Jouluherkut taipuvat helposti vegaanisiksi – graavilohelle ja sinappisillille yllättävät korvaajat
Joulupöytien perinteisimmätkin herkut taipuvat helposti vegaaneille sopiviksi.
Chocochill-ruokablogista tunnetun Elina InnasenVegaanin joulukirjassa (Readme 2018) annetaan vinkkejä siihen, kuinka vuoden tärkeimmän ruokajuhlan herkut loihditaan ilman eläinkunnan tuotteita – mausta tinkimättä!
Porkkanalohi
Graavilohen korvaaja syntyy oransseista porkkanoista, ja lopputulosta voidaankin leikkisästi kutsua vaikkapa porkkalaksi. Porkkalan eli porkkanalohen voi valmistaa joko suolapedissä uunissa tai keittämällä.
– Suosin itse jälkimmäistä tapaa, sillä se on nopeampi ja helpompi, eikä suolaa mene hukkaan, Innanen kertoo kirjassa.
Tarvitset:
3 suurta porkkanaa
2 l vettä
4 rkl merisuolaa
1 rkl nestesavua
1 rkl rypsiöljyä
1 tl valkoviinietikkaa
ripaus suolaa
tilliä ja sitruuna tarjoiluun
Kuori porkkanat ja keitä ne pehmeiksi suolassa maustetussa vedessä. Suikaloi porkkanat pitkittäin juustohöylällä. Sekoitaan yhteen nestesavu, öljy, valkoviinietikka ja suola. Sekoita porkkansasuikaleet ja marinadi yhteen ja jätä porkkanat maustumaan jääkaappiin vähintään 12 tunniksi. Kaada ylimääräinen marinadi pois. Tarjoa porkkala tuoreen tillin ja sitruunaviipaleiden kera.
Sinappinen munakoisosilli
Munakoisosta syntyy täydellinen korvaaja joulupöydän klassikolle, sinappisillille. Kirjan mukaan munakoisosta valmistettu "silli" on hauska lisä joulupöytään, ja se sopii erityisen hyvin keitettyjen perunoiden kaveriksi, mutta maistuu muidenkin jouluruokien seuralaisena.
Tarvitset:
1/2 munakoiso
vettä ja suolaa keittämiseen
Sinappikastike:
2 rkl omenasiiderietikkaa
2 rkl agavesiirappia
1 dl rypsiöljyä
3 rkl Dijon-sinappia
2 rkl vegaanista majoneesia
1 dl tuoretta tilliä hienonnettuna
1/4–1/2 tl suolaa
ripaus valkopippuria
Pilko munakoiso kahden-kolmen sentin kokoisiksi paloiksi ja keitä suolatussa vedessä noin kymmenen minuuttia. Valuta vesi ja anna jäähtyä. Sekoita sinappikastikkeen ainekset hyvin keskenään. Laita lasipurkkiin vuorotellen munakoisopaloja ja sinappikastiketta. Anna maustua yön yli.
Lähde: Elina Innanen, Vegaanin joulukirja, Readme 2018
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Piparijäätelö
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka