Ikaalisten kylpylän Scandic-hotellin keittiöpäällikkö Aki Koivuniemi pohti MTV Liven haastattelussa syitä valtavan ruokahävikin syntymiseen.
Kerroimme tiistaina Ikaalisten kylpylän hotellin keittiöpäällikkö Aki Koivuniemen paljon huomiota keränneestä Facebook-päivityksestä. Koivuniemi julkaisi hotellin aamiaisbuffetista järkyttävät kuvat syyslomaviikolta: hotellin asiakkaat olivat lapanneet lautaset täyteen ruokaa ja jättäneet suurimman osan syystä tai toisesta syömättä. Nämä ruoat päätyivät siis roskiin.
Koivuniemi ihmetteli päivityksessään, miten kenellekään tulee edes mieleen ottaa lautaselle noin iso määrä ruokaa aamupalalla.
– Yllätyit toki varmasti itsekin ettet jaksanutkaan syödä puolta kiloa pekonia, 20kpl nakkeja, 10kpl lihapullaa, 4 viipaletta leipää, kahta kulhoa jugurttia, kolmea kanamunaa, lautasellista munakokkelia, puolikasta vesimelonia, neljää pikkupullaa, kahta lasia mehua ja viittä kuppia kahvia?Mutta mihin se ilmastoahdistus jää, kun ei sitten jaksakkaan syödä kaikkea?Joitakin toki varmasti asia ahdistaa. Ja ei kaikki toimi näin. Mutta vielä toistaiseksi ainakin suurin osa toimii. Valitettavasti, Koivuniemi kirjoitti.
"Odotukset hotelliaamiaiselle ovat kovat"
Keittiöpäällikkö Koivuniemi kertoi tiistaina MTV Liven haastattelussa lisää näkemyksiään aiheesta. Hän kertoo tarkkailleensa uransa aikana sivusilmällä hävikin määrää ja huomanneensa sen olevan suurta erityisesti hotellimaailmassa. Miksi hävikkiä sitten syntyy?
– Uskon, että monesti taustalla on se, että ollaan hotellissa ensimmäisiä kertoja, jopa ihan ihan ensimmäistä kertaa. Silloin tietysti odotukset hotelliaamiaiselle ovat kovat. Luonnollisesti se on yksi kohokohta hotellivierailusta. Ehkä se paljous siinä ja mahdollisuudet mahdollistavat sen, että otetaan paljon ruokaa. Ei osata suhteuttaa sitä siihen, mitä söisi kotona tai kuinka paljon jaksaa syödä. Unohdetaan, että ruokaa voi hakea aina lisää, Koivuniemi arvelee.
Koivuniemi kertoo, että hotellissa on toteutettu erilaisia kampanjoita, joissa ihmisille on viestitty suoraan kilomäärillä hävikin syntyä eri ruokailuissa. Syyslomaviikolla hävikin määrä oli karmaisevat 43 kiloa päivältä. Hävikin määrä ei järkyttänyt pelkästään Koivuniemeä.
– Viime viikolla paljon keskuteltiin koko ravintolahenkilöstön kanssa aiheesta, ja kyllä kaikki olivat enemmän tai vähemmän järkyttyneitä siitä, että aivan liikaa lautashävikkiä menee roskiin, Koivuniemi sanoo.
Hän muistuttaa, että kaikki ruokatuotanto kuormittaa ilmastoa. Siksi hävikin syntyminen on sietämätöntä.
– Se ruoka, mikä valmistetaan suoraan biojätteeseen, niin sen tuotanto on myös turhaa. Helpoin tapa on lähteä ajattelemaan niin, että yrittää syödä sen, minkä ottaa, Koivuniemi vinkkaa.
Onko keittipäällikkö Aki Koivuniemi koskaan antanut suoraan palautetta asiakkaalle syntyneestä ruokahävikistä? Kuuntele Koivuniemen haastattelu videolta!