen niiden hintataso on varsin kohtuullinen. Kun perustaa ruokavalionsa esimerkiksi kaaleihin, juureksiin, sipuleihin, kurpitsoihin, perunaan ja muuhun lähellä kasvaneeseen, siitä kiittää niin kukkaro, ihmisen terveys kuin ympäristökin, liitosta muistutetaan.
Muistutimme jo keväällä herkullisen varhaiskaalin käytöstä ruoanlaitossa. Nyt varhaiskaalista on kuitenkin siirrytty raikkaaseen kesäkaaliin ja pian on syyskaalin aika.
Lue myös: Arkiruokahitti! Pirjon nerokas salaatti säilyy jopa pari viikkoa jääkaapissa: "On edullinen"
Keräkaalia voi käyttää monella tapaa ruoanlaitossa. Sen voi MTK:n mukaan esimerkiksi suikaloida ja siirtää porkkanaraasteen sekä valkosipulin kanssa isoon lasitölkkiin. Kun päälle lisää rypsiöljyä sekä suolalla ja sokerilla maustettua etikkalientä, on raikas salaattilisuke valmiina käyttööön.
– Elokuun keräkaalista saa myös hyvät lohkot grillattaviksi tai uunissa paahdettaviksi.
Myös näitä herkkuja kannattaa nyt napata ostoskoriin
Kaaleista Suomessa vähäiselle käytölle on jäänyt suippokaali, joka on maultaan makeampi kuin muut kaalit. Se voi olla väriltään vihreä tai myöhemmin syksyllä purppura. Suippokaali sopii erilaisiin salaatteihin tai vaikka hapankaaliksi.
Myös kesäkurpitsan hyödyntäminen keittiössä kannattaa myös muistaa. Kerroimme elokuussa, miten kesäkurpitsaa voi Sadun vinkillä ujuttaa vaikkapa makaronilaatikon joukkoon.
MTK vinkkaa myös ruokakaupan uudemmista tulokkaista.
– Kannattaa kokeilla tuoretta valkosipulia, avomaan kurkkuja, kotimaisia latva-artisokkia, fenkolia, kyssäkaalia, maissia ja jo tuttuja parsakaaleja lähellä tuotettuina.
Lähde: MTK
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Kurpitsa-uunifetapasta
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän minestronekeitto
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Kurpitsapiiras
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras