Jatkuva napostelu on terveysriski! Näin hurjalla tavalla jatkuva syöminen vaikuttaa elimistöömme
Syömme useammin kuin koskaan ennen – ja se saattaa vahingoittaa terveyttämme odottamattomilla tavoilla.
Nykypäivänä ihmiset syövät useammin kuin koskaan ennen, ja usein syöminen tapahtuu varsinaisten ateriointiaikojen ulkopuolella.
Tämä ympäri vuorokauden jatkuva syöminen voi aiheuttaa elimistöön pysyvän tulehdustilan, joka on puolestaan liitetty moniin elintapasairauksiin.
Syö harvemmin, mutta paremmin
Kun syömme, emme ota ainoastaan vastaan ravintoaineita, vaan laukaisemme samalla immuunijärjestelmämme tuottamaan väliaikaista tulehdusvastetta. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen syöty ateria aiheuttaa immuunijärjestelmään fysiologista stressiä.
Jos napostelet jatkuvasti ympäri vuorokauden, elimistösi voi ajautua jatkuvaan tulehdustilana. Krooninen matala-asteinen tulehdus on puolestaan liitetty moniin elintapasairauksiin, kuten sydänsairauksiin ja tyypin 2 diabetekseen.
Sen lisäksi, että jatkuva napostelu kasvattaa tulehdusriskiä, se johtaa usein myös painonnousuun. Jos napostelu painottuu ilta-aikaan, meillä on sinulle entistäkin huonompia uutisia. Myöhäinen syöminen on tutkimuksissa yhdistetty korkeaan kolesteroliin ja korkeaan verensokeriin.
Ongelmat helposti ratkaistavissa
Ongelmat voit välttää luopumalla turhasta napostelusta ja keskittymällä täyspainoisiin, vatsaa täyttäviin aterioihin.
Syömiseen käytettävä aikaikkuna kannattaa pitää mahdollisimman lyhyenä, mikä tarkoittaa sitä, että saatat joutua siirtämään ilta-ateriaasi aikaisemmaksi.
Kun teet nämä muutokset rutiineihisi, kehosi kiittää.
Lähde: Independent
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"