Alkoholittomien juomien, esimerkiksi nollaoluen, ostaminen kaupoista ei aina ole niin yksioikoista.
MTV:n tuoreessa Halpa vs. kallis -jaksossa maisteltiin ja vertailtiin alkoholittomia oluita. Testiin valittiin tuotteita, joissa ei ollut tippaakaan alkoholia, eli alkoholiprosentti oli 0,0. Joissain alkoholittomissa oluissa alkoholia nimittäin saattaa olla muutama prosentin osanen.
Täysin alkoholittomia tai pikkiriikkisen alkoholia sisältäviä juomia ostaessa saattaa joskus mietityttää lainsäädännölliset seikat. Pitääkö esimerkiksi olla täysi-ikäinen ostaakseen alkoholitonta olutta? Kysytäänkö paperit, jos ostoskoriin nappaa simaa tai kombuchaa?
Lue myös: Pyysimme tekoälyä keksimään Windows95man-drinkin – lopputulos yllätti
Näin juomien myynnistä linjataan laissa
Päivittäistavarakauppa ry PTY:n mukaan kauppa on velvollinen varmistamaan, että K-18 -merkittyjä ikärajavalvottavia tuotteita ei myydä alaikäisille. Näihin lukeutuvat alkoholia sisältävät juomat ja yli 2,8 prosenttia alkoholia sisältävät kiinteät alkoholivalmisteet.
Lisäksi PTY:n suositus on, ettei sen jäsenyrityksissä myydä alle 18-vuotiaille myöskään sellaisia alkoholia sisältäviä juomia, joissa on alkoholia alle 1,2 prosenttia, esimerkiksi simaa tai kombuchaa. Monet kaupat noudattavat tätä suositusta.
Kaupoilla voi olla lainsäädännön lisäksi omia ohjeita esimerkiksi alkoholin myyntiin liittyen.
Kauppojen välillä eroja: Itsepalvelukassalla voi iskeä tenkkapoo
Esimerkiksi täysin alkoholittoman (0,0 prosenttia) oluen kohdalla tilanne on kuitenkin kinkkisempi. Kaupasta riippuen ostajan ikä saatetaan tarkastaa tällaistakin tuotetta ostaessa. Esimerkiksi Lidl on linjannut, että paperit voidaan kysyä myös niiden nollaprosenttisten tuotteiden kohdalla, joiden pakkaus muistuttaa tavallista alkoholijuomaa.
Monessa S- ja K-ryhmän kaupassa nollaolutta voi ostaa myös itsepalvelukassan kautta, koska paikalla on henkilökuntaa valvomassa ostotapahtumia. Lidlissä alkoholittoman oluen ostaminen itsepalvelukassalta ei välttämättä onnistu, koska suurin osa itsepalvelukassoista toimii itsepalveluperiaatteella. Osassa myymälöistä pikakassa-alueella on jatkuvasti työntekijä, ja näistä alkoholia sisältäviä tuotteita voi ostaa myyjän kuittauksella.
Alkossa edes täysin nollaprosenttisia juomia ei myydä ilman ikärajavalvontaa, jos tuotteen pakkaus muistuttaa tavallista alkoholijuomaa. Näin ollen Alko ei käytännössä myy ilman alaikäisille esimerkiksi alkoholitonta kuohuviiniä tai olutta, vaan ainoastaan esimerkiksi limonadeja.
Lue myös: Turvottaako alkoholiton olut samalla tavalla kuin alkoholillinen? Asiantuntijat vastaavat
Vastuullisuuskysymys
Vaikka laki ei varsinaisesti kiellä esimerkiksi nollaoluen myyntiä alaikäiselle, monessa myymälässä halutaan korostaa vastuullisuutta.
– Emme voi viranomaisena sanoa, että täysin alkoholittomia juomia ei saisi myydä, koska alle 1,2-prosenttisten juomien myynti alaikäisille on täysin laillista. Enemmän se on vastuullisuuskysymys, johon olemme halunneet ottaa kantaa, totesi Valviran ryhmäpäällikkö Kari Kunnas vuonna 2020.
Lue myös: Sääntö-Suomi yllättää: Alaikäinen ei saa ostaa kaupasta aina edes alkoholitonta olutta – "Vastuullisuuskysymys"
Juttua korjattu 6.5.2024 klo 10.14: Korjattu tieto Lidlin itsepalvelukassoista. Osassa myymälöistä itsepalvelukassoilla on henkilökuntaa kuittaamassa tuotteita.