Paras saaristolaisleipä valmistuu näin:
- Lämmitä piimää varovasti esimerkiksi mikrossa kädenlämpöiseksi ja murustele hiiva joukkoon. Hiiva alkaa toimia, kun neste on kädenlämpöistä.
- Sekoita isossa kulhossa joukkoon siirappi, kaljamaltaat, vehnäleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot.
- Jaa taikinan neljään litran voideltuun leipävuokaan.
- Anna leipien kohota pari tuntia huoneenlämmössä.
- Paista leipiä 175-asteisessa uunissa puolitoista tuntia. Sekoita vesi ja siirappi ja voitele leivät siirappivedellä. Peitä leivät leivinpaperilla ja paista vielä puoli tuntia.
- Poista hiukan jäähtyneet leivät vuoistaan ja jäähdytä ritilän päällä. Kääri jokainen jäähtynyt leipä kelmuun ja nosta jääkaappiin tekeytymään.
Jos leivot leivän hapanjuureen, vähennä vehnäjauhojen määrää 2 desilitralla (yhteensä 8 desilitraa vehnäjauhoja). Kohota leipiä vuoissa huoneenlämmössä vähintään 6 tuntia tai mielellään yön yli, riippuen juuresi tehosta
Resepti ja kuva: Satu Koivisto, satukoivisto.fi