Noutopöydissä syntyvä hävikki nousi jälleen keskusteluun kuluvalla viikolla. Ikaalisten kylpylän keittiöpäällikkö julkaisi kuvia ruokailijoiden pois heittämästä ruoasta. MTV Uutiset Live vieraili brunssilla kysymässä, tuleeko buffet-pöydässä otettua liikaa ruokaa.
Helsingin ravintola Oivan brunssiruokailijat vakuuttivat sunnuntaina, että lautaset syödään aina tyhjiksi. Jerry Lindstöm sanoo, että isotkin annokset uppoavat varsin helposti.
– Tulee sen verran harvoin käytyä ulkona syömässä, että ottaa sen, minkä syö.
Kaikki MTV:n haastattelemat ihmiset olivat yhtä mieltä siitä, että kulutustottumuksista ja ruokahävikistä noussut keskustelu on tervetullutta.
Lue lisää: Keittiöpäällikkö Aki julkaisi kuvat törkeästä sikailusta hotellin aamiaisbuffetissa: "Kuinka te kehtaatte?"
Tutkija: ravintoloissa ennakointi on vaikeaa
Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Juha-Matti Katajavuori sanoo, että ruokahävikki syntyy useista pienistä puroista. Ruokaa heittävät hukkaan niin kotitaloudet, ravintolat, kaupat kuin teollisuuskin.
– Ravintolat ovat sillä tavalla haastavia, että siellä ennakointi on ehkä kaikkein vaikeinta.
Katajavuoren mukaan ravintoloiden herkkuja notkuvat buffet-pöydät ovat ravintolatasolla suurimpia syyllisiä siihen, miksi syömäkelpoista ruokaa menee hukkaan.
– Siihen pitäisi ehkä eniten päästä puuttumaan, jos vain mahdollista.
Katso Juha-Matti Katajavuoren ja ruokailijoiden haastattelut kokonaisuudessaan jutun ohessa olevalta videolta.