Rakastatko täyteläistä ja erittäin maistuvaa kahvia? Jos vastauksesi on kyllä, monsuunikahvi saattaa olla juuri sinun juttusi.
Suomalaiset juovat vuosittain henkeä kohden lähes 10 kiloa paahdettua kahvia, ja eniten kuppiimme päätyy vaaleapaahtoisia kahveja. Vaikka vaaleapaahtoinen kahvi on edelleen ykkössuosikki, myös erikoiskahvit ja tummemmat versiot tekevät hyvin kauppansa. Nykyisin valikoimaa löytyy vaativimmallekin kahvinystävälle.
Tumman ja täyteläisen kahvin ystävät saattavat kaataa kuppiinsa nykyisin vaikkapa monsuunikahvia. Ai siis mitä?
Intian eteläisissä osissa kahvipapuja altistetaan monsuunisateille, mikä antaa pavuille täysin omalaatuisen makuprofiilin.
Pääkuvan videolla annetaan vinkkejä hyvän kahvin keittämiseen.
Jo 1500-luvulta lähtien, Intiasta kuljetettiin kahvipapuja puulaivoilla Eurooppaan, mikä antoi kahville hyvin omaperäisen aromin. Atlantin tyrskyjä ja puulaivan tuomia aromeja imitoidaan yhä nykyisinkin ”monsuunikahvin” tuottamiseksi.
Monsuunituulten rikastuttamia papuja
Intian eteläiseltä länsirannikolta saadaan kahvia nimeltä Monsoon Malabar, johon meren tyrskyt ovat päässeet heittämään pientä suolaisuutta kahvipapujen pinnalle. Kahvi on voimakasta ja mausteista ja siinä maistuu puunomaisia aromeja.
Lue myös: Suomalaisten kahvimaku poikkeuksellinen – muut jäljittelevät, mutta itse emme osaa arvostaa
Kahvi saa makunsa siitä, että sen jälkeen, kun pavut on kerätty, ne on altistettu kesäkuun lopusta syyskuun alkuun kestäville monsuunituulille, Nespresson barista Guillaume Macquart kertoo Makuja.fi:lle.
– Kahvipavut laitetaan varastoon, jonka seinät jätetään avoimeksi. Avoimista aukoista monsuunituulet pyyhältävät papujen läpi. Papuja myös käännellään lähes päivittäin, jotta tuuli ja kosteus imeytyvät niihin tasaisesti, Macquart kertoo.
Autenttinen maku
Hieman puunomainenkin maku papuihin saadaan säilyttämällä pavut puulavitsoilla, Nespresson Boutique manager Ida Väänänen kertoo.
– Papujen altistaminen monsuunituulille ja sateille hieman turvottaa papuja ja antaa niihin lisää makua. Lopputuloksena on autenttinen, satojen vuosien takaa tuttu maku, joka syntyi siitä, kun pavut kuljetettiin juuttisäkeissä Intiasta Eurooppaan puulaivoilla.
”Monsuuni-tekniikka” poistaa pavuista myös hapokkuutta, jolloin niiden täyteläisyys lisääntyy.