Klassinen ravintola-annos, valkosipulietanat, valmistuvat helposti myös kotikeittiössä. Poimi talteen keittiömestarin takuuvarma resepti.
Etanat ovat olleet osa ruokakulttuuriamme jo tuhansia vuosia; nämä viinillä ja maidolla mehevöitetyt herkkupalat tunnettiin aikoinaan jo antiikin Kreikassa. Tänä päivänä etanoita syödään ravintoloissa ympäri maailmaa.
Kulinaristisen elämyksen lisäksi etanoita voidaan ravintosisältönsä vuoksi kutsua melkoiseksi terveyspommiksi. Sen lisäksi, että etanat ovat vähärasvaista ja proteiinipitoista syötävää, ne sisältävät myös runsaasti hivenaineita, kuten magnsiumia ja kalsiumia.
Etanoita nautitaan pirteän valkoviinin kera
Vaikka etanoita on totuttu näkemään pääasiassa ravintolan ruokalistoilla, voi näitä herkkuja valmistaa hyvin myös kotikeittiössä. Klassisin valmistustapa on etanoiden paistaminen tuoksuvassa valkosipuliyrttivoissa. Valmiit herkut nautitaan vaalean leivän kanssa – hyvää seuraa unohtamatta.
Klassiset valkosipulivoissa gratinoidut etanat kaipaavat vastaparikseen pirteää ja vivahteikasta valkoviiniä, kuten Chardonnayta tai aromikasta Rieslingiä. Punaviineistä marjaisat, keskitäyteläiset rypäleet, kuten Pinot Noir korostavat makuelämystä.
Klassinen etana-annos syntyy helposti oululaisen Frans & Camille -ravintolan keittiömestarin Mika Jokisen ohjeella.
Valkosipulietanat (neljälle)
24 etanaa
150 g suolaista voita
½ dl valkosipulimurska
½ dl hienonnettua persiljaa
1 tl rouhittua mustapippuria
100 g Roquefort-juustoa
Tee etanat etanapannuihin tai pieniin annosvuokiin. Valuta etanat lävikössä ja lado pannuihin. Sekoita voihin kaikki mausteet.
Nosta teelusikalla nokare voita jokaisen etanan päälle. Murenna lopuksi päälle roquefortjuusto. Paista uunissa 250 asteessa noin 10 minuuttia. Tarjoa sitruunalohkojen ja vaalean leivän kanssa.
Lähde: Raflaamo