Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Joululeipäkimara osa 1 - Pähkinä-viikunaleipä

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 17.11.2014 19:30

Olen viime aikoina leiponut luvattoman vähän. Pidän käsien upottamisesta taikinaan, vaikka Kitchen Aidin apuun useimmiten turvaudunkin. Saatuani pari arvostelukappaletta kirjoista, joista löytyi jouluisten leipien ohjeita, päätin omistaa tämän viikon kokonaan joululimpuille. 

ENSIMMÄISENÄ UUNIIN sujahti Helsingin Sanomien Ruokatorstai leipoo -kirjasta lainattu pähkinä-viikunaleipäohje. Katja Bäcksbackan toimittama kirja sisältää 73 leivontaohjetta laidasta laitaan. Minä eikä vaimoni ole liiemmin makeiden leivonnaisten perään, mutta opuksesta löytyy reilusti mielenkiintoisia reseptejä myös erilaisiin suolapaloihin. Vanha kunnon perinteinen, pellillä tehty lihapiirakka herätti heti nostalgiset muistot pintaan. Samoin pienemmät, rasvassa paistetut versiot. Suomalaista katuruokaa. Pakko testata. Makeista nousi ensimmäisenä esiin piparkakkutiramisu. Kenties jouluaterian päätteeksi? Ruokatorstai leipoo on hyvä lisä kotileipurin vinkkikirjastoon. Ei perusteos, mutta sellaiselle hyvä kumppani.

PÄHKINÄ-VIIKUNALEIPÄ on täydellinen lisä juustolautaselle. Pikkujouluaikaan siitä saa herkullisen mausteisen pohjan monenlaiselle sormisyötävälle. Ja toimii se loistavasti toki myös pelkästään.

Pähkinä-viikunaleipä

1 iso tai 2 pientä

3 dl vettä

25 g tuorehiivaa

2 rkl leipäsiirappia

2 tl suolaa

6-8 dl vehnäjauhoja

2 rkl öljyä

2,5 dl pähkinöitä (esim. hassel- ja saksanpähkinöitä)

200 g pehmeitä viikunoita

Päälle: vettä, siirappia

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon leipäsiirappi ja suola. Sekoita nesteeseen 3 dl jauhoja. Jätä kulho oöydälle kelmun alle puoleksi tunniksi.

Alusta kuplivaan taikinapohjaan loput vehnäjauhot ja öljy. Vaivaa taikina kimmoisaksi.

Puolita viikunat. Sekoita viikunapalojen ja pähkinöiden joukkoon ruokalusikallinen jauhoja. Vaivaa taikinaan ensin pähkinät. Painele sitten pehmeät viikunapalat varovasti taikinaan.

Muotoile taikinasta yksi iso leipä tai kaksi pienempää. Kohota vedottomassa paikassa leivinpaperin päällä pellillä kaksinkertaiseksi.

Paista leipä 200-asteisessa uunissa. Ison leivän paistuminen kestää 30-40 minuuttia, pienten 20-30 minuuttia. Voit voidella leipää veden ja siirapin seoksella paistamisen aikana ja sen jälkeen. 

Lisää aiheesta:

Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti parasSämpylöiden leipominen ei ole koskaan ollut helpompaa! Herkulliset aamiaissämpylät valmistuvat alle puolessa tunnissa – ja ilman hiivaaMaailman helpoin omenapiirakka – et tarvitse edes uunia!Yllätä ystäväsi rinkilöillä – helpot perinneleivonnaiset valmistuvat hetkessäPaluu menneisyyteen: Köyhät ritarit kruunaavat herkuttelijan aamiaispöydänPaluu menneisyyteen: Tämä klassikkoresepti herättää paljon muistoja

Tuoreimmat aiheesta

joulu