Ruokailurytmi vaikuttaa kakkostyypin diabeteksen, ylipainon ja korkean verenpaineen riskiin, väittää tuore tutkimusyhteenveto.
Olet mitä syöt -sanonnan rinnalla saattaa päteä myös olet milloin syöt -ajatus. Tuoreen tutkimuksen mukaan epäsäännölliset ruoka-ajat voivat kasvattaa korkean verenpaineen, ylipainon ja kakkostyypin diabeteksen riskiä.
Epäsäännöllinen syöminen vaikuttaa kehon sisäiseen kelloon, joka puolestaan vaikuttaa niin ruokahaluun, ruoansulatukseen kuin aineenvaihduntaankin. Epäsäännölliset ruoka-ajat ovat arkipäivää esimerkiksi vuorotyötä tekeville.
Vuorotyöhön on aiemmissakin tutkimuksissa liitetty erilaisia terveysriskejä. Vuorotyötä tekevien on todettu olevan suuremmassa riskissä sairastua syöpään, metaboliseen oireyhtymään ja sydän- ja verisuonisairauksiin. On myös havaittu, että epäsäännöllisesti syövät valitsevat helpommin epäterveellisiä ruokavaihtoja.
Tutkijoiden mukaan aihe vaatii vielä lisätutkimuksia.
Lähde: Mirror