Ruokahävikistä nousi kohu: Menimme brunssille katsomaan jääkö ruokaa tänään lautasille – tutkijan mielestä noutopöytien hävikkiin pitäisi puuttua pian

9:21img
MTV Uutiset Live kysyi brunssilla, meneekö ruokaa hukkaan. Suuri osa ihmisistä piti ruokahävikkikeskustelua tervetulleena.
Julkaistu 27.10.2019 16:39(Päivitetty 27.10.2019 17:05)

Eevi Kinnunen

eevi.kinnunen@mtv.fi

Toimittajan kuva

Mikael Mikkonen

mikael.mikkonen@mtv.fi

Noutopöydissä syntyvä hävikki nousi jälleen keskusteluun kuluvalla viikolla. Ikaalisten kylpylän keittiöpäällikkö julkaisi kuvia ruokailijoiden pois heittämästä ruoasta. MTV Uutiset Live vieraili brunssilla kysymässä, tuleeko buffet-pöydässä otettua liikaa ruokaa. 

Helsingin ravintola Oivan brunssiruokailijat vakuuttivat sunnuntaina, että lautaset syödään aina tyhjiksi. Jerry Lindstöm sanoo, että isotkin annokset uppoavat varsin helposti. 

– Tulee sen verran harvoin käytyä ulkona syömässä, että ottaa sen, minkä syö.

Kaikki MTV:n haastattelemat ihmiset olivat yhtä mieltä siitä, että kulutustottumuksista ja ruokahävikistä noussut keskustelu on tervetullutta.

Lue lisää: Keittiöpäällikkö Aki julkaisi kuvat törkeästä sikailusta hotellin aamiaisbuffetissa: "Kuinka te kehtaatte?"

Tutkija: ravintoloissa ennakointi on vaikeaa

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Juha-Matti Katajavuori sanoo, että ruokahävikki syntyy useista pienistä puroista. Ruokaa heittävät hukkaan niin kotitaloudet, ravintolat, kaupat kuin teollisuuskin. 

– Ravintolat ovat sillä tavalla haastavia, että siellä ennakointi on ehkä kaikkein vaikeinta. 

Katajavuoren mukaan ravintoloiden herkkuja notkuvat buffet-pöydät ovat ravintolatasolla suurimpia syyllisiä siihen, miksi syömäkelpoista ruokaa menee hukkaan. 

– Siihen pitäisi ehkä eniten päästä puuttumaan, jos vain mahdollista. 

Katso Juha-Matti Katajavuoren ja ruokailijoiden haastattelut kokonaisuudessaan jutun ohessa olevalta videolta. 

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka