Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Lasimestarin silliä joulupöytään? Nappaa helpot silli- ja silakkareseptit

9:21img
Katso videolta, kuinka helposti joulupöytään valmistuvat valkosipuli- ja sinappisilakat sekä ranskalainen sipulisilli.
Julkaistu 10.12.2024 17:01

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Monen suomalaisen joulupöytään kuuluvat erilaiset silli- ja silakkaruoat, kuten lasimestarin silli. Nappaa alta joulun suosikkireseptejä.

Erilaiset kalaherkut ovat olennainen osa monen joulupöytää. Joulusillit helpottavat myös joulustressiä, sillä ne voi valmistaa hyvissä ajoin ennen joulua. Niiden maku kun vain paranee jääkaapissa maustuessa, muistuttaa Pro Kala ry tiedotteessaan.

Nappaa alta joulun suosituimpia kalareseptejä. 

Katso myös reseptit: Valkosipulisilakat, sinappisilakat ja ranskalainen sipulisilli

Lasimestarin silli

lasimestarin-silli

Lasimestarin silli on perinteinen jouluherkku, joka kannattaa valmistaa hyvissä ajoin ennen joulua. Joulun kalaherkkuja voi antaa myös lahjaksi kauniissa lasipurkissa.

1,5 dl vettä
1,5 dl sokeria
1 dl etikkaa
1 tl kokonaisia maustepippureita
1 tl kokonaisia valkopippureita
3 rkl sinapinsiemeniä
4 laakerinlehteä
1 tl kokonaista neilikkaa
1 sipuli
1 porkkana
2 kevytsuolattua sillifileetä

  1. Liota kevytsuolattuja sillifileitä vedessä 2-3 tuntia, vaihda välillä vesi.
  2. Kiehauta vesi, sokeri, etikka ja mausteet kattilassa. Jäähdytä.
  3. Viipaloi sipuli ja porkkana.
  4. Huuhtele sillifileet kylmällä vedellä ja viipaloi.
  5. Lado sillipalat kannelliseen purkkiin kerroksittain porkkanan ja sipulin kanssa. Jätä päällimmäiseksi sipulirenkaita.
  6. Kaada jäähtynyt liemi päälle. Anna sillin maustua jääkaapissa pari päivää.

Piparjuuri-omenasilli

piparjuurisilli

Tämä raikas kalaruoka on helppo valmistaa.

2 kevyesti suolattua sillifileetä
1 punainen omena
2 dl majoneesia
1 dl créme fraîchea tai smetanaa
3 rkl tuoretta piparjuurta raastettuna
2 rkl ruohosipulia hienonnettuna

  1. Liota kevytsuolattuja sillifileitä vedessä 2–3 tuntia, vaihda välillä vesi.
  2. Pilko silli ja omena sentin kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Tanskalainen siiderietikka-silli

tanskalainen-siiderietikkasilli

Tämä kalaruoka saa makua muun muassa katajanmarjoista.

8 kevytsuolattua sillifileetä
2 punasipulia
3 porkkanaa
1 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
1 dl siideriviinietikkaa
1 dl ruokokidesokeria
1 l vettä
3 laakerinlehteä
1 rkl kokonaisia mustapippureita
1 rkl katajanmarjoja
1 rkl korianterinsiemeniä
2 rkl sinapinsiemeniä

Tarjoiluun:

ruisleipää
puolikas puntti tuoretta tilliä

  1. Liota kevytsuolattuja sillifileitä vedessä 2–3 tuntia, vaihda välillä vesi.
  2. Kuori sipulit ja porkkanat. Leikkaa sipulit ohuiksi lohkoiksi ja viipaloi porkkanat.
  3. Laita kaikki ainekset silliä lukuun ottamatta kattilaan ja keitä hiljalleen noin 20 minuuttia, kunnes jäljellä on noin kolme neljännestä alkuperäisestä nestemäärästä. Siirrä jäähtymään. Liemi saostuu vielä jäähtyessään.
  4. Varaa huolellisesti puhdistettu reilun kokoinen lasipurkki. Laita sillifileet purkkiin ja annostele jäähtynyt mausteliemi ja vihannekset sillien päälle. Anna maustua kylmässä 2–3 vuorokautta.
  5. Paloittele sillifileet haarukkapaloiksi. Tarjoa ruisleivän, tuoreen tillin ja mausteliemessä marinoitujen vihannesten kanssa. Sillit säilyvät avaamattomana kylmässä pari kuukautta.

Tillisilakat

tillisilakat

Tillisilakoiden kanssa voi syödä vaikkapa perunoita ja saaristolaisleipää.

1 kg silakkafileitä

Mausteliemi:
2,5 dl väkiviinaetikkaa
2,5 dl sokeria
8 dl vettä
1,5 rkl merisuolaa

Tilliöljy:
puoli punttia tilliä
1 dl öljyä
1 tl suolaa

Tilli-sinappikastike:
1 dl kotimaista väkevää sinappia
0,5 dl Dijonin sinappia
1 dl sokeria
3 keltuaista
0,5 dl valkoviinietikkaa
4 g suolaa
2 dl tilliöljyä
1 dl appelsiinimehua

  1. Sekoita mausteliemen ainekset keskenään. Laita silakat liemeen maustumaan yön yli jääkaappiin.
  2. Valmista aluksi tilliöljy. Kuumenna litra vettä kiehuvaksi ja mausta suolalla. Kasta tillit varsineen kuumaan veteen minuutiksi ja huuhtele kylmällä vedellä. Purista ylimääräinen vesi pois. Yhdistä tilli ja öljy. Aja tasaiseksi sauvasekoittimella.
  3. Valmista tillikastike majoneesin tapaan: Sekoita kaikki ainekset öljyä ja appelsiinimehua lukuun ottamatta keskenään. Sekoita voimakkaasti ja kaada tilliöljy joukkoon ohuena nauhana. Ohenna lopuksi appelsiinimehulla. Kastikkeen tulee olla sakeaa koska silakoista tuleva neste ohentaa kastiketta joka tapauksessa.
  4. Ota silakat mausteliemestä ja laita valumaan lävikköön vartiksi. Sekoita valutetut silakat tilli-sinappikastikkeen joukkoon ja anna taas maustua yön yli jääkaapissa.

Katso myös resepti: Sillikaviaari

Lue myös: 

Tee tämä graavilohikikka jo nyt – säästät jouluna rahaa ja aikaa

Ovatko vakuumiin pakatut graavikirjolohet oikeasti hyviä? Suosikki selvisi makutestissä

Mikä on graavilohen ja kylmäsavustetun lohen ero?

Ehkä maailman paras kalakeitto? Tämä on Harri Syrjäsen "törkeän hyvän" reseptin salaisuus

Lähde: Pro Kala ry

Tuoreimmat aiheesta

Jouluruoka