Jopa enemmän kofeiinia kuin suomalaisten suosikkikahvissa – tiesitkö tätä alati suosiotaan kasvattavasta kahvilajikkeesta?
Robusta-kahvipavuilla on kyseenalainen maine, mutta asiantuntijoiden mukaan sitä ei kannattaisi automaattisesti vältellä.
Pääkuvan videolla Huomenta Suomen keskustelu siitä, katoaako kahvi.
Robusta on pikkuhiljaa löytänyt tiensä myös suomalaisten kahvinjuojien tietoisuuteen. Ilmastonmuutoksen vuoksi siitä saattaa tulla tulevaisuudessa yhä tutumpi.
Robusta tuo kahviin syvyyttä ja täyteläisyyttä
Robusta on selvästi kestävämpi, eikä lainkaan niin vaativa viljeltävä, kuin kahvimarkkinoita dominoiva arabica-lajike. Sen maku jakaa kuitenkin vahvasti mielipiteitä.
– Robusta on ollut ennen vanhaan sellainen kahvipapu ja -lajike, jota ei olla arvostettu, koska se on mielletty hyvin kitkeräksi. Laadukasta robusta on itseasiassa helpompi viljellä kuin arabicaa, jota kuitenkin viljellään noin 75–80% prosenttisesti koko maailman kahvituotannosta, Nespresson Boutique manager Ida Väänänen kertoo MTV Uutisille.
Lue lisää robusta-pavusta!
Myös robustasta löytyy todella korkealaatuisia papuja, kuten esimerkiksi maailman laadukkaimmiksi luokitellut Ugandan robusta-pavut.
– Ugandassa on vehreää ja kostea ilmasto, mikä antaa todella täyteläisen maun robusta-kahville, Nespresson Assistant Boutique manager Mari Cowx kertoo.
Nespresson valikoimasta noin 60–65 prosenttia on puhdasta arabica-lajiketta, mutta osaan kahveista on sekoitettu sekä arabicaa että robustaa.
Arabica-papujen makuprofiilista voi löytyä viljaisuutta, pehmeyttä, hunajaisuutta ja hedelmäisyyttä – riippuen siitä, mistä päin maailmaa pavut on kerätty. Robusta-pavut taas tuovat sekoitukseen syvyyttä, täyteläisyyttä ja mausteisuutta. Väänäsen mukaan näiden kahvilajikkeiden yhdistäminen espressoon tai pitkiinkin kahveihin, luo todella suuren valikoiman erilaisia makuja.
Enemmän kofeiinia
Robustassa on myös yksi, ainakin suomalaisesta näkökulmasta mukava juttu, että kyseinen lajike sisältää hieman enemmän kofeiinia, kuin perinteinen arabica-kahvi.
– Varsinkin tähän pimeään ja talviseen vuodenaikaan tarvitaan aamuihin kunnon potku, jolloin robusta sopii erinomaisesti tilanteeseen. Robusta antaa kahville myös vahvan ja täyteläisen maun, Väänänen toteaa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"