Kahdeksan yleisintä harhaluuloa kananmunasta – ethän enää usko näihin?

kananmuna
Kananmuniin liittyy paljon uskomuksia, joista läheskään kaikki eivät pidä paikkansa. Shutterstock

Kananmuna on suosittu ja monipuolinen raaka-aine. Ehkä kananmunien suosio on syy siihen, miksi niiden ympärillä pyörii paljon erilaisia uskomuksia. 

Seuraavaan on listattu tyypillisimmät uskomukset, joita kananmunien syömiseen liittyy. Nämä virheelliset käsitykset kannattaa unohtaa välittömästi. 

1. Valkuainen on keltuaista terveellisempää?

Tämä väittämä on erittäin yleinen kuntoilijoiden keskuudessa. Moni hyvää lihaskuntoa tavoitteleva saattaakin heittää kaloripitoisen keltuaisen pois, ja syödä kananmunasta ainoastaan proteiinipitoisen valkuaisen. Totuus on kuitenkin se, että keltuaisessa on myös proteiinia. Jos heität keltuaisen pois, tulet heittäneeksi samalla pois myös aimo annoksen proteiinia ja muita tärkeitä ravintoaineita.

2. Kananmunissa on paljon rasvaa?

Kananmuna sisältää rasvaa, mutta ei todellakaan niin paljon kuin moni kuvittelee. Sadassa grammassa kananmunaa on noin 10 grammaa tyydyttämätöntä rasvaa, eli keskikokoinen kananmuna sisältää rasvaa vain noin 5–6 grammaa.

3. Kananmunissa on liikaa kolesterolia?

On totta, että kananmunat sisältävät kolesterolia, mutta se ei ole asia, josta kannattaisi olla huolissaan. Useimmat meistä voivat syödä useita kananmunia päivittäin ilman, että se vaikuttaa kolesterolitasoon negatiivisella tavalla.

4. Parempaa raakana kuin keitettynä?

Moni uskoo raakojen kananmunien olevan tie vahvaan kehoon, mutta loppupeleissä sillä ei ole kovinkaan paljon merkitystä, syötkö kananmunasi raakana vai kypsennettynä. Kypsentäminen ei nimittäin vaikuta ratkaisevasti ravintosisältöön. Kypsentäminen voi itse asiassa olla jopa parempi vaihtoehto, sillä raaoissa kananmunissa voi piillä salmonellariski.

5. Vain yksi kananmuna päivässä?

Vielä 1970-luvulla ihmisiä suositeltiin rajoittamaan kananmunien syöntiä yhteen munaan per päivä, mutta muutama vuosi myöhemmin tämä kehotus kumottiin. Nykyisin kananmunien tiedetään sisältävän hyvää tyydyttymätöntä rasvaa, jolla on todistetusti positiivisia vaikutuksia sydämen terveydelle.

6. Ruskeat munat ovat valkoisia terveellisimpiä?

Kananmunat ulkokuoren värillä ei ole merkitystä, sillä niiden ravintosisältö on täysin sama. Munien väri riippuu siitä, ovatko ne ruskeiden vai valkoisten kanojen munimia.

7. Tuoreet munat ovat parhaimpia?

Paistamiseen tai vaikkapa marengin tekoon tuoreet kananmunat ovat paras valinta, mutta jos haluat syödä keitettyjä ja kuorittuja munia, kannattaa valita hieman vanhempia yksilöitä. Tämä siitä syystä, että tuoreista kananmunista kuori irtoaa hieman seisseitä huonoimmin.

8. Keitetyt munat säilyvät pari päivää?

Moni ajattelee, että keitetyt kananmunat säilyvät jääkaapissa muutaman päivän, mutta tämä käsitys on väärä. Kananmunat säilyvät jääkaapissa jopa viikon, joten voit huoletta syödä viikonloppuna alkuviikosta keitettyjä munia.

Lähde: Mittkök

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.